Antarctica ascunsă. Cum afectează apa subglacială topirea gheţarilor

Antarctica ascunsă. Cum afectează apa subglacială topirea gheţarilor
📅 2025-02-06
O echipă de cercetători a dezvoltat un model computerizat revoluţionar care dezvăluie reţeaua ascunsă de apă de sub calota glaciară a Antarcticii. Studiul, publicat pe 29 decembrie 2024 în jurnalul Geophysical Research Letters, analizează modul în care apa subglacială influenţează mişcarea gheţarilor spre ocean şi contribuie la creşterea nivelului mării, scrie Live Science.

 

Conform estimărilor actuale, topirea gheţii din Antarctica ar putea duce la o creştere a nivelului mărilor cu până la 30 cm până în 2100. Apa lichidă de sub gheţari acţionează ca un lubrifiant, accelerând alunecarea gheţii spre ocean, dar acest proces nu este uniform pe întreg continentul. Noul model combină două sisteme de simulare pentru a identifica zonele unde gheţarii sunt cei mai instabili şi unde există cel mai mare risc de topire accelerată.

 

Rezultatele arată că gheţarii se deplasează cel mai rapid în interiorul Antarcticii şi de-a lungul marginilor calotei glaciare. În schimb, rafturile de gheaţă plutitoare de pe coastă încetinesc acest flux. Dacă aceste rafturi se topesc, mai multă gheaţă ar putea aluneca în ocean, accelerând creşterea nivelului mării. Modelul a reuşit, de asemenea, să prezică locaţiile unor lacuri subglaciare şi canale prin care apa dulce se varsă în ocean, influenţând rata de topire a gheţarilor.

 

Cercetătorii plănuiesc acum noi expediţii pentru a confirma descoperirile modelului. Studiile pe teren vor ajuta la îmbunătăţirea predicţiilor despre topirea gheţii şi vor oferi date esenţiale pentru înţelegerea impactului schimbărilor climatice asupra Antarcticii şi asupra nivelului mărilor la nivel global.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Tánczos Barna a discutat cu noul şef al misiunii FMI în România: Nu a cerut României măsuri drastice

„În această dimineaţă m-am întâlnit cu noul şef al misiunii FMI în România, domnul Joong Shik Kang”, a anunţat Tánczos Barna pe Facebook, joi.

Piatra Neamţ. Cum s-a produs tragedia în care au murit 9 oameni. Procurorii au finalizat cercetările în cazul incendiului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi au trimis în judecată două asistente

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă joi că au finalizat cercetările în cazul incendiului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ şi au dispus trimiterea în judecată a doua asistente şi a unităţii medicale.

Cadavru găsit într-o valiză care plutea pe un râu din New York

Antarctica ascunsă. Cum afectează apa subglacială topirea gheţarilor

Un lot din Autostrada Unirii A8 a fost scos la licitaţie

Globalizarea aduce noi specii în România: cinci coleoptere neidentificate până acum

O echipă mixtă de entomologi din România şi Italia a descoperit, în cadrul unor expediţii recente, cinci noi specii de coleoptere pe teritoriul României, specii care nu fuseseră identificate anterior în această zonă, arată Societatea Ornitologică Română (SOR).

Când şi de unde au venit europenii şi limbile indo-europene? Un studiu major la care au participat şi doi români aduce lumină în originea limbilor engleză, română, spaniolă, sanscrită şi altor sute de limbi

Un congresmen democrat propune o nouă procedură de destituire a lui Trump

Csaba Balint, membru al Consiliului de administraţie al BNR: Ce tip de stat ne dorim?

Divo Pulitika, InterCapital Asset Management: Retrogradările perspectivei ratingului de credit reprezintă un semnal de avertizare clar şi un posibil precursor al unei retrogradări în categoria speculativă (junk), în cazul în care tendinţele fiscale şi macroeconomice nu se aliniază aşteptărilor. Piaţa obligaţiunilor este cea mai expusă unei eventuale retrogradări

Good News

Only good and positive news.