Globalizarea aduce noi specii în România: cinci coleoptere neidentificate până acum

Globalizarea aduce noi specii în România: cinci coleoptere neidentificate până acum
📅 2025-02-06

Cele cinci specii sunt: Cis chinensis, originar din China, Litargus balteatus din America de Nord, Latheticus oryzae din India, precum şi Palorus subdepressus şi Tribolium destructor, provenind din Africa.

Entomologul Alexandru Pintilioaie, membru al echipei internaţionale şi unul dintre autorii articolului ştiinţific New additions and further records of non-native Coleoptera in Romania, aceste specii nu sunt necunoscute în Europa, unele dintre ele fiind deja prezente în mai multe ţări şi având statut de specii cosmopolite.

„Deşi aceste specii au populaţii stabile în România, nu există motive de îngrijorare, deoarece până în prezent nu s-a observat niciun impact semnificativ asupra ecosistemelor locale sau economiei. Cu toate acestea, este esenţial ca monitorizarea lor să continue şi cercetările să fie intensificate pentru a identifica din timp noile specii care ajung pe teritoriul României ca urmare a procesului de globalizare”, arată SOR.

Potrivit reprezentanţilor Societăţii, insectele constituie cel mai extins grup de animale de pe Pământ, cu peste un milion de specii identificate până în prezent, şi joacă un rol esenţial în ecosisteme, contribuind la numeroase servicii ecosistemice, precum polenizarea, răspândirea fructelor şi seminţelor, reciclarea materiei organice şi asigurarea unei surse de hrană pentru multe alte specii de animale.

„În ultima sută de ani, iar mai intens în ultimele decenii, globalizarea a favorizat răspândirea involuntară a numeroase specii în noi regiuni sau chiar pe alte continente, unde nu ar fi putut ajunge în mod natural. Unele dintre aceste specii nu reuşesc să se adapteze şi dispar, însă altele supravieţuiesc, îşi extind populaţiile şi, în unele cazuri, afectează negativ echilibrul natural al ecosistemelor, economia sau sănătatea publică; spunem despre aceste insecte că sunt specii invazive”, spun specialiştii.

Entomologul Alexandru Pintilioaie nu este la prima descoperire a unei specii noi de insecte la noi în ţară. În 2018 a găsit şi identificat Leucomigus candidatus, în timp ce participa la monitorizarea faunei în situl Eleşteiele Jijiei şi Miletinului. Această specie de gărgăriţă mai fusese identificată în Transilvania în urmă cu 100 de ani, dar de atunci nu au mai fost alte semnalări în literatura de specialitate.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Un lot din Autostrada Unirii A8 a fost scos la licitaţie

Globalizarea aduce noi specii în România: cinci coleoptere neidentificate până acum

O echipă mixtă de entomologi din România şi Italia a descoperit, în cadrul unor expediţii recente, cinci noi specii de coleoptere pe teritoriul României, specii care nu fuseseră identificate anterior în această zonă, arată Societatea Ornitologică Română (SOR).

Când şi de unde au venit europenii şi limbile indo-europene? Un studiu major la care au participat şi doi români aduce lumină în originea limbilor engleză, română, spaniolă, sanscrită şi altor sute de limbi

Un congresmen democrat propune o nouă procedură de destituire a lui Trump

Csaba Balint, membru al Consiliului de administraţie al BNR: Ce tip de stat ne dorim?

Divo Pulitika, InterCapital Asset Management: Retrogradările perspectivei ratingului de credit reprezintă un semnal de avertizare clar şi un posibil precursor al unei retrogradări în categoria speculativă (junk), în cazul în care tendinţele fiscale şi macroeconomice nu se aliniază aşteptărilor. Piaţa obligaţiunilor este cea mai expusă unei eventuale retrogradări

„Epidemie” de furturi de telefoane în Londra. Sute de persoane arestate

Poliţia Metropolitană din Londra a confiscat 1.000 de telefoane furate şi a arestat 230 de suspecţi într-o săptămână, într-o operaţiune de amploare împotriva furturilor de dispozitive mobile, scrie Sky News.

Analiză XTB: Europa răsuflă, momentan, uşurată în hăţişul tarifelor lui Trump

Europa răsuflă, pentru moment, uşurată. În ciuda comentariilor lui Donald Trump despre UE, prima „salvă” pe frontul comercial a vizat China, Canada şi Mexicul, iar viitorul pare acum dominat de speranţe, în contextul unor posibile negocieri favorabile pentru preşedintele SUA. ...

Cseke Attila: Eliminăm taxele plătite de proprietari pentru extrasele de carte funciară

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, anunţă eliminarea taxelor plătite de proprietari pentru extrasele de carte funciară: „Statul este pentru cetăţean, nu cetăţeanul pentru stat”, spune Cseke.

Multe filme apreciate de la Warner Bros, disponibile gratuit pe YouTube

Good News

Only good and positive news.