Aceştia au nevoie de tratament și de consiliere psihologică în lupta cu kilogramele în plus. Statisticile arată că în România, în următorii 10 ani, vor fi trei persoane obeze din patru. De altfel, este o problemă la nivel mondial.
Confrom statisticilor, peste jumătate din populația adultă a României se confruntă cu probleme legate de greutate.
Deși obezitatea este o boală cronică, nu există un program prin intermediul căruia pacienții să beneficieze de un circuit complet care să includă consiliere psihologică, analize specifice, consultaţii periodice şi tratament adecvat.
dr. Daciana Toma, medic de familie: „Ce facem cu persoanele cu obezitate care nu își permit servicii medicale private? Nu am unde să le trimit, nu se decontează terapii pentru obezitate.”
prof. dr. Cătălina Poiană, președintele CMR: „În momentul în care este o formă de obezitate în care mecanismul patogenic nu ține doar de stilul de viață. Pacicentul nu poate să controleze singur această problemă.”
Reporter: „Tratamentul decontat ar scădea numărul persoanelor cu obezitate din România?”
prof. dr. Cătălina Poiană, președintele CMR: „Cred că da''
Obezitatea este definită ca având un indice de masă corporală - adică IMC - peste 30. Este un raport care estimează grăsimea corporală în funcție de înălțime și greutate.
Dar, comisia de analiză a obezității a publicat un raport confrom căruia indicele de masă corporală nu este suficient pentru stabilirea diagnosticului de obezitate. Experții medicali vor să se ia în calcul mai mulți factori.
dr. Bogdan Pascu, medic primar endocrinologie pediatrică: „Cuplarea acestei metode cu metode de măsurare a taliei și șoldului pentru aprecierea țesutului adipos sau măsurători directe ale țesutului adipos, astfel încât să creștem acuratețea diagnosticului. Practic, indicele de masă corporală în unele situații poate să subestimeze sau supraestimeze.''
Comisia introduce și două categorii noi de obezitate: preclinică și clinică.
La obezitatea preclinică ar intra cei cu exces de grăsime corporală asociată cu nivel variabil de risc pentru sănătate, dar nicio boală cronică.
Cu obezitate clinică ar fi cei care au o boală cronică din cauza obezității. Apar problemele cu respirația din cauza faptului că obezitatea le-a afectat inimă sau plămânii, disfuncții metabolice, rigiditate articulară cu dureri de genunchi sau șold, disfuncții ale căilor aeriene superioare, ale rinichilor''
La nivel internațional se estimează că peste un miliard de oameni au probleme de greutate.