România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”

România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”
📅 2025-01-22

Ministrul Energiei anunță că va cere Comisiei Europene să aprobe amânarea închiderilor programate ale grupurilor energetice pe bază de lignit.

„Nu s-au construit în loc centrale mai puțin poluante, iar în lipsa lor am devenit mai dependenți de importuri", spune oficialul.

Renunțarea la cărbune este prevăzută și în Pactul Verde European, pe care tot mai multe voci îl critică acum.

Mai multe grupuri energetice pe bază de lignit de la Rovinari, Turceni, Ișalnița ori Govora ar trebui închise definitiv doar anul acesta, așa cum ne-am asumat și în cadrul PNRR. Procesul ar trebui continuat și în anii următori, astfel că mii de megawaţi de producție de energie ar dispărea, odată cu mii de locuri de muncă.

Ministrul Energiei propune acum să se amâne închiderea acestor capacități de producție pe bază de cărbune, extrem de poluante, pentru a nu deveni mai dependenți de importuri.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032, când s-ar închide și minele și termocentralele din Valea Jiului. Și atunci, în acest calendar, dacă noi am reușit să câștigăm acest timp, sunt convins că România și-ar putea înlocui capacitățile pe bază de cărbune cu capacități mult mai puțin poluante pe bază de gaz.”

Această înlocuire este prevăzută și în planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, însă multe proiecte au fost întârziate. Iar producția pe bază de cărbune este scumpă.

Mihnea Cătuți, expert energie EPG: „Cărbunele are un rol pe termen scurt pentru asigurarea securității energetice, împingerea până în 2032 nu este viabilă.

Complexul Energetic Oltenia nu ar putea să mai producă la un nivel competitiv după anul 2026 dacă sunt implementate investițiile care au fost deja demarate în centrale pe gaz, în capacități regenerabile, în capacități de stocare.

Nu doar oficiali din România pun acum sub semnul întrebării politicile de reducere a poluării ale Uniunii Europene, deși datorită lor am primit inclusiv fonduri pentru modernizarea sistemului energetic. Pactul Verde European a fost discutat și la forumul de la Davos.

Bogdan Ivan, ministrul Economiei: „Au fost opinii și opinii, ce e foarte important e că vorbim într-o lume tot mai concurențială despre eficiență economică.”

În contextul în care Europa a ajuns la doar 3% importuri din Rusia, este evident că vorbim despre o altă paradigmă și trebuie să găsim acele resurse în interiorul Uniunii Europene, care pot să fie exploatate cât mai rapid și să ne asigure o competitivitate pe piața mondială.

Pentru ca închiderea capacităților de producție pe bază de cărbune să fie amânată, ar trebui modificat PNRR, amendată legea decarbonizării și renegociat planul de restructurare pentru Complexul Energetic Oltenia.

Oficialii români speră să obțină un acord cu Uniunea Europeană cât mai curând.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Produsele tradiționale din România câștigă teren în afară. Salamul de Nădlac face primul pas pentru recunoașterea europeană

Salamul de Nădlac a intrat în prima etapă de recunoaștere europeană. Se pregătesc brânza frământată de Teaca și babicul de Buzău, care sunt în curs de înregistrare.

România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”

Centralele pe cărbune ar putea avea viitor în România, deși legea actuală prevede clar închiderea lor completă în următorii ani.

Știri false lansate de Rusia. Ministerul Apărării respinge acuzațiile despre presupuse victime române în atacurile cu drone

Ministerul Apărării Naţionale semnalează, miercuri, o dezinformare rusă pe subiectul atacurilor de săptămâna trecută executate cu drone de forţele Rusiei asupra infrastructurii portuare civile din Ucraina, în proximitatea graniţei cu România.

Nadia Comăneci sărbătorește 50 de ani de la zecele istoric. Un documentar despre viața ei ajunge pe marile ecrane

Nadia Comăneci, prima sportivă din istorie care a obținut nota 10 la Jocurile Olimpice, a anunțat că a demarat filmările pentru un documentar dedicat celebrării a 50 de ani de la acest moment istoric.

Prețurile locuințelor vor continua să crească în 2025. Chiar și așa, dezvoltatorii nu duc lipsă de clienți

Anul acesta va fi unul plin de provocări pentru piața imobiliară. Specialiștii cred că prețurile vor crește din cauza eliminării facilităților fiscale, dar și pentru că materialele de construcții nu dau semne de ieftinire, dimpotrivă.

Problema ignorată de autorități: Aproximativ 75% din români vor fi obezi în 10 ani. Nu există tratamente decontate

Obezitatea este recunoscută ca boală cronică în România, însă doar pe hârtie, pentru că statul nu a pus la punct şi programe speciale care să îi ajute pe pacienţi.

Donald Trump vrea să impună tarife vamale Chinei pentru că „trimite fentanil” în SUA, via Canada și Mexic

Donald Trump a amenințat China cu impunerea unui tarif vamal, chiar de săptămâna viitoare. Și a avertizat că ar putea urma astfel de taxe și pentru Uniunea Europeană.

Trump vrea să îl constrângă pe Putin să încheie războiul din Ucraina. Mișcarea pregătită de noul președinte al SUA

Dacă Vladimir Putin refuză să negocieze încheierea războiului din Ucraina, noul președinte american anunţă că „cel mai probabil va impune sancțiuni Rusiei".

Noile camere radar ale polițiștilor sunt atât de performante, încât pot „vedea” cine conduce și dacă poartă centură

Noul sistem de supraveghere a traficului rutier cu camere fixe a devenit operaţional. Primii şoferi prinşi că circulau cu viteză au primit automat amenzi după ce au fost identificaţi în baza de date de agenţii de la Rutieră.

Politicienii, interziși la Iași de Ziua Unirii. Explicația primarului: „Lumea este încă tensionată după alegeri”

Hotărâre fără precedent, la Iași, pentru manifestările din 24 ianuarie, dedicate Zilei Unirii. Niciun politician nu va urca pe scenă ca să țină discursuri.

Good News

Only good and positive news.