Declin demografic fără precedent în Europa. „Avem mai puține botezuri, cununii și mai multe înmormântări”

Declin demografic fără precedent în Europa. „Avem mai puține botezuri, cununii și mai multe înmormântări”
📅 2025-01-22

La noi s-a înregistrat deja un minim istoric al numărului de naşteri. Dacă în 2021, în Botoşani veneau pe lume peste 4.000 de copii, în 2023 numărul naşterilor a scăzut cu o mie.

În unele parohii din judeţ, de exemplu, anul trecut s-au ţinut doar două botezuri, în timp ce numărul înmormântărilor a fost de zece ori mai mare.

Costică Pînzariu, preot din Protopopiatul Darabani: Fenomenul în teren, în Protopopiatul Darabani, este evident. Populația este în scădere și în legătură cu serviciile religioase avem mai puține botezuri, mai puține cununii și mai multe înmormântări. Am avut în parohiile mai mici cu 2-3 botezuri într-un an. Este o scădere evidentă, dar mă raportez la ultimii 10-15 ani.”

Datele Institutului Naţional de Statistică arată ca din '90 încoace natalitatea a scăzut constant:

1990 – 314.746

2010 – 234.521

2020 - 211273

2021 – 203.418

2022 – 182.083

2023 – 155.418

Situaţia s-a tot agravat însă ...dovada că de la 211.000 de prunci născuți în 2020, în 2023 au fost doar 155.000.

Silvia Luican, sociolog: „Creșterea unui copil e o decizie majoră pe care generațiile de azi o conștientizează la un nivel fără precedent. Din perspectiva antropologică, pentru prima dată, alegerea e individuală, nu e o normă socială, a devenit acceptabil social ca tinerii să aleagă să fie sau nu părinți, această schimbare se vede și în stilul de parenting, care azi e mai asumat și mai conștient. Avem factorii social economici, pe de altă parte avem motive culturale, preferințe pentru un stil de viață care pune accent pe libertatea individuală, pe carieră, accesul femeilor la piața muncii care întârzie momentul formării unei familii.”

Tineri: Cred că lipsa de comunitate, cred că până acum oameni erau mai strânşi, mai apropiaţi, cred că e vorba cât de mult suport simţi că ai de la societate, a început să lipsească stabilitatea şi sentimentul de comunitate, cum era înainte tot satul creştea un copil.”

(...)

„Dacă eşti foarte bine din punct de vedere financiar mi se pare că poți să alegi oricând, dar dacă nu eşti bine, părerea mea e că trebuie să aştepţi pentru a nu chinui copilul.”

În plus, în România exista un singur program guvernamental care acordă vouchere pentru Fertilizare în Vitro.

Exista îngrijorări serioase la nivelul Uniunii Europene, deoarece până în 2050, 30% din populație va avea peste 65 de ani. Până în 2.100, dacă tendința continuă, numărul pensionarilor susținuți de cei care lucrează se va dubla, ajungând la 6 pensionari la fiecare 10 angajați. Printre primele măsuri care trebuie luate, sprijinirea părinților, acces mai ușor la îngrijirea copiilor, echilibru între viața personală și muncă, locuințe accesibile pentru tineri. 

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Ce scrie în scrisoarea pe care i-a lăsat-o Joe Biden lui Donald Trump în Biroul Oval, la plecarea de la Casa Albă

Preşedintele Donald Trump a dezvăluit miercuri, în exclusivitate pentru Fox News, conţinutul scrisorii pe care fostul preşedinte Joe Biden i-a lăsat-o la plecare, în Biroul Oval, la începutul acestei săptămâni.  

Premierul Republicii Moldova: Soluția crizei energetice din Transnistria depinde de retragerea trupelor ruse

Comunitatea internaţională este pregătită să ofere gaz pentru a pune capăt crizei energetice din Transnistria, afirmă  premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Horoscop 23 ianuarie 2025, cu Neti Sandu. Zodia care are mare noroc la bani

Horoscop 23 ianuarie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi condimentată frumos. Apar urgențe de tot felul și o să ne mobilizăm să lichidăm tot ce-avem pe ordinea de zi.  

Salariul minim nu va mai sta în pixul politicienilor. Criteriile după care va fi calculat. DOCUMENT

După ce la finalul anului trecut a fost anunțată adoptarea salariului minim european, urmată de o creștere a salariului minim începând cu 1 ianuarie 2025.

Samsung a lansat seria Galaxy S25. Ce specificații au noile telefoane, cu un preț de pornire de 800 de dolari

Seria Samsung Galaxy S25 a fost lansată miercuri în San Jose, California. Noua gama de telefoane high-end are prețuri începând de la 800 de dolari.

Medicamente expirate și alimente depozitate incorect, descoperite la centrele pentru copii cu dizabilități din Mureș

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş a descoperit nereguli și încălcări ale legislației în urma controalelor efectuate între 11 și 21 ianuarie la patru centre pentru copii cu dizabilități din județ.

Mâncărurile românești apreciate de străini. România a urcat cinci poziții în clasamentul gastronomiei mondiale

Într-un singur an, România a urcat cinci poziții în cel mai recent top din „Atlasul gustului”, o enciclopedie a celor mai apreciate preparate din toată lumea.

Declin demografic fără precedent în Europa. „Avem mai puține botezuri, cununii și mai multe înmormântări”

Bătrânul continent este într-un declin demografic fără precedent. Situaţia este atât de gravă, mai ales că are şi efecte economice, încât statele membre au fost îndemnate în plenul Parlamentului European să ia măsuri concrete, cât mai repede.

Produsele tradiționale din România câștigă teren în afară. Salamul de Nădlac face primul pas pentru recunoașterea europeană

Salamul de Nădlac a intrat în prima etapă de recunoaștere europeană. Se pregătesc brânza frământată de Teaca și babicul de Buzău, care sunt în curs de înregistrare.

România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”

Centralele pe cărbune ar putea avea viitor în România, deși legea actuală prevede clar închiderea lor completă în următorii ani.

Good News

Only good and positive news.