Prețurile locuințelor vor continua să crească în 2025. Chiar și așa, dezvoltatorii nu duc lipsă de clienți

Prețurile locuințelor vor continua să crească în 2025. Chiar și așa, dezvoltatorii nu duc lipsă de clienți
📅 2025-01-22

Chiar și așa, clienții nu vor lipsi. Intrarea totală în Schengen, investițiile mari în infrastructură, prețurile încă reduse comparativ cu alte țări și faptul că tot mai mulți români din diaspora se întorc acasă vor asigura cererea.

Și în 2025 cererea de locuințe va fi mai mare decât oferta, cred cei din domeniu. Se bazează inclusiv pe faptul că suntem în Schengen.

Gabriel Blăniță, specialist imobiliare: „În București, Cluj, Iași și Timișoara sunt 70% din noile construcții de apartamente, și nu este o întâmplare, pentru că creșterea populației în ultimii 2 ani, inclusiv pe fondul imigrației, a adus populație nouă în aceste centre urbane mari. Iar, de regulă, populația nouă vine întâi în apartamente închiriate și apoi se uită și la achiziții de apartamente.”

Eliminarea facilităților fiscale pune presiune pe industrie

Însă eliminarea facilităților fiscale din construcții pune presiune pe preț. Așadar, clienții ar urma să plătească mai mult pentru o locuință.

Adriana Iftime, Federația Patronatelor Societăților din Construcții: „Sectorul imobiliar trece printr-o criză chiar la nivel european de ceva mai multă vreme. Lucrurile nu văd a se îmbunătăți în perioada următoare, cel puțin anul următor. Evident că retragerea facilităților fiscale va afecta direct creșterea prețului, și la materialele de construcții.”

Construcții mai puține înseamnă bani mai puțini trimiși spre bugetul statului.

Cristian Erbașu, antreprenor în construcții: „În 2024 am avut o scădere și în domeniul construcțiilor, lucru care s-a văzut inclusiv la nivelul creșterii economice în general, care a scăzut foarte mult. Rămâne de văzut dacă alte sectoare vor reuși să acopere ceea ce se va întâmpla în domeniul construcțiilor.”

Mai multe spații comerciale și de birouri

În schimb, comparativ cu anii trecuți, sunt așteptate mai multe lucrări în sectorul clădirilor de birouri și al celor comerciale.

Anul acesta vom vedea tot mai mulți angajați care vor fi nevoiți să se întoarcă să muncească de la birouri, fie că e vorba doar de câteva zile pe săptămână. Un lucru pozitiv pentru proprietarii de astfel de clădiri, pentru că în ultimii ani au fost livrate mai puține spații noi de birouri, ceea ce înseamnă un număr mai mic de birouri disponibile.

Victor Coșconel, departamentul de leasing, office și industrial: „În anii următori pare să repornească ritmul dezvoltărilor, dar mai degrabă pe 2027.”

Simina Niculiță, director retail: „Începând de anul trecut am început să vedem din nou mall-uri de mari dimensiuni. Am văzut la Pitești, la Craiova și urmează orașe mari – Cluj, Constanța – unde vom avea din nou mall-uri de peste 100.000 de metri pătrați.”

Potrivit INS, în primele 11 luni din 2024 volumul lucrărilor de construcții a scăzut la nivel național cu 5% față de 2023.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Declin demografic fără precedent în Europa. „Avem mai puține botezuri, cununii și mai multe înmormântări”

Bătrânul continent este într-un declin demografic fără precedent. Situaţia este atât de gravă, mai ales că are şi efecte economice, încât statele membre au fost îndemnate în plenul Parlamentului European să ia măsuri concrete, cât mai repede.

Produsele tradiționale din România câștigă teren în afară. Salamul de Nădlac face primul pas pentru recunoașterea europeană

Salamul de Nădlac a intrat în prima etapă de recunoaștere europeană. Se pregătesc brânza frământată de Teaca și babicul de Buzău, care sunt în curs de înregistrare.

România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”

Centralele pe cărbune ar putea avea viitor în România, deși legea actuală prevede clar închiderea lor completă în următorii ani.

Știri false lansate de Rusia. Ministerul Apărării respinge acuzațiile despre presupuse victime române în atacurile cu drone

Ministerul Apărării Naţionale semnalează, miercuri, o dezinformare rusă pe subiectul atacurilor de săptămâna trecută executate cu drone de forţele Rusiei asupra infrastructurii portuare civile din Ucraina, în proximitatea graniţei cu România.

Nadia Comăneci sărbătorește 50 de ani de la zecele istoric. Un documentar despre viața ei ajunge pe marile ecrane

Nadia Comăneci, prima sportivă din istorie care a obținut nota 10 la Jocurile Olimpice, a anunțat că a demarat filmările pentru un documentar dedicat celebrării a 50 de ani de la acest moment istoric.

Prețurile locuințelor vor continua să crească în 2025. Chiar și așa, dezvoltatorii nu duc lipsă de clienți

Anul acesta va fi unul plin de provocări pentru piața imobiliară. Specialiștii cred că prețurile vor crește din cauza eliminării facilităților fiscale, dar și pentru că materialele de construcții nu dau semne de ieftinire, dimpotrivă.

Problema ignorată de autorități: Aproximativ 75% din români vor fi obezi în 10 ani. Nu există tratamente decontate

Obezitatea este recunoscută ca boală cronică în România, însă doar pe hârtie, pentru că statul nu a pus la punct şi programe speciale care să îi ajute pe pacienţi.

Donald Trump vrea să impună tarife vamale Chinei pentru că „trimite fentanil” în SUA, via Canada și Mexic

Donald Trump a amenințat China cu impunerea unui tarif vamal, chiar de săptămâna viitoare. Și a avertizat că ar putea urma astfel de taxe și pentru Uniunea Europeană.

Trump vrea să îl constrângă pe Putin să încheie războiul din Ucraina. Mișcarea pregătită de noul președinte al SUA

Dacă Vladimir Putin refuză să negocieze încheierea războiului din Ucraina, noul președinte american anunţă că „cel mai probabil va impune sancțiuni Rusiei".

Noile camere radar ale polițiștilor sunt atât de performante, încât pot „vedea” cine conduce și dacă poartă centură

Noul sistem de supraveghere a traficului rutier cu camere fixe a devenit operaţional. Primii şoferi prinşi că circulau cu viteză au primit automat amenzi după ce au fost identificaţi în baza de date de agenţii de la Rutieră.

Good News

Only good and positive news.