Produsele tradiționale din România câștigă teren în afară. Salamul de Nădlac face primul pas pentru recunoașterea europeană

Produsele tradiționale din România câștigă teren în afară. Salamul de Nădlac face primul pas pentru recunoașterea europe
📅 2025-01-22

Între timp, produsele deja validate de europeni se bucură de apreciere în țările din Uniune.

Rețeta salamului de Nădlac a fost adusă în 1803, când primii slovaci au ajuns aici. Produsul, considerat o delicatesa locală, va ajunge și în frigiderele străinilor după ce va parcurge mai multe etape de recunoaștere a calității.

Ștefan Mihuț, localnic:Este din carne de porc. Nu folosim niciun fel de aditivi, nu folosim e-uri, doar sare, boia produsă de noi, chimen și piper".

Salamul de Nădlac poate fi păstrat timp de 2 ani.

Milan Kelo, localnic: „Cu o afumare la rece și o păstrare fără să adăugam niciun fel de chimicale pentru a păstra acest salam și doi ani de zile”.

Mircea Onea, primar Nădlac: „Omologarea lui poate deveni un factor important de dezvoltare a localității”.

În curs de înregistrare într-un sistem de calitate european este și „brânza frământată de Teaca", din Bistrița Năsăud, care participă zilele acestea la cel mai important târg internațional de produse alimentare organizat la Berlin.

Flaviu Dreșcan, inginer fabrică lactate: „Se face un caș din lapte adus din zonă. Sare, telemea și cam atât. Se frâmântă brânza printr-o matocă, o băgăm în vezicile naturale de porc”.

Simion Dreșcan, administrator fabrică lactate: „Vi un produs nu numai național, nu numai local, va fi și un produs european”.

Tot în proces de înregistrare este și babicul de Buzău făcut din porc și vită. Prima oară l-au adus la noi bulgarii în secolul 17.

Constantin Frusinoiu, producător de babic:El are un gust aparte pentru că punem bulion de ardei. Se malaxează de trei, patru ori, se bagă la presă, se bagă la vânt, pe urmă la fum de trei, patru ori, pe urmă iar la vânt, durează cel puțin o lună până faci o serie de babic”.

Certificat încă din 2017 ca Indicație Geografică Protejată, novacul afumat din Țara Bârsei este exportat deja în trei țări.

Raluca Colțea, director de producție: „Produsele ajung în Franța, Germania și Italia și suntem în discuții cu Spania și Anglia. Sunt vândute în magazinele cu produse tradiționale”.

România are până acum 14 produse recunoscute, printre care magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, brânza de Ibănești, pita de Pecica, plăcinta dobrogeană și cârnații de Plescoi.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Produsele tradiționale din România câștigă teren în afară. Salamul de Nădlac face primul pas pentru recunoașterea europeană

Salamul de Nădlac a intrat în prima etapă de recunoaștere europeană. Se pregătesc brânza frământată de Teaca și babicul de Buzău, care sunt în curs de înregistrare.

România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”

Centralele pe cărbune ar putea avea viitor în România, deși legea actuală prevede clar închiderea lor completă în următorii ani.

Știri false lansate de Rusia. Ministerul Apărării respinge acuzațiile despre presupuse victime române în atacurile cu drone

Ministerul Apărării Naţionale semnalează, miercuri, o dezinformare rusă pe subiectul atacurilor de săptămâna trecută executate cu drone de forţele Rusiei asupra infrastructurii portuare civile din Ucraina, în proximitatea graniţei cu România.

Nadia Comăneci sărbătorește 50 de ani de la zecele istoric. Un documentar despre viața ei ajunge pe marile ecrane

Nadia Comăneci, prima sportivă din istorie care a obținut nota 10 la Jocurile Olimpice, a anunțat că a demarat filmările pentru un documentar dedicat celebrării a 50 de ani de la acest moment istoric.

Prețurile locuințelor vor continua să crească în 2025. Chiar și așa, dezvoltatorii nu duc lipsă de clienți

Anul acesta va fi unul plin de provocări pentru piața imobiliară. Specialiștii cred că prețurile vor crește din cauza eliminării facilităților fiscale, dar și pentru că materialele de construcții nu dau semne de ieftinire, dimpotrivă.

Problema ignorată de autorități: Aproximativ 75% din români vor fi obezi în 10 ani. Nu există tratamente decontate

Obezitatea este recunoscută ca boală cronică în România, însă doar pe hârtie, pentru că statul nu a pus la punct şi programe speciale care să îi ajute pe pacienţi.

Donald Trump vrea să impună tarife vamale Chinei pentru că „trimite fentanil” în SUA, via Canada și Mexic

Donald Trump a amenințat China cu impunerea unui tarif vamal, chiar de săptămâna viitoare. Și a avertizat că ar putea urma astfel de taxe și pentru Uniunea Europeană.

Trump vrea să îl constrângă pe Putin să încheie războiul din Ucraina. Mișcarea pregătită de noul președinte al SUA

Dacă Vladimir Putin refuză să negocieze încheierea războiului din Ucraina, noul președinte american anunţă că „cel mai probabil va impune sancțiuni Rusiei".

Noile camere radar ale polițiștilor sunt atât de performante, încât pot „vedea” cine conduce și dacă poartă centură

Noul sistem de supraveghere a traficului rutier cu camere fixe a devenit operaţional. Primii şoferi prinşi că circulau cu viteză au primit automat amenzi după ce au fost identificaţi în baza de date de agenţii de la Rutieră.

Politicienii, interziși la Iași de Ziua Unirii. Explicația primarului: „Lumea este încă tensionată după alegeri”

Hotărâre fără precedent, la Iași, pentru manifestările din 24 ianuarie, dedicate Zilei Unirii. Niciun politician nu va urca pe scenă ca să țină discursuri.

Good News

Only good and positive news.