În urma dezastrului ecologic, peste 5.000 de tone de petrol au ajuns în Marea Neagră.
Ministrul Mediului a mers miercuri la Constanța și a ieșit pe mare alături de mai mulți specialiști și cercetători. Dincolo de hărți și imaginile din satelit, autoritățile monitorizează și calitatea apei.
Alarma s-a declanșat în decembrie 2024, după ce două tancuri petroliere rusești s-au rupt, în bucăți, în urma unei furtuni extrem de puternice în strâmtoarea Kerci.
Imaginile, filmate de ecologiști, sunt șocante: păsări acoperite cu păcură care se zbăteau să zboare în timp ce mii de vietăți marine muriseră deja.
Poluarea se întinde de-a lungul coastei Crimeei, iar îngrijorarea principală, este că ar putea ajunge și pe litoralul românesc. Pentru moment, curenții marini o țin departe.
Este în zona costieră a orașelor Anapa și Novorossiisk de pe litoralul rusesc unde a făcut prăpăd.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Vorbim deja despre mii de păsări moarte. Sute de delfini eșuați, vorbim de kilometri întregi de plajă afectată”.
Biologii marini sunt îngrijorați, mai ales pentru păsările din Delta Dunării.
Mădălin Șerban, biolog marin: „O parte din acestea, în căutare de hrană, pot ajunge în zonele poluate. Și vă dați seama că din cele 360 de specii de păsări din Delta Dunării, 300 sunt migratoare”.
Miercuri ministrul Mediului a ieșit pe mare cu specialiștii de la Apele Române și cu cei de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa".
Vreme de 10 zile specialiștii de la Apele Române vor ieși pe mare cu o navă. Vor preleva probe de pe întreg litoralul, de la nord la sud.
Stelică Hagi, director Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral: „Am prelevat probe, mediul de investigare fiind și partea de faună și floră, inclusiv prezența hidrocarburilor din masa de apă”.
Deocamdată, suntem în afara pericolului.
Florin Timofte, director Institutul de Cercetări Marine Constanța: „Sperăm că nici în viitor, având în vedere condițiile meteo, depărtarea foarte mare față de eveniment și faptul că o foarte mare parte din acel produs a fost scos deja pe mal în zona strâmtorii Kerci, Crimeea."
Rezultatele probelor de apă de pe litoralul românesc vor fi gata în cel mult 20 de zile.