Poluarea cu petrol din Marea Neagră pune în pericol fauna marină, inclusiv păsările din Delta Dunării

Poluarea cu petrol din Marea Neagră pune în pericol fauna marină, inclusiv păsările din Delta Dunării
📅 2025-01-21

În urma dezastrului ecologic, peste 5.000 de tone de petrol au ajuns în Marea Neagră.

Ministrul Mediului a mers miercuri la Constanța și a ieșit pe mare alături de mai mulți specialiști și cercetători. Dincolo de hărți și imaginile din satelit, autoritățile monitorizează și calitatea apei.

Alarma s-a declanșat în decembrie 2024, după ce două tancuri petroliere rusești s-au rupt, în bucăți, în urma unei furtuni extrem de puternice în strâmtoarea Kerci.

Imaginile, filmate de ecologiști, sunt șocante: păsări acoperite cu păcură care se zbăteau să zboare în timp ce mii de vietăți marine muriseră deja.

Poluarea se întinde de-a lungul coastei Crimeei, iar îngrijorarea principală, este că ar putea ajunge și pe litoralul românesc. Pentru moment, curenții marini o țin departe.

Este în zona costieră a orașelor Anapa și Novorossiisk de pe litoralul rusesc unde a făcut prăpăd.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Vorbim deja despre mii de păsări moarte. Sute de delfini eșuați, vorbim de kilometri întregi de plajă afectată”.

Biologii marini sunt îngrijorați, mai ales pentru păsările din Delta Dunării.

Mădălin Șerban, biolog marin: O parte din acestea, în căutare de hrană, pot ajunge în zonele poluate. Și vă dați seama că din cele 360 de specii de păsări din Delta Dunării, 300 sunt migratoare”.

Miercuri ministrul Mediului a ieșit pe mare cu specialiștii de la Apele Române și cu cei de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa".

Vreme de 10 zile specialiștii de la Apele Române vor ieși pe mare cu o navă. Vor preleva probe de pe întreg litoralul, de la nord la sud.

Stelică Hagi, director Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral: „Am prelevat probe, mediul de investigare fiind și partea de faună și floră, inclusiv prezența hidrocarburilor din masa de apă”.

Deocamdată, suntem în afara pericolului.

Florin Timofte, director Institutul de Cercetări Marine Constanța: „Sperăm că nici în viitor, având în vedere condițiile meteo, depărtarea foarte mare față de eveniment și faptul că o foarte mare parte din acel produs a fost scos deja pe mal în zona strâmtorii Kerci, Crimeea."

Rezultatele probelor de apă de pe litoralul românesc vor fi gata în cel mult 20 de zile.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Ministrul Mediului, clarificări pe eco-tichetul pe mașini electrice în 2025: „S-ar putea mări, cum la fel s-ar putea diminua”

România a înregistrat cea mare scădere din Uniunea Europeană la numărul de mașini electrice înmatriculate.

Comisia Europeană vrea pedepse mai severe pentru platformele online care nu blochează dezinformarea electorală

Comisia Europeană vrea să impună sancțiuni mai dure pentru platformele online care nu respectă corectitudinea și transparența în alegeri.

Se aliniază astrele. A început fenomenul astronomic numit „Parada Planetelor” și se pot vedea chiar și cu ochiul liber

Spunem adesea, atunci când vrem să ni se îndeplinească o dorinţă, că "sperăm să ni se alinieze planetele". Acum, chiar se vor alinia! Fenomenul astronomic numit „Parada Planetelor” a început.

Chimicalele veșnice, pericolul ascuns din tigăile cu teflon și ambalajele alimentare. Avertismentul UE

Tigăile cu teflon, mai multe tipuri de electrocasnice, dar și anumite ambalaje pentru alimente, au intrat în vizorul Comisiei Europene. Au în compoziție așa numitele chimicale veșnice, care nu se descompun niciodată.

Poluarea cu petrol din Marea Neagră pune în pericol fauna marină, inclusiv păsările din Delta Dunării

România rămâne în alertă, după ce, la sfârșitul anului trecut, două tancuri petroliere rusești s-au scufundat în zona strâmtorii Kerci.

Zeci de morți și răniți într-un incendiu la un hotel din Turcia. Martorii acuză lipsa sistemelor de siguranță

Este doliu în Turcia, în urma unui incident șocant. 66 de oameni au murit, iar câteva zeci au fost răniți după ce focul a învăluit un hotel aflat într-o stațiune de ski din nordul țării.

Ce impact ar putea avea mandatul lui Trump asupra României. Analiști: Vom rămâne unul dintre partenerii principali ai SUA

România va rămâne, probabil, unul dintre principalii parteneri ai Statelor Unite ale Americii, spun analiștii politici, odată cu debutul celui de-al doilea mandat, al lui Donald Trump.

Principalele subiecte de bârfă în toată lumea de la învestirea lui Trump. Momentele care au atras toate privirile

Dincolo de ordine executive și amenințări, ziua învestiturii a presupus și multe ritualuri dragi americanilor, de la parada familiei prezidențiale, până la balurile inaugurale, cu nelipsitul dans al cuplului Trump.

Xi Jinping și Vladimir Putin strâng rândurile după învestirea lui Donald Trump. Planuri pentru viitoarea „ordine mondială”

Instalarea președintelui american Donald Trump, a provocat reacții diverse, pe tot globul.

Trump, decizii majore din primele minute la Casa Albă. A limitat imigrația ilegală și a eliminat politicile de „diversitate”

Donald Trump s-a întors la Casa Albă mai puternic ca niciodată, având sprijinul Congresului, al unei Curți Supreme conservatoare și al rețelelor de socializare.

Good News

Only good and positive news.