În plus, studii recente arată că odată intrate în organismul nostru. Pot provoca probleme de grave de sănătate.
Ce au în comun vasele antiaderente, cosmeticele, apa de băut, detergenții, pelerinele de ploaie, telefoanele și chiar și mașina pe care o conducem? Pe lângă faptul că avem nevoie de ele în viața de zi cu zi, toate au în compoziție o serie de substanțe, denumite popular - chimicale veșnice. Iar denumirea nu este deloc întâmplătoare. Cercetările au arătat că ele nu se descompun niciodată. Drept urmare, nu este de mirare că producătorii le includ în aproape orice lucru rezistent la care ne putem gândi.
PFAS-uruile, cum se numesc aceste substanțe, se găsesc de pildă în tigăile antianderente din teflon.
Alexandru Cîrîc, directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare: „Anumite straturi de protecție conțin substanțe perfloroachilate care, la temperaturi mari, pot fi transmise alimentului în special prin intermediul grăsimilor. Este agentul care transportă de la plastic în produs aceste substanțe, atunci când tigaia se supraîncinge. Ar putea fi înlocuită cu o tigaie din inox”.
Și anumite ambalaje conțin chimicale veșnice.
Alexandru Cîrîc, directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare: „Ambalajul este fabricat în așa fel încât să reziste la temperaturi înalte și poate avea în compoziție acest complex de substanțe chimice. Acestea, chiar și în popcorn”.
Odată ce pătrund în alimente ajung negreșit și în corpul nostru. Studii întinse pe o perioada îndelungată au arătat că substanțele se depun, în timp, în special pe ficat, rinichi și tubul digestiv și pot cauza probleme grave de sănătate.
Țări precum Norvegia, Danemarca și Olanda au cerut de mulți ani că acest sector să fie reglementat legal.
Abia acum comisarii europeni vor să interzică folosirea acestui complex de chimicale denumit științific PFAS.
Sorin Mierlea, președintele Infocons: „Autoritățile ar trebui să fie mai vigilente cu privire la importurile, la tot ceea ce înseamnă produsele care intră pe teritoriul Uniunii Europene ca materii prime utilizate după aceea în anumite produse finite. Numai anul trecut au fost peste 10.000 de produse în sistemele de alerte ale Uniunii Europene cu periculozitate gravă asupra incidenței de sănătate și integritate corporală”.
Va fi exceptată de la regulă utilizarea lor în industrii esențiale, cum ar fi fabricarea de inhalatoare pentru astm sau de semiconductoare utilizate în tehnologiile verzi.