Principalii săi rivali par să strângă rândurile: Xi Jinping și Putin au avut deja o discuție despre viitoarea ordine mondială. Iar aliații tradiționali ai americanilor, din Europa si Pacific, încă așteaptă să vadă ce va face liderul de la Casa Albă. Mult mai optimiști au părut oamenii simpli, de la Teheran și Moscova.
La doar câteva ore de la instalarea lui Trump, liderii Chinei și Rusiei au avut o discuție despre, "viitorul multipolar al lumii". Potrivit oficialilor de la Beijing, primele măsuri anunțate de la Washington, retragerea din Organizația Mondială a Sănătății și din acordurile climatice de la Paris - au provocat îngrijorare.
Guo Jiakun, ministrul de externe al Chinei: „Rolul Organizației Mondiale a Sănătății ar trebui să fie întărit, nu slăbit. China va continua să sprijine OMS în îndeplinirea atribuțiilor sale. Schimbările climatice reprezintă o provocare comună cu care se confruntă întreaga omenire. Nicio țară nu poate sta deoparte. Nicio țară nu poate fi imună la ele.”
Și Japonia, unul dintre aliații de bază ai Statelor Unite în Pacific, a luat act de retragere din acordul de la Paris.
Yoshimasa Hayashi, secretarul-șef al guvernului japonez: „Este necesar să monitorizăm acțiunile Americii. Oricum, Japonia va continua să abordeze proactiv schimbările climatice, explorând în același timp modalități de a colabora cu America.”
Pe de altă parte, șeful pe probleme climatice de la Națiunile Unite spune că ușa rămâne deschisă pentru Statele Unite, dar și ca trecerea spre energia verde este de neoprit.
Simon Stiell, șeful pe probleme climatice al ONU: „Doar anul trecut, peste 2 trilioane de dolari au fost investiți în tranziția energetică. Asta, în comparație cu 1 trilion investit în combustibili fosili. Multe s-au întâmplat în acești opt ani care au trecut, cum ar fi această mișcare de neoprit către tranziția verde.”
Francois Bayrou, premierul francez: „Statele Unite, odată cu inaugurarea președintelui reales, au adoptat o politică incredibil de dominantă: prin dolar, prin politici industriale, au capturat toată cercetarea și investițiile globale. Dacă nu facem nimic, destinul nostru este foarte simplu: vom fi dominați, zdrobiți, marginalizați.”
Ceva mai moderați, germanii vor ca Europa să fie fermă când vine vorba despre priorități.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Rămânem fideli dorinței noastre de a avea relații bune cu SUA, mai ales în cadrul NATO și al cooperării transatlantice. De asemenea, aș sfătui pe toată lumea să aibă coloană vertebrală.”
Laconici, britanicii s-au declarat gata să colaboreze cu Donald Trump în următorii 4 ani.
Și militarii ucraineni așteaptă să vadă ce va face Trump în legătură cu țara lor.
Sper ca America să ne sprijine în acest război, așa cum a promis.
În tabăra cealaltă, rușii nu sunt prea interesați de revenirea lui Trump la putere și nu cred în promisiunile lui de pace.
Dar...încearcă sa fie optimiști.
Rus: „Pentru că îmi doresc ca acest război stupid între cele două țări să se încheie cât mai repede posibil. Cu toții dorim să îmbunătățim relațiile, să eliminăm toate aceste sancțiuni care nu afectează doar Rusia, ci și Europa și chiar Statele Unite, așa că să sperăm la relații mai bune.”
Lucrurile stau cam la fel și la Teheran.
Ahmadi, localnic Tehran: „Cred că Donald Trump este un om de afaceri. Oamenii de afaceri sunt conservatori și nu sunt prea preocupați de războaie și conflicte. Își văd de propriile interese economice.”
În tot acest timp, premierul maghiar Viktor Orban a fost printre puținii lideri care s-au bucurat fără rețineri că Donald Trump s-a întors, în fruntea celei mai puternice țări din lume... și s-a asezat în rând cu el.
Viktor Orban, premierul Ungariei: „Donald Trump și patrioții europeni au început să transforme lumea occidentală.”