Pălăria cu boruri largi, care a făcut-o pe prima doamnă inabordabilă pentru sărutul soțului, semnificația dungilor negre de pe rochia de bal și salutul controversat făcut de Elon Musk sunt principalele subiecte de bârfă pe ambele maluri ale Atlanticului.
Așa cum cere tradiția, președintele Donald Trump și Prima Doamnă, Melania, au dansat la trei baluri de învestire. Cârcotașilor nu le-a scăpat faptul că Prima Doamnă a părut mai în largul ei atunci când a invitat-o la dans unul dintre ofițerii Marinei americane, cu care a făcut schimb de impresii, zâmbind larg.
Ulterior, la balul intitulat „al Comandantului Suprem”, cuplului prezidențial li s-au alăturat vicepreședintele JD Vance și soția sa, Usha. Iar Trump și locotenentul său au tăiat tortul cu săbiile. Melania Trump a purtat o rochie senzațională, având o croială ce dezvelea complet umerii, o deschidere pe un picior și detalii geometrice în partea din față.
Responsabil pentru apariția răpitoare a Primei Doamne a fost stilistul ei personal, designerul american de origine franceză Hervé Pierre. De la distanță, liniile ondulate negre amintesc de semnătura pe care soțul Melaniei a aplicat-o imediat după ce a depus jurământul pe o avalanșă de ordine executive.
Detaliul care a pus în valoare rochia a fost banda groasă de catifea neagră, purtată la gât, pe care a fost aplicată o broșă cu diamante, concepută în 1955 de Harry Winston.
Dacă rochia a stârnit admirație unanimă, alegerea vestimentară de la depunerea jurământului a generat comentarii de toate felurile. De o eleganță ireproșabilă, ținuta în bleumarin și fildeș, semnată de new-yorkezul Adam Lippes, ar fi fost, după unii, prea sumbră pentru un eveniment festiv precum inaugurarea.
Dar cele mai aprinse comentarii le-a declanșat pălăria, creație a lui Eric Javits, care i-a acoperit mare parte a feței. Prima Doamnă nu a făcut niciun efort ca să-și lase măcar ochii la vedere. Așa se face că Donald Trump nu și-a putut săruta soția, nereușind să treacă de pălăria cu boruri largi și dure.
La capitolul opțiuni vestimentare s-au remarcat, mai degrabă în mod nedorit, deux-piece-ul tricotat al Priscillei Chen, soția lui Mark Zuckerberg, și corsetul alb cu șireturi purtat de Lauren Sanchez, partenera lui Jeff Bezos. Și, desigur, ținuta din cale-afara de comodă - hanorac, pantaloni scurți și adidași - în care s-a prezentat la depunerea jurământului senatorul democrat John Fetterman.
Tot la categoria minusuri intră și problemele cu sonorizarea în Rotonda Capitoliului. Carrie Underwood a fost silită să cânte a capella "America the Beautiful" din cauza unei defecțiuni a sistemului audio. După pauza stânjenitoare, un oficial al Casei Albe a încurajat-o să continue fără muzică.
Din cauza frigului pătrunzător, parada de învestire, care de obicei are loc pe Pennsylvania Avenue, de la Capitoliu la Casa Albă, a fost mutată în interior, într-o mare arenă din apropiere. La arena Capital One, președintele proaspăt învestit a ținut să-și omagieze mezinul, pe Barron. La 18 ani abia împliniți, acesta a savurat pe îndoate ovațiile.
Donald Trump, președintele SUA: „Am și un fiu foarte înalț pe nume Barron. El a știut cum să atragă votul tinerilor. A înțeles foarte bine «piața» și mi-a zis «tata, trebuie neapărat să accepți invitația în podcastul lui Joe Rogan»”.
Printre cele mai însuflețite momente de pe Arena Capital One l-a avut ca protagonist pe Elon Musk, care s-a lăsat pradă unui entuziasm debordant.
Elon Musk: „Așa se simte victoria. Da! Și aceasta nu a fost o victorie oarecare. A fost o răspântie în evoluția civilizației umane. Vă mulțumesc că ați făcut-o posibilă! Inima mea vă aparține! Mulțumesc!”
Luat de val, Musk a salutat publicul în delir cu un gest controversat. S-a lovit cu mâna dreaptă peste inimă, cu degetele larg desfăcute, apoi și-a întins brațul drept, emfatic, într-un unghi ascendent, cu palma în jos și degetele împreunate.
„A fost un gest ciudat într-un moment de entuziasm, nu un salut nazist”, a apreciat totuși Liga Anti-Defăimare. Totuși, după discurs, Musk a postat pe rețeaua sa socială X un videoclip editat, eliminând momentul controversat.