Ba chiar ar putea fi întărită, relația bilaterală, însă numai dacă demonstrăm, că suntem o țară stabilă, și predictibilă. Am putea avea avantaje și în urma negocierilor de pace din Ucraina. O influență a administrației Trump s-ar putea vedea inclusiv in alegerile prezidențiale de la noi.
Cristian Pîrvulescu, politolog: „România va rămâne probabil unul din principalii parteneri ai Statelor Unite ale Americii, fără să exagerăm importanța țării noastre”.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Președintele Statelor Unite, Donald Trump, va prefera relația bilaterală oarecum, nuanțând pe cea multilaterală. Motiv pentru care în plan bilateral trebuie lucrat foarte serios din punctul nostru de vedere, pentru a avea clar agenda și la Washington și la București în legătură cu așteptările României privind protecția intereselor și în domeniul strategic și în egală măsură, proiecția de securitate pe care Statele Unite dorește să o accentueze în această parte de lume”.
Iar în urma unui eventual acord de pace pe care Trump vrea să îl obțină în Ucraina, analiștii sunt de părere că România ar putea avea de câștigat.
Cristian Diaconescu: „România poate și trebuie să fie instrumentală în orice fel de negociere sau proces de pace ce urmează să se deruleze privind Ucraina”.
Cristian Pîrvulescu: „Ar fi de dorit ca România să joace un rol activ într-un fel sau în altul în Ucraina. Și să nu uităm, e vorba nu întâi de descurajare, apoi de reconstrucție. Există o piață imensă privind reconstrucția din Ucraina, iar România ar putea să fie una din principalele beneficiare”.
Cât privește unele decizii majore pe care Donald Trump a promis că le va lua, analiștii îndeamnă la prudență.
Cristian Diaconescu: „Sunt o serie de zone de decizie, mai ales economice, privind migrația, care la rândul lor intră într-un proces de aprobare, avizare fie în Congres, fie în sistemul judiciar american, deci dincolo de proiecția afirmativă a lui Donald Trump, există o serie de instrumente într-o democrație care pot la un moment dat chiar să blocheze sau să nuanțeze anumite decizii ale Președintelui”.
Anulate în noiembrie anul trecut, alegerile prezidențiale vor fi sub lupa lui Trump, dar și a lui Elon Musk, care a criticat deja decizia Curții Constituționale.
Cristian Pîrvulescu: „Primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 a fost influențat de succesul lui Donald Trump în SUA, deci mă aștept ca în continuare acest lucru să conteze. Vom fi încă în lunile de grație în care entuziasmul față de politicile trumpiste va fi mare. Vor fi candidați care vor încerca să dovedească că sunt favoriții lui Donald Trump. Evident, nu știu dacă va conta în mod efectiv sau nu”.
În relația țării noastre cu Statele Unite și cu administrația Trump va conta așadar și cine va fi ales președinte. În primul mandat, Klaus Iohannis l-a vizitat pe Trump de două ori la Casa Albă, dar președintele american nu a venit la noi în țară.