Trump, decizii majore din primele minute la Casa Albă. A limitat imigrația ilegală și a eliminat politicile de „diversitate”

Trump, decizii majore din primele minute la Casa Albă. A limitat imigrația ilegală și a eliminat politicile de „diversit
📅 2025-01-21

Așa cum a promis, republicanul a semnat zeci de ordine executive care produc schimbări fundamentale în politica internă și externă a Statelor Unite.

Deciziile luate încă din primele minute limitează drastic imigrația ilegală, reduc reglementările de mediu și elimină politicile care promovau incluziunea și diversitatea rasială și de gen.

Cea de-a doua Administrație Trump ajunge în fruntea Americii în contextul unui val de entuziasm popular neașteptat, o situație complet diferită față de haosul și lipsa de organizare din primul mandat. De data asta, elanul popular este dublat și de comunitatea financiară și de afaceri din Statele Unite.

Șefii principalelor companii tech din Sillicon Valley sunt aliniați în spatele agendei America First a lui Trump.

Chiar în timp ce Donald Trump depunea jurământul pentru al doilea mandat de preşedinte al Statelor Unite, site-ul Casei Albe confirma cu majuscule că „America se întoarce!”

Donald Trump, președintele SUA: „Epoca de Aur a Americii începe chiar acum!”

Iar preşedintele Trump nu a pierdut timpul. A început să-și semneze decretele chiar de pe scena de Capital One, arenă unde l-au aclamat zeci de mii de susţinători.

Primul lui demers a fost să anuleze 78 de măsuri din era Biden, inclusiv ordine executive şi memorandumuri prezidențiale. Trump a imprimat teatralitatea mitingurilor sale de campanie electorală unor atribuții oficiale.

Două dintre semnături au consfințit retragerea Statelor Unite din Acordul de mediu de la Paris şi din Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Semnarea ordinelor executive a continuat în Biroul Oval, unde echipa îi pregătise un morman de documente. A început prin a parafa combaterea în forță a imigrației ilegale.

Trump a ordonat armatei să "sigileze granițele", invocând traficul de droguri și persoane, precum și criminalitatea asociată cu imigranții clandestini.

Trump nu i-a uitat pe ostatici - așa cum i-a numit pe cei condamnați pentru asaltul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie 2021, pe când refuză să accepte victoria lui Joe Biden la prezidențiale. Și i-a grațiat pe toți, în jur de 1.500, inclusiv pe cei găsiți vinovați pentru violențe asupra polițiștilor.

Elizabeth Warren, senator democrat: „Încearcă să albească ceea ce a fost în mod evident o insurecţie. S-a lăsat cu oameni morţi şi distrugeri.”

Jurnaliştii au fost nerăbdători să afle cum are de gând noul preşedinte să pună capăt războiului din Ucraina. Răspunsul primit arată fie că nu s-a gândit serios la asta, fie că abordarea lui Trump e să-l... ia tare pe Vladimir Putin.

Donald Trump, președintele SUA: „Trebuie să vorbesc cu preşedintele Putin. Nu e omul pe care să nu-l poţi convinge. Pentru că nu-i merge prea bine, vreau să spun că războiul îl macină. A crezut că va câştiga războiul într-o săptămână, dar uite că se fac trei ani. Deci nu cred că e de neînduplecat pentru că războiul nu îl pune într-o lumină bună. Zelenski vrea să negocieze încheierea războiului. Nu ştiu dacă şi Putin. Poate că nu. Ar trebui (ca Putin) să cadă la înţelegere. Cred că distruge Rusia refuzând asta.”

În acelaşi context, republicanul a somat din nou statele NATO să-şi ia în serios propria apărare.

Donald Trump, președintele SUA: „Statele NATO trebuie să plătească mai mult, să aloce 5% din PIB apărării. SUA au cheltuit cu războiul din Ucraina cu 200 de miliarde mai mult decât restul ţărilor NATO. E ridicol, mai ales că pe ei îi afectează mai mult. Noi suntem la un ocean distanță.”

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Haideţi să transformăm necesitatea autonomiei într-o şansă, şansa unei treziri strategice pentru Europa. Ce face mâine Europa dacă aliatul american îşi retrage navele din Mediterană? Dacă îşi mută bombardierele din Atlantic în Pacific?”

În timp ce Joe Biden şi Kamala Harris ascultau cu chipurile împietrite, Trump s-a lăsat purtat de val.

Donald Trump, președintele SUA: „Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou. Moștenirea de care voi fi cel mai mândru va fi aceea a unui pacificator și unificator.”

Însă, imediat discursul a virat spre extremism şi declaraţii războinice.

Donald Trump, președintele SUA: „China a ajuns să controleze canalul Panama, dar noi nu Chinei i l-am dat. L-am dat statului Panama şi-l vom lua înapoi.”

Donald Trump, președintele SUA: „Avem nevoie de Groenlanda pentru securitatea internaţională. Navele Rusiei mişună pe acolo liber, la fel şi ale Chinei, plus nave de război. Şi sunt sigur că Danemarca va fi de acord, mai ales că îi costa o groază de bani să întreţină şi să păstreze insula.”

Dincolo de gravitatea intenţiilor declarate, fosta lui rivala din 2016, Hillary Clinton, nu şi-a putut reţine râsul când Trump a promis că...

Donald Trump, președintele SUA: „America îşi va reclama locul cuvenit celei mai formidabile, puternice şi respectate naţiuni de pe Pământ, inspirând frica şi admiraţie în toată lumea. În scurt timp, o să schimbăm, numele Golfului Mexic în Golful America.”

Republicanul n-a uitat nici de ambițiile bunului său prieten Elon Musk de a trimite astronauți pe Marte.

Elon Musk: „Vă imaginaţi cât ar fi de tare să avem astronauţi americani care înfig pentru prima dată steagul SUA pe o altă planetă?”

Donald Trump, președintele SUA: „Statele Unite vor fi considerate din nou o națiune în expansiune, una care sporește bogăția, care își extinde teritoriul, construiește orașe, ridică așteptările și ne duce steagul spre orizonturi noi și frumoase. Ne vom urmări destinul până la stele, lansând astronauți americani care să așeze drapelul nostru pe Marte!”

Cosmin Stan, corespondent PRO TV aflat la Washington: „E clar că Donald Trump a făcut deja valuri încă din prima zi a mandatului său, aşa cum era de aşteptat dealtfel. Analiştii cred însă ca aceste prime mişcări ale noului preşedinte american nu sunt deocamdată decât nişte lovituri de imagine care să îl ajute pe Trump să îşi păstreze aura de lider dur şi necruţător când vine vorba de interesele Americii, aşa cum a promis electoratului. Asta pentru că foarte multe dintre ordinele executive pe care el le-a semnat cu atâta tam-tam pot fi atacate în justiţie şi astfel desfiinţate. Chiar şi setul de decrete care vizează imigraţia ilegală, măsuri promise de Trump în campania electorală, ar putea fi combătut în instanţă, spun experţii. Va fi greu, e adevărat, pentru că Donald Trump a decretat stare de urgenţă naţională la frontiera de sud, ceea ce îi permite să ia măsuri unilaterale ocolind Congresul. Astfel, el poate să deblocheze şi să redirecţioneze fonduri federale pentru construcţia zidului de la graniţa cu Mexic, ocolind Congresul, dar şi să desfăşoare armata şi Garda Naţională la frontieră. De asemenea, el ameninţă cu tăierea fondurilor pentru orașele-sanctuar, adică acele oraşe care nu vor să colaboreze cu autorităţile pentru imigrare şi îi protejează pe imigranţii ilegali. Acestea nu vor mai avea deci access la bani guvernamentali dacă nu vor să colaboreze cu autorităţile federale pentru identificarea şi deportarea imigranţilor ilegali. Dar există baze legale pentru ca aceste ordine să fie atacate ceea ce se va şi întâmpla probabil. Orașele sanctuar pot argumenta că ordinele lui Trump încalcă drepturile statelor și ale orașelor de a-și stabili propriile politici. De asemenea, va putea fi contestat dreptul președintelui de a redirecționa fonduri fără aprobarea Congresului acuzând un abuz de putere. Şi chiar imigranţii ilegali care riscă să fie deportaţi pot invoca drepturile lor la un proces echitabil, garantate de Amendamentele 5 și 14 din Constituția SUA. Mai departe, curțile federale pot bloca temporar sau definitiv punerea în aplicare a ordinelor dacă le consideră neconstituționale. Rămâne de văzut ce se va întâmpla. Cert este că Donald Trump a acţionat rapid tocmai pentru că se bucură acum de o susţinere publică fără precedent mai ales în chestiunea aceasta a imigraţiei. O altă certitudine este ca imediat după semnarea ordinelor executive, aplicaţia prin care imigranţii puteau intra în SUA pentru a cere un statut legal a fost închisă. Nu se mai acceptă programări şi toate cele înregistrate deja în sistem au fost anulate.”

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Principalele subiecte de bârfă în toată lumea de la învestirea lui Trump. Momentele care au atras toate privirile

Dincolo de ordine executive și amenințări, ziua învestiturii a presupus și multe ritualuri dragi americanilor, de la parada familiei prezidențiale, până la balurile inaugurale, cu nelipsitul dans al cuplului Trump.

Xi Jinping și Vladimir Putin strâng rândurile după învestirea lui Donald Trump. Planuri pentru viitoarea „ordine mondială”

Instalarea președintelui american Donald Trump, a provocat reacții diverse, pe tot globul.

Trump, decizii majore din primele minute la Casa Albă. A limitat imigrația ilegală și a eliminat politicile de „diversitate”

Donald Trump s-a întors la Casa Albă mai puternic ca niciodată, având sprijinul Congresului, al unei Curți Supreme conservatoare și al rețelelor de socializare.

FOTO "A opta minune a lumii". Pozele cu care cea mai atrăgătoare parteneră de fotbalist i-a cucerit pe fani

Fostul chitarist al formațiilor Whitesnake și Thin Lizzy, John Sykes, a murit la vârsta de 65 de ani, ”după o luptă grea”

Chitaristul britanic de rock John Sykes, care a cântat cu formațiile Whitesnake și Thin Lizzy, a murit la vârsta de 65 de ani. Un comunicat publicat pe site-ul său precizează faptul că Sykes "s-a stins din viață după o luptă grea cu cancerul".

„Lecții de patriotism” în grădinițele din Rusia. Copiii, obligați să participe la orele de propagandă ale Kremlinului

O primărie din Rusia a introdus „lecții de patriotism” și la grupele de grădiniță, asta după încă din 2022 elevii din această țară trebuie să participe la cursuri similare.

Percheziții la primăria din Augustin pentru suspiciuni de mită electorală cu ajutoare sociale. Reacțiile oamenilor

Zeci de ajutoare sociale ar fi fost plătite ilegal în schimbul votului acordat actualului primar al comunei Augustin, din județul Brașov. Este acuzația adusă de procurorii care au descins marți dimineață în localitate.

O șoferiță începătoare a produs un carambol cu două camioane și două mașini. Trei oameni au murit

Grav accident rutier în Dolj. Trei oameni au murit și alte trei persoane au fost grav rănite pe DN6, la intrarea în comuna Zănoaga. În carambol au fost implicate două TIR-uri și două autoturisme.

Plaja de la Costinești va fi de 10 ori mai mare. „Ne vom bucura de 26 de hectare de plajă nouă”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat că lucrările de înnisipare de la Costineşti se desfăşoară conform graficului şi a precizat că, la finalul proiectului, acolo vor fi 26 de hectare de plajă nouă, faţă de două câte sunt în momentul de faţă.

Bărbatul din Maramureș care și-a incendiat soția, condamnat la închisoare pe viață. Femeia a sfârșit în chinuri groaznice

Un bărbat din Maramureș a fost condamnat la închisoare pe viață după ce anul trecut și-a incendiat soția. Femeia a agonizat și a murit după câteva ore. 

Good News

Only good and positive news.