Rusia se pregateste sa dea atacul decisiv in Ucraina, inaintea negocierilor cu Trump

Rusia se pregateste sa dea atacul decisiv in Ucraina, inaintea negocierilor cu Trump
📅 2025-01-23

'Realitatea de pe teren' este expresia pe care Putin o folosește în mod repetat ca punct de plecare pentru viitoare negocieri de pace, sugerând astfel că nu intenționează nicidecum să renunțe la teritoriul ucrainean cucerit de armata sa.

În acest timp, echipa lui Trump, inclusiv noul secretar de stat Marco Rubio, sugerează Kievului că va trebui să accepte concesii teritoriale, considerând imposibilă recuperarea prin mijloace militare a tuturor teritoriilor ocupate de ruși.

Realitatea de astăzi este că Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, dar vrea mai mult. Ucraina controlează încă o treime din regiunea Donețk (aproximativ 7.000 de kilometri pătrați), și același lucru se poate spune despre regiunile Herson și Zaporojie.

Capturarea orașului Pokrovsk este un 'moment al adevărului', întrucât va determina succesul sau eșecul ofensivei pe care Rusia a lansat-o în regiunea Donețk în octombrie 2023.

Armata rusă tocmai a capturat în apropiere de Pokrovsk încă o localitate, potrivit ultimului raport public al Ministerului rus al Apărării. De la sfârșitul lunii decembrie, rușii au capturat aproape toate localitățile de la sud și sud-vest de Pokrovsk și încearcă să facă același lucru în est pentru a încercui orașul.

Cele mai grele lupte au loc în prezent în zona minelor de cărbune cocsificabil de la periferia orașului, deși unele relatări din presă sugerează că trupele ruse au ajuns în cartierele industriale din vestul localității.

Potrivit presei independente ruse, ucrainenii au închis ori au minat zăcămintele de cărbune, a căror cădere în mâinile Rusiei ar fi o lovitură grea pentru economia Ucrainei. Acele zăcăminte sunt singura sursă internă de aprovizionare a Ucrainei pentru această materie primă necesară industriei sale siderurgice, ce reprezintă a doua sursă de venituri în exporturile țării, după agricultură.

Ucraina exportă două treimi din oțelul produs către Uniunea Europeană. Dacă pierde la Pokrovsk accesul la zăcămintele de cărbune cocsificabil, Ucraina va fi nevoită să importe această materie primă.

De asemenea, Kievul a pierdut deja controlul asupra zăcămintelor de litiu, după ce rușii au capturat localitatea Șevchenko, la sud de Pokrovsk.

Între timp, trupele ruse încearcă să preia controlul asupra întregii părți sudice a Donbasului, ceea ce le-ar deschide noi direcții ofensive către regiunile Zaporojie și Dnipropetrovsk, deși aceasta din urmă se află în afara zonei față de care Putin și-a exprimat interesul să o ocupe.

După ce a capturat deja orașul Kurahove, obiectivul Moscovei acum este avanpostul ucrainean de la Velika Novosilka, localitate care este practic încercuită de trupele ruse. Căderea acesteia în mâinile armatei ruse s-ar putea produce în câteva săptămâni.

Potrivit platformei ucrainene de analiză militară 'DeepState', rușii atacă acolo din nord, est și sud și au intrat deja în zone rezidențiale, așa că trupele ucrainene nu mai au mult timp pentru a se retrage printr-un culoar îngust din nord-vest, înainte de a cădea complet sub încercuire.

Pe lângă apropierea de axa de la granița dintre regiunile ucrainene Zaporojie și Dnipropetrovsk, forțele ruse din gruparea Vostok (Est) ar putea avansa de asemenea de-a lungul autostrăzii care leagă Donețk de Zaporojie.

Mai către nord se dau de asemenea în continuare lupte în ruinele orașelor Torețk și Ceasov Iar, orașe distruse de bombardamentele rusești. Ținta trupelor ruse în acel sector de front este orașul Kostiantinivka și, la nord de acesta, orașele strategice Sloviansk și Kramatorsk, la care trupele ruse încearcă să ajungă, până acum fără succes, dinspre regiunea nord-estică Harkov.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Atenţionare de călătorie în Scoția și Irlanda de Nord, transmisă de MAE. Autoritățile locale au emis cod roșu de vânt puternic

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Scoţia sau în Irlanda de Nord, asupra faptului că autorităţile locale au emis avertizări meteorologice (cod roşu şi portocaliu) de vânt puternic, ploi şi ninsoare, în con...

Rusia se pregătește să dea atacul decisiv în Ucraina, înaintea negocierilor cu Trump

Armata rusă se pregătește pentru o mare bătălie prin care urmărește să preia controlul inimii Donbasului (ce cuprinde provinciile ucrainene Donețk și Lugansk), înainte de începerea negocierilor dintre președintele rus Vladimir Putin și noul președinte american Donald Trump, care a amenințat că ar...

Parhectul European, anchetă de amploare în România. Fraude cu angajări. Prejudiciul ajunge la 1,6 milioane de euro

Parchetul condus de Laura Codruța Kovesi acuză 10 români într-un dosar de fraude cu angajări. Gruparea ar fi pus la punct între 2019 şi 2021 o schemă pentru a angaja 197 de ucenici, care fie nu îndeplineau condiţiile, fie demisionaseră pentru a fi reangajaţi. Au fost implicaţi şi angajaţi din cad...

Românii nu scapă de ratele uriașe, iar numărul restanțierilor crește. Un sfert de milion de români au datorii la bănci

La finalul anului trecut, peste un sfert de milion de oameni aveau întârzieri la plata ratelor atât la bănci, cât și la IFN-uri. 

Mark Rutte: „Susținerea Ucrainei costă mai puțin decât apărarea NATO în fața Rusiei”

Secretarul general al Alianței consideră că sprijinul pentru Ucraina este oricum mai ieftin decât ar costa cheltuielile de apărare ale NATO împotriva Rusiei, dacă Rusia ar câștiga războiul cu Ucraina.

Doliu uriaș în sportul românesc. Un rugbist a murit la 29 de ani

Dragoș Bogdan Ciubotaru a murit la vârsta de 29 de ani. Fostul rugbist a suferit un infarct luni seară, în Danemarca.

Român expulzat din Serbia. Ministerul de Externe și Ambasada la Belgrad au cerut explicații

Ambasada României la Belgrad a solicitat clarificări autorităților din Serbia cu privire la motivele pentru care un cetățean român a fost expulzat din această țară, informează, joi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Cafeaua fără zahăr stimulează creierul, îmbunătățește memoria și ajută digestia. De ce nu ar trebui să o bem „niciodată” pe stomacul gol

Eliminarea zahărului dintr-o băutură, preferată de mulți oameni, poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea creierului, inclusiv reducerea riscurilor de Alzheimer, demență și boli Parkinson.

Supa bună pentru creier și inimă. Se prepară simplu și e un adevărat medicament pentru sănătate

Avem nevoie de alimente care să susțină sănătatea noastră fizică și mentală. O supă sănătoasă, bogată în nutrienți esențiali, poate fi soluția perfectă pentru a sprijini atât creierul, cât și inima. Iată o rețetă simplă, dar plină de beneficii, care combină ingrediente naturale și pline de vitami...

Se strânge lațul! Florian Coldea, o ultimă lovitură în justiție. Disperare maximă pentru șeful statului paralel. Dosarul său va fi trimis în judecată

Statul paralel lovește în justiție cu doar câteva ore înainte de protestele anunțate de Călin Georgescu. Șeful statului paralel, Florian Coldea susține că dosarul său e făcut pe un denunț mincinos.

Good News

Only good and positive news.