Parhectul European, ancheta de amploare in Romania. Fraude cu angajari. Prejudiciul ajunge la 1,6 milioane de euro

Parhectul European, ancheta de amploare in Romania. Fraude cu angajari. Prejudiciul ajunge la 1,6 milioane de euro
📅 2025-01-23

Procurorii Parchetului European au finalizat ancheta şi au dispus trimiterea în judecată, la Tribunalul Iaşi, a zece persoane şi patru firme, într-un dosar care vizează săvârşirea unei fraude în valoare de 1,6 milioane euro care implică fonduri UE şi naţionale destinate promovării ocupării forţei de muncă.

Potrivit anchetei, între 2019 şi 2021, inculpaţii au înfiinţat societăţi fictive, pentru a obţine în mod fraudulos subvenţii UE şi naţionale, menite să ajute şomerii să îşi îmbunătăţească competenţele şi perspectivele de angajare.

”Se presupune că suspecţii au angajat 197 de persoane în cadrul unei scheme frauduloase, fraudând astfel bugetul UE şi bugetul naţional cu aproximativ 1,6 milioane EUR (8.177.156 RON), 85% aparţinând bugetului Uniunii Europene şi 15% bugetului naţional al României. Potrivit anchetei, persoanele fie erau deja angajate de una dintre societăţile implicate şi îşi reziliaseră în mod oficial contractul de muncă pentru a fi reangajate, fie nu îndeplineau condiţiile pentru a fi considerate ucenici”, au transmis procurorii europeni într-un comunicat.

Pregătirea efectivă a persoanelor nu a avut niciodată loc

”Pe baza probelor administrate, gruparea infracţională s-a folosit de funcţionari publici din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) din judeţele Bacău şi Neamţ pentru a comite frauda. În martie şi iunie 2024, doi inculpaţi - inclusiv un funcţionar public - şi-au recunoscut vinovăţia şi au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, care au fost înaintate Tribunalului Iaşi. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu funcţionarul public a devenit definitiv”, a mai transmis Parchetul European.

În vederea recuperării prejudiciului estimat cauzat bugetului UE şi a eventualelor cheltuieli judiciare, au fost sechestrate anterior, în cadrul acestei anchete, numerar şi proprietăţi cu o valoare totală de aproximativ 300.000 de euro.

Procurorii precizează că, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, inculpaţii riscă până la zece ani şi jumătate de închisoare pentru fraudă agravată în domeniul subvenţiilor şi până la zece ani pentru constituirea unui grup infracţional organizat.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Atenţionare de călătorie în Scoția și Irlanda de Nord, transmisă de MAE. Autoritățile locale au emis cod roșu de vânt puternic

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Scoţia sau în Irlanda de Nord, asupra faptului că autorităţile locale au emis avertizări meteorologice (cod roşu şi portocaliu) de vânt puternic, ploi şi ninsoare, în con...

Rusia se pregătește să dea atacul decisiv în Ucraina, înaintea negocierilor cu Trump

Armata rusă se pregătește pentru o mare bătălie prin care urmărește să preia controlul inimii Donbasului (ce cuprinde provinciile ucrainene Donețk și Lugansk), înainte de începerea negocierilor dintre președintele rus Vladimir Putin și noul președinte american Donald Trump, care a amenințat că ar...

Parhectul European, anchetă de amploare în România. Fraude cu angajări. Prejudiciul ajunge la 1,6 milioane de euro

Parchetul condus de Laura Codruța Kovesi acuză 10 români într-un dosar de fraude cu angajări. Gruparea ar fi pus la punct între 2019 şi 2021 o schemă pentru a angaja 197 de ucenici, care fie nu îndeplineau condiţiile, fie demisionaseră pentru a fi reangajaţi. Au fost implicaţi şi angajaţi din cad...

Românii nu scapă de ratele uriașe, iar numărul restanțierilor crește. Un sfert de milion de români au datorii la bănci

La finalul anului trecut, peste un sfert de milion de oameni aveau întârzieri la plata ratelor atât la bănci, cât și la IFN-uri. 

Mark Rutte: „Susținerea Ucrainei costă mai puțin decât apărarea NATO în fața Rusiei”

Secretarul general al Alianței consideră că sprijinul pentru Ucraina este oricum mai ieftin decât ar costa cheltuielile de apărare ale NATO împotriva Rusiei, dacă Rusia ar câștiga războiul cu Ucraina.

Doliu uriaș în sportul românesc. Un rugbist a murit la 29 de ani

Dragoș Bogdan Ciubotaru a murit la vârsta de 29 de ani. Fostul rugbist a suferit un infarct luni seară, în Danemarca.

Român expulzat din Serbia. Ministerul de Externe și Ambasada la Belgrad au cerut explicații

Ambasada României la Belgrad a solicitat clarificări autorităților din Serbia cu privire la motivele pentru care un cetățean român a fost expulzat din această țară, informează, joi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Cafeaua fără zahăr stimulează creierul, îmbunătățește memoria și ajută digestia. De ce nu ar trebui să o bem „niciodată” pe stomacul gol

Eliminarea zahărului dintr-o băutură, preferată de mulți oameni, poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea creierului, inclusiv reducerea riscurilor de Alzheimer, demență și boli Parkinson.

Supa bună pentru creier și inimă. Se prepară simplu și e un adevărat medicament pentru sănătate

Avem nevoie de alimente care să susțină sănătatea noastră fizică și mentală. O supă sănătoasă, bogată în nutrienți esențiali, poate fi soluția perfectă pentru a sprijini atât creierul, cât și inima. Iată o rețetă simplă, dar plină de beneficii, care combină ingrediente naturale și pline de vitami...

Se strânge lațul! Florian Coldea, o ultimă lovitură în justiție. Disperare maximă pentru șeful statului paralel. Dosarul său va fi trimis în judecată

Statul paralel lovește în justiție cu doar câteva ore înainte de protestele anunțate de Călin Georgescu. Șeful statului paralel, Florian Coldea susține că dosarul său e făcut pe un denunț mincinos.

Good News

Only good and positive news.