Educatia primeste un buget de 4,5% din PIB in 2025: pe ce vor fi cheltuiti banii

Educatia primeste un buget de 4,5% din PIB in 2025: pe ce vor fi cheltuiti banii
📅 2025-02-07

Bugetul pentru Educatie in 2025, incluzand toate sursele de finantare, atinge 4,5% din PIB, respectiv 0,17% din PIB-ul pentru cercetare-dezvoltare-inovare, transmite Ministerul Educatiei si Cercetarii, intr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, bugetul repartizat Ministerului Educatiei si Cercetarii a fost majorat cu 9,58% fata de executia bugetara din 2024, ajungand la suma de 60.249.451 mii lei. Desi raportarea Ministerului de Finante se face la executia bugetara, suma depaseste si bugetul alocat initial in 2024.

- Componenta educatie (invatamant): majorare cu 9,78% fata de executia bugetara din 2024 (in total: 58.062.930 mii lei);

- Componenta CDI (cercetare-dezvoltare-inovare): majorare cu 4,42% fata de executia bugetara din 2024 (in total: 2.148.957 mii lei).

 

Ministerul anunta ca, in baza estimarilor actuale, bugetul total pentru invatamant (educatie), incluzand toate sursele de finantare, va atinge 4,5% din PIB (10,7% din Bugetul General Consolidat, pe cheltuieli), respectiv 0,17% din PIB pentru cercetare-dezvoltare-inovare.

 

"Acum, cand paradigmele lumii se schimba, tesutul social se redefineste, iar institutiile se transforma, diferenta intre cine va pierde, cine va supravietui si cine va fi castigator va fi facuta de 'cunoastere'. Iar cunoasterea - generata prin cercetare-dezvoltare-inovare - este transferata in raspunsurile cognitiv-comportamentale ale oamenilor prin educatie. Ma bucur ca educatia este considerata prioritate nationala in coalitie, asa cum s-a promis la inceputul mandatului, si ca s-a tinut cont de acest lucru in propunerea Guvernului si in decizia luata in Parlament, evident cu limitele si constrangerile generate de situatia economico-financiara prin care trecem", a transmis ministrul Educatiei, Daniel David. 

 

Daniel David a subliniat ca tinta ramane 15% din bugetul general consolidat (pe cheltuieli - aproximativ 6% din PIB) pentru Educatie si 1% din PIB pentru cercetare-dezvoltare-inovare, cu obiectivul de a "eficientiza" utilizarea bugetului actual.

 

Cresterile bugetare in Educatie vizeaza atat investitiile, preponderent prin PNRR, cu obiective precum prevenirea abandonului scolar, dotarea scolilor, constructia de campusuri pentru invatamantul dual etc., cat si asigurarea salariilor si a burselor.

 

Pe segmentul cercetare-dezvoltare-inovare se urmareste o crestere a bugetului pentru competitiile dedicate proiectelor de cercetare si pentru alte activitati competitive, se mai arata in comunicat.

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri portal invatamant

Liceu sanctionat pentru camere video instalate in toalete. Directorul avea acces la imagini pe telefonul personal

citeste in continuare

Educatia primeste un buget de 4,5% din PIB in 2025: pe ce vor fi cheltuiti banii

citeste in continuare

Ce sunt paronimele si cum eviti confuziile. Trucuri pentru a le retine mai usor

citeste in continuare

Centralizatorul disciplinelor pentru Titularizare si Definitivat 2025

citeste in continuare

Transferul profesorilor itineranti si de sprijin catre CJRAE/CMBRAE. Calendar si Procedura actualizata

citeste in continuare

Profesorii afectati de planurile-cadru isi pot completa norma didactica cu ore de pregatire pentru BAC, anunta Ministerul Educatiei

citeste in continuare

Evaluare Nationala clasa 2: Modele de subiecte la Comunicare Scris si Citit

citeste in continuare

Cum isi vor personaliza elevii curriculumul? 5 variante de orar la clasa a XII-a, real, Mate-Info, bazate pe noile planuri-cadru

citeste in continuare

STUDIU: Interzicerea telefoanelor in scoli nu este suficienta. Ce reguli au elevii din Romania

citeste in continuare

Federatia Parintilor: Flexibilitatea crescuta poate genera inegalitati. Unele licee nu pot oferi diversitatea de cursuri propusa

citeste in continuare

Good News

Only good and positive news.