Proiectele planurilor-cadru pentru invatamantul liceal, puse in consultare publica de Ministerul Educatiei, au fost primite cu reticenta de profesorii disciplinelor care isi pierd statutul obligatoriu in ultimii ani de liceu.
Intr-un exemplu publicat pe pagina de Facebook, Coalitia pentru Educatiei prezinta cinci variante de orar pentru profilul real, specializarea matematica-informatica, la clasa a XII-a, in cinci scoli diferite.
"Noile planuri-cadru permit scolilor si elevilor sa isi adapteze traseul educational, oferind mai multa autonomie si posibilitatea de a alege discipline relevante pentru viitor. Pentru specializarea Matematica-Informatica, acest lucru se traduce prin optiuni variate, care pot pune accent pe informatica, matematica, pastrand status quo-ul sau aducadu-i elemente din zona de economie sau tehnologii moderne. Cei care doresc sa pastreze structura actuala o vor putea face. Dar, pentru prima data, scolile isi pot contura propria identitate si pot oferi elevilor trasee diferentiate, in functie de profilul si aspiratiile lor sau de cat de mult doresc sa aprofundeze zona de specializare. In vizualurile atasate, gasiti 5 variante de orar posibile pentru profilul real, specializarea Matematica-Informatica. Acestea reflecta diversitatea si flexibilitatea pe care o aduc noile planuri-cadru, permitand fiecarei scoli sa isi personalizeze traseul educational pe care il ofera", transmit initiatorii.
Mai multe variante de orar pentru clasa a XII-a, profil real, specializarea Stiintele Naturii, pe pagina de Facebook Coalitia pentru Educatie.
Planurile-cadru ce vor rezulta din dezbaterea publica vor fi aplicate din anul scolar 2026-2027, iar elevii care sustin Bacalaureatul in 2030 vor da examenul in functie de acestea.
"Bacalaureatul se va schimba in momentul in care vom avea generatia care intra pe aceste planuri-cadru in clasa a XII-a si va da Bacalaureatul”, a precizat ministrul Educatiei si Cercetarii, Daniel David.