STUDIU: Interzicerea telefoanelor in scoli nu este suficienta. Ce reguli au elevii din Romania

STUDIU: Interzicerea telefoanelor in scoli nu este suficienta. Ce reguli au elevii din Romania
📅 2025-02-06

Interzicerea telefoanelor in scoli nu influenteaza performantele academice ale elevilor si nici bunastarea lor mentala, sugereaza primul studiu de acest gen, ale carui concluzii apar intr-un articol publicat de jurnalistii BBC. Cercetarea arata ca masurile prin care sunt restrictionate telefoanele in scoli nu aduc imbunatatori semnificative in ceea ce privește comportamentul sau rezultatele scolare ale elevilor.

Studiul, realizat pe un esantion de peste 1200 de elevi din Anglia, sugereaza ca somnul, comportamentul in clasa, activitatea fizica sau timpul petrecut pe telefon nu difera semnificativ intre scolile care au impus interdictii in ceea ce priveste folosirea dispozitivelor de catre elevi si cele care nu au adoptat astfel de restrictii. Totusi, cercetatorii au constatat ca timpul indelungat petrecut pe aceste telefoane, in special pe retelele sociale, este corelat cu rezultate scolare mai slabe.

 

Rezultatele acestui studiu alimenteaza o dezbatere intensa care se poarta in scolile din intreaga lume.

Dr. Victoria Goodyear, autorul principal al studiului, a declarat pentru BBC ca rezultatele nu sunt „impotriva” interzicerii telefoanelor in scoli, dar „ce sugeram noi este ca aceste interdictii, izolate, nu sunt suficiente pentru a combate impacturile negative”. Ea a adaugat ca atentia trebuie sa fie acum pe reducerea timpului petrecut de elevi pe telefoane, spunand: „Trebuie sa facem mai mult decat sa interzicem telefoanele in scoli”.

 

Studiul, condus de Universitatea din Birmingham, a analizat datele a 1.227 de elevi si regulile privind utilizarea telefoanelor mobile in spatiul scolar la 30 de scoli diferite, selectate dintr-un esantion de 1.341 de scoli de stat din Anglia. Cercetatorii au folosit scala de evaluare a Starii de Sanatate Mentala Warwick – Edinburgh, un instrument de masurare recunoscut pe plan international, pentru a afla gradul de anxietate si depresie in cazul elevilor. 

 

Studiul intensifica astfel dezbaterea privind interzicerea telefoanelor mobile pentru copiii sub 16 ani. In timp ce unele scoli sustin ca este responsabilitatea parintilor sa intervina, politicienii cer guvernului sa impuna restrictii mai stricte in scoli.

 

Scolile din Romania au libertatea de a decide daca interzic complet telefoanele mobile


In Romania, incepand cu anul scolar 2024-2025, telefoanele mobile au fost interzise in timpul orelor, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ si cu acordul cadrului didactic. Prevederile referitoare la folosirea telefoanelor in scoala au fost incluse atat in Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cat si in Regulamentul-cadru de organizare a unitatilor de invatamant si Statutul Elevului. 

 

Fostul ministru al Educatiei, Ligia Deca, declara la inceputul acestui an scolar ca a lasat posibilitatea ca scolile sa decida daca vor sa interzica total folosirea telefonului in scoala, ori daca impun restrictii la ore, avand in vedere ca sunt multi copii care fac naveta la scoala si este nevoie ca parintii sa poata lua legatura cu ei.

 

"Daca o scoala este in oras si se poate ajunge usor la copii si sunt alte metode prin care pot fi contactati, scoala poate interzice cu totul, nu intra nimeni in scoala cu telefonul mobil decat daca exista o permisiune speciala. Alte scoli se afla in situatii unde e nevoie de aceasta comunicare intre familie si elevi. Sigur, in afara orelor, atunci ei pot decide in functie de situatia pe care o au. Cam acesta a fost rationamentul pentru care nu am mers pe o interdictie totala", a declarat Ligia Deca. 

 

Extras din ROFUIP 2024 privind folosirea telefonului mobil in scoala:

 

Articolul 182 

(6) Utilizarea telefoanelor mobile sau a oricaror alte echipamente de comunicatii electronice de catre elevi se realizeaza conform prevederilor legale stipulate in Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare; utilizarea acestora in timpul orelor de curs se poate face numai la solicitarea cadrului didactic, in situatia folosirii lor in procesul educativ. Prevederile nu se aplica echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizati sa le foloseasca. 

 

(7) Nerespectarea prevederilor referitoare la utilizarea telefoanelor/a altor echipamente de comunicatii electronice poate duce la preluarea echipamentului de catre personalul unitatii de invatamant in vederea predarii, dupa caz, catre parinti/reprezentanti legali ai beneficiarilor primari minori sau beneficiarilor primari majori conform regulamentului de organizare si functionare al unitatii de invatamant. 

 

Extras din Statutul Elevului 2024 privind utilizarea telefoanelor mobile in scoli:

 

Articolul 15

Elevilor le este interzis:

(...)
g) sa utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicatii electronice in timpul examenelor, olimpiadelor si concursurilor scolare. Prevederile nu se aplica echipamentelor pe care elevii cu cerinte educationale speciale (CES) sunt autorizati sa le foloseasca; 

 

h) sa utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicatii electronice in timpul desfasurarii orelor de curs, inclusiv in timpul activitatilor educationale care se desfasoara in afara unitatilor de invatamant, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ, cu acordul cadrului didactic, in timpul pauzelor sau in spatiile autorizate explicit de regulamentul intern al unitatii de invatamant. Pe tot parcursul programului scolar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse intr-un spatiu sigur, special amenajat in fiecare sala de clasa, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unitatii de invatamant, iar in lipsa acestora cadrul didactic desemnat sa efectueze serviciul pe scoala. Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de catre personalul didactic/didactic auxiliar al unitatii de invatamant in vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectiva, in mod obligatoriu, catre parinti/reprezentanti legali ai beneficiarilor primari minori sau catre elevi, dupa caz, conform regulamentului intern al unitatii de invatamant. Prevederile nu se aplica echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizati sa le foloseasca;

 

Extras din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023
 

Art. 106 (4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricarui alt echipament de comunicatii electronice de catre un elev este interzisa pe perioada desfasurarii cursurilor din invatamantul prescolar, primar si gimnazial, inclusiv in timpul activitatilor educationale care se desfasoara in afara unitatilor de invatamant, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ sau in spatiile autorizate explicit de regulamentul intern al unitatii de invatamant. 

(6) Prevederile alin. (4) si (5) nu se aplica echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizati sa le foloseasca.

(7) Nerespectarea prevederilor alin. (4) si (5) poate duce la preluarea echipamentului de catre personalul unitatii de invatamant in vederea predarii, dupa caz, catre parinti/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau elevi conform regulamentului intern al unitatii de invatamant.

 


Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri portal invatamant

Evaluare Nationala clasa 2: Modele de subiecte la Comunicare Scris si Citit

citeste in continuare

Cum isi vor personaliza elevii curriculumul? 5 variante de orar la clasa a XII-a, real, Mate-Info, bazate pe noile planuri-cadru

citeste in continuare

STUDIU: Interzicerea telefoanelor in scoli nu este suficienta. Ce reguli au elevii din Romania

citeste in continuare

Federatia Parintilor: Flexibilitatea crescuta poate genera inegalitati. Unele licee nu pot oferi diversitatea de cursuri propusa

citeste in continuare

Reforma sau demisia! Daniel David: Dupa raportul din mai, fie sunt asumate politicile educationale, fie plec

citeste in continuare

Dispar scolile din mediul rural? Ministrul Educatiei sustine infiintarea campusurilor scolare, cu resurse si profesori de top

citeste in continuare

Modele de texte argumentative pentru Subiectele I B si II la proba de Limba si literatura romana de la BAC

citeste in continuare

Model Acord supraveghere audio-video a orelor de curs si a pauzelor: obligatii pentru scoli

citeste in continuare

Competente BAC 2025: Elevii sustin proba de competente digitale. Reguli de desfasurare si Modele de subiecte

citeste in continuare

Salariile profesorilor, promisiuni fara termen. Intalnire cruciala intre sindicate si Guvern

citeste in continuare

Good News

Only good and positive news.