Profesorii de liceu care predau discipline ce nu mai intra in trunchiul comun la clasele a XI-a si a XII-a vor fi sprijiniti sa isi completeze norma didactica cu ore suplimentare dedicate pregatirii examenului de Bacalaureat. Afirmatia apare intr-un document cu precizari despre planurile-cadru pentru liceu, publicat de Ministerul Educatiei dupa primele zile de consultari.
In document, oficialii din Educatiei atrag atentia ca, in acest fel, pe de o parte se asigura continuitatea pregatirii elevilor pentru probele pe care si le aleg la Bacalaureat, iar pe de alta parte, profesorii isi asigura numarul necesar de ore in norma didactica.
Precizarile Ministerului Educatiei in ceea ce priveste norma didatica:
"O temere exprimata in spatiul public este ca elevii nu vor avea suficient acces la pregatire pentru examenul national de bacalaureat, din cauza modificarilor aduse trunchiului comun si distributiei disciplinelor, unele nemaifiind studiate in clasele a XI-a si a XII-a.
Intelegem aceasta ingrijorare, dar consideram ca nu este justificata, deoarece Legea invatamantului preuniversitar ofera mecanisme clare prin care profesorii pot asigura aceasta pregatire. Conform Art. 208, alin. (2) din lege, norma didactica poate include, pe langa disciplinele stabilite, si ore destinate pregatirii pentru examene nationale, activitati de remediere sau de sprijin pentru obtinerea performantei educationale.
Mai mult, profesorii pot completa norma didactica si cu activitati educationale complementare, cum ar fi „Scoala dupa scoala” sau programe de invatare pe tot parcursul vietii, fara ca acest lucru sa afecteze drepturile lor salariale.
Astfel, daca orele din CDEOS (Curriculumul la decizia elevului din oferta scolii -n.r.) nu sunt suficiente pentru ca elevii sa se pregateasca pentru probele de bacalaureat la anumite discipline (cazul filierelor tehnologica si, partial, vocationala), exista solutii spre care sa ne indreptam atentia:
❑ elevii pot beneficia de ore suplimentare de pregatire in conditiile in care aleg anumite discipline pentru a fi sustinute ca probe de examen, iar scoala poate raspunde acestor cereri pe baza unor analize de nevoi realizate la nivel de unitate de invatamant;
❑ in cazuri justificate, profesorii vor fi sprijiniti sa isi completeze norma cu astfel de ore suplimentare, evitand pierderea unor ore de predare si asigurand continuitatea pregatirii elevilor;
❑ rezultatele elevilor la examenele nationale vor fi analizate, iar pe baza acestora se poate decide suplimentarea orelor de pregatire acolo unde este necesar, analiza fiind si un criteriu de a continua includerea unor astfel de ore in norma de predare-invatare-evaluare, deci implicand o co-interesare si o responsabilitate crescute, la nivelul fiecarui profesor.
In plus, Ministerul Educatiei precizeaza ca este firesc sa existe intrebari si ingrijorari legate de: motivatiile care conduc elevul inspre alegerea specializarilor si, implicit, a disciplinelor din CS flexibil; necesitatea unei alocari predictibile a CS flexibil, astfel incat elevii si profesorii sa stie din timp cum se va desfasura parcursul educational; probleme legate de plata profesorilor, in cazul in care reorganizarea grupelor dupa CDEOS genereaza clase cu efective reduse; dificultati in realizarea orarului si in gestionarea spatiilor pentru desfasurarea activitatilor; necesitatea formarii cadrelor didactice, astfel incat acestea sa fie pregatite pentru noi discipline sau module, sa poata propune programe noi si sa aiba predictibilitate in cariera.
"Aceste provocari sunt reale si recunoscute, insa ele nu reprezinta motive pentru a respinge reforma, ci aspecte administrative care trebuie gestionate cu atentie. Lucram la identificarea celor mai bune solutii, astfel incat implementarea noilor planuri-cadru sa fie cat mai eficienta si sa nu creeze dezechilibre in sistem. Prin urmare, preocuparile legate de implementarea noii structuri curriculare sunt justificate, dar nu reprezinta obstacole de netrecut. Asa cum orice reforma educationala necesita perioade de ajustare si adaptare, la fel si aceasta schimbare trebuie privita ca un proces in curs de optimizare, in care toate partile implicate – profesori, elevi, parinti, decidenti – trebuie sa colaboreze pentru a asigura o tranzitie lina si benefica pentru toti", se mai arata in documentul Ministerului Educatiei.