Sportiva japoneză a recunoscut că s-a confruntat cu dificultăţi în faţa „adversarului” său tehnologizat, fiind impresionată de stabilitatea şi precizia acestuia.
„Nu a făcut nicio eroare şi a jucat incredibil de constant. Am fost forţată să muncesc serios pentru a returna toate mingile, ceea ce m-a impresionat profund”, a declarat Harimoto pentru publicaţia Asahi.
FORPHEUS, aflat acum la a noua generaţie, este echipat cu inteligenţă artificială generativă şi a fost proiectat iniţial ca un „tutor” de antrenament pentru jucătorii de tenis de masă. Noul său sistem avansat include trei camere şi o serie de senzori care îi permit să urmărească în timp real mingea şi mişcările adversarului.
Pe baza datelor colectate, „creierul” robotului calculează traiectoria mingii şi ajustează mişcările paletei pentru a intercepta loviturile.
În timpul demonstraţiei, viteza jocului a crescut treptat pentru a împinge ambii „competitori” la limită. La un moment dat, FORPHEUS şi-a impresionat şi mai mult adversara, spunând: „Se pare că eşti o jucătoare experimentată de tenis de masă”, într-o interacţiune surprinzătoare datorată AI-ului generativ.
Deşi robotul nu a fost creat pentru a concura cu jucători de top, această demonstraţie subliniază potenţialul tot mai mare al inteligenţei artificiale în sport. Tehnologia avansată îşi găseşte un loc în lumea tenisului de masă, un sport care a fost mereu deschis inovaţiei.
Recent, tenisul de masă a marcat un moment important prin organizarea primului Campionat Mondial de Esports în Suedia, unde jocul tradiţional s-a îmbinat cu realitatea virtuală. Evenimentul a fost catalogat drept „un moment decisiv” de către Petra Sörling, preşedintele ITTF, care vede această direcţie ca o pregătire pentru Jocurile Olimpice Esports 2025 din Arabia Saudită.