Contractul a fost semnat marţi în prezenţa lui Marcel Boloş, ministrul interimar al dezvoltării, şi a lui Katae Takashi, ambasadorul Japoniei la Bucureşti.
„Marcăm un pas semnificativ pentru dezvoltarea cercetării şi tehnologiei de vârf din România, semnarea acestui contract reprezentând nu doar o investiţie în infrastructură, ci şi un angajament ferm pentru viitorul cercetării ştiinţifice şi inovării din ţara noastră. Noul centru, dotat cu tehnologii de ultimă generaţie, va permite fabricarea componentelor optice de mari dimensiuni, esenţiale pentru utilizarea laserelor de mare putere şi va consolida rolul României pe harta mondială a cercetării. Astfel, vom sprijini funcţionarea eficientă a infrastructurii Centrului de cercetare ELI-NP şi vom crea noi oportunităţi pe piaţa internaţională", a transmis ministrul interimar al dezvoltării.
Proiectul reprezintă o extindere în cadrul Infrastructurii de cercetare Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) din Măgurele, care este un proiect strategic al Comisiei Europene, coordonat de România.
Investiţia include atât realizarea construcţiei clădirii, cât şi echiparea acesteia cu sistemele tehnologice necesare procesului de fabricare şi finisare a opticii de mari dimensiuni. Astfel, centrul va fi dotat cu tehnologia şi echipamentele necesare specifice pentru realizarea activităţilor de fabricare şi/sau reparare a componentelor optice de mare putere care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP sau la alte centre de laseri de mare putere din România şi din lume. Acestea vor fi găzduite de o clădire nouă dedicată, personalizată în conformitate cu activităţile de producţie, de flux tehnologic şi cercetare.
În cadrul Centrului pentru Optică de Mare Putere, se vor desfăşura operaţiuni de micromecanică şi finisaj nanometric pentru componente optice de dimensiuni medii şi mari, iar procesele tehnologice cuprind etape de şlefuire fină cu ajutorul emulsiei combinate apă-nisip (în circuit închis), inspecţie cu ajutorul interferometriei şi etapa finală de depunere a stratului de finisaj. După parcurgerea acestor etape, elementul optic va fi asamblat şi inspectat în cadrul spaţiilor dedicate.
Investiţia este finanţată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii, valoarea totală a contractului fiind de 193.192.411 lei, iar durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, dintre care 5 luni sunt dedicate activităţii de proiectare.