Îngrijorată de creşterea sprijinului pentru partidele de extremă dreapta şi anti-migraţie în cadrul blocului comunitar, UE se bazează din ce în ce mai mult pe ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord pentru a reduce migraţia, oferind sprijin financiar în schimbul unor măsuri mai stricte de control al frontierelor.
Eforturile UE de a încheia mai multe parteneriate strategice vin în contextul în care acordurile recente cu Egiptul şi Tunisia au fost criticate din cauza situaţiei drepturilor omului din aceste ţări. Marocul, o importantă ţară de tranzit, a primit deja finanţare de la Bruxelles pentru a limita trecerea către blocul comunitar, în timp ce Iordania găzduieşte peste un milion de refugiaţi sirieni, punând presiune pe economia micului regat din Orientul Mijlociu.
Comisarul Dubravka Šuica a declarat că un acord cu Amman este „aproape gata” şi va fi semnat de regele iordanian Abdullah la Bruxelles la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie. Acordul cu „Iordania este pe cale să se întâmple”, a declarat Šuica pentru Financial Times. „Vrem să îi avem la bord şi ei ne vor şi pe noi la bord”.
Comentariile lui Šuica au fost făcute în timp ce preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a călătorit luni în Iordania. „Abia aştept să îl întâmpin pe Regele Abdullah la Bruxelles la începutul anului 2025. Împreună vom lansa un parteneriat strategic consolidat între UE şi Iordania”, a declarat Ursula von der Leyen.
Ea a adăugat că UE „va colabora îndeaproape cu Iordania şi cu partenerii noştri pentru a asigura o tranziţie politică în Siria” după ce rebelii islamişti au răsturnat regimul preşedintelui Bashar al-Assad.
Anul trecut, Bruxelles-ul a încheiat un acord în valoare de 255 de milioane de euro cu Tunisia, iar anul acesta un altul în valoare de 7,4 miliarde de euro cu Egiptul, în ciuda avertismentelor activiştilor şi ONG-urilor cu privire la situaţia drepturilor omului din ambele guverne.
Šuica a declarat că următorul acord după Iordania va fi cu Marocul. „Marocul este unul dintre cele mai importante”, a spus ea, deşi Bruxelles-ul trebuie să ia în considerare impactul statutului Saharei Occidentale - un teritoriu disputat revendicat de Rabat.
La începutul acestui an, Curtea Europeană de Justiţie a decis că un acord privind pescuitul şi agricultura încheiat între UE şi Maroc nu este valabil deoarece a încălcat dreptul la autodeterminare al populaţiei din Sahara Occidentală.
Šuica a declarat că impactul acestei hotărâri asupra unui posibil acord cu Marocul este în curs de evaluare.