De ce s-a dublat numărul bolnavilor de diabet în ultimii 30 de ani

De ce s-a dublat numărul bolnavilor de diabet în ultimii 30 de ani
📅 2024-11-14

Numărul persoanelor care suferă de diabet s-a dublat dramatic în ultimele trei decenii, de la 7% la 14% din populaţia adultă a lumii. Astăzi, 828 de milioane de oameni trăiesc cu această boală cronică, după o creştere de 630 de milioane de cazuri în doar 30 de ani.

Specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii au identificat cauzele principale ale acestei explozii a cazurilor de diabet, scrie The Guardian.

Obezitatea se află în fruntea listei, aproape un miliard de adulţi şi 159 de milioane de copii fiind în prezent supraponderali. La această situaţie contribuie mai mulţi factori sociali şi economici.

Un rol major îl joacă preţurile alimentelor. În multe ţări, mâncarea nesănătoasă este ieftină, la îndemână şi intens promovată prin reclame, în timp ce alimentele sănătoase devin tot mai greu de găsit şi mai scumpe.

Situaţia este agravată de schimbările climatice, care provoacă secete, inundaţii şi creşterea nivelului mărilor, afectând producţia de alimente sănătoase.

Îmbătrânirea populaţiei la nivel global reprezintă un alt factor important, deoarece riscul de a dezvolta diabet creşte odată cu vârsta. În plus, în multe zone ale lumii, oamenii nu au acces la spaţii sigure pentru exerciţii fizice.

Există două tipuri principale de diabet. Tipul 1 este o boală în care sistemul imunitar atacă şi distruge celulele care produc insulină din pancreas. Tipul 2, care reprezintă 95% din cazuri, este o tulburare metabolică în care corpul nu mai poate folosi eficient insulina. Spre deosebire de tipul 1, diabetul de tip 2 poate fi prevenit.

Tratamentul diferă în funcţie de tipul de diabet. Persoanele cu diabet tip 1 au nevoie de injecţii cu insulină pentru a supravieţui. Pentru diabetul tip 2, tratamentul poate include medicamente care scad glicemia, dar şi schimbări în alimentaţie şi stil de viaţă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii propune mai multe soluţii pentru combaterea acestei epidemii: limitarea reclamelor la alimentele nesănătoase, în special cele care vizează copiii, introducerea unor politici care să facă alimentele sănătoase mai accesibile, crearea de spaţii sigure pentru activităţi fizice, îmbunătăţirea accesului la servicii medicale pentru diagnostic precoce şi reducerea preţurilor la medicamentele pentru diabet, mai ales în ţările sărace.

Un studiu recent a arătat că reducerea consumului de zahăr la copii, începând din perioada prenatală şi continuând în primii ani de viaţă, îi poate proteja împotriva diabetului şi a tensiunii arteriale ridicate la vârsta adultă.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Împrumut de 140 de milioane de euro de la BDCE pentru investiţii în 14 obiective culturale

Consiliul de Administraţie al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) a aprobat joi un împrumut de 140 de milioane de euro destinat proiectului „Temelii Culturale”, care are ca scop salvarea unor monumente istorice şi construirea de clădiri cu destinaţie culturală. ...

Ultima alarmă de sănătate vine din Regatul Unit. Totul despre norovirusul Kawasaki

Virusul se caracterizează printr-o răspândire rapidă şi necesită măsuri riguroase de sănătate pentru a fi limitat.

România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu

Restricţii de circulaţie în zona Arenei Naţionale, vineri, pentru meciul România-Kosovo

Brigada Rutieră a Capitalei anunţă că vineri vor fi impuse restricţii de circulaţie în zona Arenei Naţionalei pentru meciul România-Kosovo din Liga Naţiunilor.

Inundaţii la Malaga după ploi torenţiale. Imaginile surprinse din elicopter spun totul

Spania este în continuare terorizată de ploi.

Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro

Americanca Vonn revine în activitate la 40 de ani, după o operaţie la genunchi

Marea schioare americană Lindsey Vonn se va alătura din nou echipei americane de schi, a anunţat joi U.S. Ski & Snowboard, după ce ea a revenit la antrenamente în urma unei operaţii reuşite la genunchi la începutul acestui an.

Mureş: Un poliţist rutier provoca accidente ca să încaseze bani din asigurări

Războiul din Ucraina, ziua 995. Victoria lui Trump oferă o oportunitate de reluare a dialogului cu SUA, spune trimisul Rusiei la ONU / Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare

România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.