România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA

România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
📅 2024-11-14

Marcând o nouă fază în cooperarea europeană în domeniul apărării, Comisia Europeană a anunţat primele proiecte finanţate de UE care sprijină achiziţia de produse esenţiale în domeniul apărării, în trei domenii:  achiziţia de sisteme antiaeriene şi antirachetă, achiziţia de blindate şi de muniţie.

România va beneficia şi ea de aceste achiziţii în comun, mai precis de rachetele franceze Mistral. Proiectul susţine achiziţia în comun a sistemelor cu rază scurtă de acţiune de către nouă state membre (Franţa, Belgia, Cipru, Estonia, Spania, Ungaria, România, Slovenia şi Danemarca).

Rachetele Mistral vin în mai multe versiuni: Atlas RC, un sistem de apărare aeriană controlat de la distanţă şi instalat pe un vehicul (poate fi vorba de vehicule tip Sherpa sau URO VATMAC ST5, PANDUR, BOXER sau STRYKER), SIMBAD-RC, un sistem de apărare aeriană integrat pe nave, ATAM, sistem aer-aer pentru elicoptere,  MANPAD, un sistem de lansare portabil, care presupune dislocarea rachetelor Mistral 3 de tip „trage şi uită” la nivel terestru, pe vehicule sau pe nave.

Rachetele Mistral 3 sunt rachete care pot fi folosite în mai multe domenii şi pe mai multe platforme, având o rată de succes, demonstrată pe câmpul de luptă, de 96%. Au rază de acţiune scurtă (6,5 km) şi transportă explozibil de 3 kg. Racheta are o durată de viaţă, fără mentenanţă, de 20 de ani. Rachetele Mistral 3 sunt ghidate prin infraroşu, pot fi folosite atât ziua, cât şi noaptea, şi în diverse condiţii meteorologice. Au un cap de ghidare cu infraroşu şi pot exploda atât la impact, cât şi la proximitate (bilele de tungsten se răspândesc pe suprafaţa din apropierea ţintei, când racheta simte că nu o poate lovi direct, şi produc pagube uriaşe).

România are şi un program de înzestrare cu rachete SHORAD-VSHORAD pentru care atât aceste rachete Mistral, cât şi VL Mica, un alt tip de rachete produse tot de MBDA, s-ar fi încadrat în cerinţele MApN.

Nu se ştie câte rachete Mistral va primi România prin această achiziţie.

Important la aceste rachete este varietatea ameninţărilor împotriva cărora pot fi folosite, pentru că pot viza atât aeronave de mari dimensiuni, cât şi drone tactice, drone de mici dimensiuni, elicoptere, aeronave de luptă, aeronave de ultimă generaţie, nave sau chiar rachete supersonice sau subsonice de croazieră.  Acestea pot fi instalate direct la sol, pe o platformă sau pe nave şi pot fi folosite şi în versiune MANPAD. Sunt destul de uşor de manevrat, după cum susţin reprezentanţii companiei, instrucţia forţelor putând dura între câteva săptămâni şi 2-3 luni.  Eficienţa rachetelor a putut fi văzută, de altfel, în Ucraina, atât Franţa, cât şi Norvegia trimiţând astfel de sisteme ucrainenilor pentru a lupta împotriva forţelor invadatoare ruseşti.

Pe lângă proiectul Mistral, UE mai finanţează şi proiectul JAMIE, care susţine achiziţia de sisteme IRIS T SLM de către şase state (Germania, Slovenia, Bulgaria, Austria, Estonia şi Letonia). De asemenea, achiziţia de vehicule CAVS va fi făcută de patru state membre, iar cea de muniţie  (mai multe tipuri de muniţie de 155 de mm) de către şase state (pentru CPoA 155 mm) şi patru state (HE 155 mm).

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Mureş: Un poliţist rutier provoca accidente ca să încaseze bani din asigurări

România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA

Japonia egalează România la Billie Jean King Cup 2024. Soarta calificării e decisă de meciul de dublu

Claudio Ranieri revine pentru a prelua conducerea echipei AS Roma

Antrenorul italian Claudio Ranieri a revenit în activitate la 73 de ani pentru a prelua conducerea tehnică a echipei AS Roma până la finalul sezonului, a anunţat joi clubul din Serie A, la câteva zile după demiterea antrenorului croat Ivan Juric.

USR: PNL a votat să scoată România de pe lista ţărilor cu risc privind defrişarea pădurilor

PNL, grupul PPE şi extrema dreaptă au votat să scoată România de pe lista ţărilor cu risc privind defrişarea pădurilor, afirmă eurodeputatul USR Dan Barna.

Filmul ce a salvat Disney. Compania a raportat joi câştiguri care au depăşit estimările Wall Street

Walt Disney a raportat joi câştiguri care au depăşit estimările Wall Street, propulsate de vânzările bune de bilete la filmul Marvel „Deadpool & Wolverine”, şi a furnizat o prognoză optimistă pentru anul viitor.

Migraţia către ţările bogate a atins un nivel record în 2023

Migraţia legală către cele mai dezvoltate state din lume a atins un maxim istoric în 2023, provocând o reacţie a alegătorilor împotriva guvernelor, în ciuda faptului că această tendinţă stimulează creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

O regizoare de teatru, care l-a ameninţat pe Putin, condamnată la opt ani de închisoare

Booking îşi schimbă politica. Platforma nu va mai oferi cele mai mici preţuri

Agenţia de turism online Booking nu mai poate cere ca hotelierii să îi ofere cel mai mic preţ şi cele mai bune condiţii, conform unui nou regulament european, citat de AFP.

Primarul Londrei spune că Trump l-a atacat în mod repetat pe baza etniei şi religiei sale

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.