Cea mai recentă alarmă de sănătate vine din Regatul Unit şi este legată de răspândirea neobişnuit de mare a infecţiilor cu aşa-numitul Kawasaki Norovirus, o nouă tulpină de norovirus numită GII.17 şi responsabilă, în ultimele săptămâni, de 70% din toate cazurile de virus înregistrate în Regatul Unit şi cauzează peste 90% din gastroenterite non-bacteriene în Regatul Unit.
Norovirusul Kawasaki, numit aşa de la numele oraşului japonez în care a fost responsabil pentru o epidemie importantă între 2014 şi 2015, este în toate cazurile un norovirus de genogrup 2 (GII), virusuri foarte infecţioase împotriva cărora este de obicei este necesar să se aplice măsuri riguroase de sănătate.
„În timpul primelor 16 săptămâni ale sezonului 2024/2025, acesta a fost cel mai frecvent detectat genotip de norovirus”, au confirmat experţii de la Ukhsa, Agenţia Britanică pentru Securitatea Sănătăţii.
Potrivit ultimului buletin publicat de autorităţile sanitare, cazurile s-au dublat în ultima săptămână, cu un vârf de 2.600 de cazuri de norovirus în plus faţă de săptămâna precedentă, când vârful a fost de 1.100 de cazuri.
Ca şi alte norovirusuri, şi pentru varianta Kawasaki este suficientă o concentraţie scăzută de încărcături virale pentru a declanşa infecţia, care apare în principal pe cale fecal-oral, prin apă şi alimente contaminate.
„În majoritatea cazurilor documentate, transmiterea s-a produs prin consumul de apă sau alimente contaminate”, spun experţii, dar este posibil să vă infectaţi şi prin contactul cu suprafeţele contaminate sau prin aerosoli.
Simptomele Kawasaki Norovirus - Perioada de incubaţie a Kawasaki Norovirus este de 12-48 de ore, în timp ce infecţia durează de la 12 la 60 de ore. Simptomele sunt cele comune gastroenteritei: greaţă, vărsături, în special la copii, diaree apoasă şi crampe abdominale.
În unele cazuri, poate apărea şi o uşoară febră, dar, în general, boala nu are consecinţe grave şi majoritatea oamenilor îşi revin în 1-2 zile fără complicaţii.