NASA prezintă un nou telescop capabil să detecteze unde gravitaţionale

NASA prezintă un nou telescop capabil să detecteze unde gravitaţionale
📅 2024-10-23

NASA a prezentat un nou telescop prototip destinat detectării undelor gravitaţionale, în cadrul misiunii Laser Interferometer Space Antenna (LISA), condusă de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) în parteneriat cu NASA, scrie Engadget.

Misiunea LISA va poziţiona trei nave spaţiale într-o orbită triunghiulară, fiecare latură măsurând aproximativ 2,5 milioane de kilometri. Navele vor urma orbita Pământului în jurul Soarelui, fiecare transportând câte două telescoape. Acestea vor urmări navele partenere prin fascicule de laser infraroşu, capabile să măsoare distanţe cu o precizie de până la un trilion de metru.

Undele gravitaţionale sunt generate în timpul coliziunilor dintre două găuri negre. Fenomenele au fost teoretizate pentru prima dată de Albert Einstein în 1916 şi au fost detectate aproape un secol mai târziu de Observatorul LIGO, printr-o colaborare între National Science Foundation, Caltech şi MIT. Detecţia unei unde gravitaţionale este posibilă atunci când cele trei nave spaţiale se deplasează în afara tiparului lor caracteristic.

Lansarea misiunii LISA este programată pentru mijlocul anilor 2030. În linii mari, detectarea undelor gravitaţionale ar putea aduce beneficii semnificative în ceea ce priveşte înţelegerea universului, inclusiv a evenimentelor cosmice precum găurile negre şi Big Bangul.

FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei

PROSPORT.RO

Alexia Eram iubește acum fără rețineri! BOMBA: l-ar fi avut pe dreapta de când era cu Mario Fresh

CANCAN.RO

De câte ori pe zi mănâncă, de fapt, concurenții de la Asia Express. Victor Slav și Selina s-au dat de gol

GANDUL.RO

 
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

NASA prezintă un nou telescop capabil să detecteze unde gravitaţionale

NASA a prezentat un nou telescop prototip destinat detectării undelor gravitaţionale, în cadrul misiunii Laser Interferometer Space Antenna (LISA), condusă de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) în parteneriat cu NASA, scrie Engadget.

Ciolacu: Liderul Opoziţiei din România în acest moment este Nicuşor Dan

Secretarul general al ONU soseşte în Rusia, la Kazan, pentru summitul BRICS

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a sosit miercuri la Kazan, în regiunea Volga din Rusia, pentru a lua parte la summitul BRICS, a anunţat serviciul de presă al Consiliului de Stat din Tatarstan, citat de agenţia TASS.

Candidaţii de peste 45 de ani au cele mai puţine aplicări pe piaţa muncii

Candidaţii de peste 45 de ani sunt categoria cu cele mai puţine aplicări pe piaţa muncii, doar puţin peste 100.000, arată un studiu recent.

Armata israeliană ar putea ataca un mare oraş din Liban

Armata israeliană ar putea ataca un mare oraş din Liban. Este vorba despre Tir, al cincilea oraş ca mărime al ţării. Armata israeliană a cerut unor locuitori ai oraşului să plece de acasă.

Războiul din Ucraina, ziua 973. Zelenski îndeamnă aliaţii să sporească presiunea asupra Coreei de Nord / Armata rusă ocupă încă un sat din regiunea Doneţk

Speranţă pentru tratarea norovirusului: Medicii testează primul vaccin din lume împotriva virusului care provoacă vărsături

Ciolacu, despre acuzaţiile privind planul Hrebenciuc-Simion: o tâmpenie, un plan secret ştiut de toţi

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat acuzaţiile privitoare la un plan secret prin care candidatul AUR, George Simion, să fie ajutat să ajungă în turul doi al alegerilor prezidenţiale. O tâmpenie, un plan secret ştiut de toată lumea, a spus Ciolacu.

Percheziţii în dosarul exploziei maşinii unui om de afaceri din Arad, care a explodat în 2021

Procurorii efectuează, miercuri, şapte percheziţii domiciliare în cauza privind săvârşirea infracţiunii de omor asupra unui om de afaceri din Arad, la data de 29 mai 2021.

Romaşcanu: PSD are voturi cât pentru doi candidaţi, PNL nu are voturi pentru Dl. Ciucă

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.