Sinagoga Mare din Constanța renaște din ruine. Lucrările de reabilitare înaintează rapid și ar putea fi gata în primăvara anului viitor. Vor fi făcute și demersurile pentru intrarea clădirii în lista monumentelor istorice.
Clădirea de cult, cu o arhitectură impresionantă, ar urma să devină, după renovare, un punct de atracție pentru turiști. În plus, vor fi făcute și demersurile pentru includerea clădirii pe lista monumentelor istorice.
Se lucrează în ritm alert la Sinagoga din Constanța. Demersurile pentru reabilitarea clădirii au început în urmă cu 10 ani, însă șantierul propriu-zis a fost deschis abia în urmă cu jumătate de an.
„Se lucrează, vedeți, cu echipe de 20-30 de oameni, majoritatea străini, și să sperăm că ritmul ăsta pe la primăvara viitoare să vedem lucrările încheiate”, spun reprezentanții companiei.
Clădirea a fost construită în urmă cu 114 ani, iar degradarea sa a început în urmă cu două decenii. În sinagogă acoperișul este căzut, vitraliile sunt sparte, iar pereții sunt distruși și, cu toate acestea, fundația a rezistat în timp, iar acum muncitorii lucrează la consolidarea ei.
Sinagoga ar putea fi inclusă pe lista monumentelor istorice după finalizarea lucrărilor. E o construcție superbă, cu elemente de arhitectură maură, este o mărturie a diversității culturale, confesionale și etnice a orașului Constanța încă de la începutul secolului XX.
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a alocat 1,5 milioane de euro pentru lucrările de restaurare și reabilitare generală la Sinagoga din Constanța. Proiectul are o perioadă de execuție de 2 ani.