Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, analist și geopolitician, a explicat cum USAID, care gestionează aproximativ 60% din fondurile externe ale SUA, a funcționat independent de administrația Trump în primul său mandat. Acesta a subliniat că Trump nu a reușit să controleze birocrația americană. Acum el dorește să alinieze aceste instituții la viziunea sa politică. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Dan Dungaciu a explicat că USAID este un instrument puternic al politicii externe americane. Cu toate acestea, uneori nu reflectă politica oficială a administrației de la Casa Albă. În timpul administrației Trump, USAID a continuat să promoveze politici care nu erau în acord cu viziunea președintelui.
„USAID-ul e vreo 60% din fondurile pe care America le distribuie în lume, deci este o instituție. Problema apare atunci când instituția nu mai reflectă poziția statului. Era incoerent să ai drapelul curcubeu pe ambasadă și Trump președinte. Era o disonanță între mesajul lui Donald Trump și ceea ce făceau aceste instituții.”, a transmis invitatul.
Analistul a explicat că USAID a funcționat mult mai bine sub Joe Biden, deoarece a susținut agenda acestuia, inclusiv finanțarea unor proiecte legate de drepturile LGBTQ+. În schimb, Trump vrea să schimbe acest model de funcționare.
„USAID-ul și-a făcut treaba în vremea lui Biden, pentru că a reflectat agenda administrației Biden, începând de la finanțările pentru transgender până la susținerea unor partide și oameni care susțineau politica sa. Problema lui Donald Trump acum este că trebuie să pună aceste instituții să funcționeze conform politicii pe care el o aduce la Casa Albă.”, a menționat sociologul.
Dungaciu a subliniat că Trump a învățat lecția primului său mandat și acum acționează rapid pentru a prelua controlul asupra birocrației americane. Dacă Trump nu va mai considera că SUA trebuie să influențeze alte state, USAID va primi mai puține fonduri.
„Trump știe lecția. De aceea l-a trimis pe Musk acolo și pe alții. Schimbă repede oamenii, pentru că nu mai poate guverna împotriva administrației americane, cum a făcut-o între 2016 și 2020. Dacă pe Trump nu-l interesează să schimbe lumea după chipul și asemănarea Americii, USAID va primi fonduri mai puține.”, concluzionează Dan Dungaciu.