Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, explică impactul politicilor externe asupra imaginii Americii și consecințele lor globale. Administrația americană a utilizat USAID pentru a finanța politici externe, dar aceste inițiative au generat și reacții adverse. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Una dintre strategiile de influență ale Statelor Unite a fost finanțarea unor proiecte prin USAID. Aceste inițiative au avut ca scop promovarea democrației și susținerea agendei americane în diverse regiuni. Însă, lipsa de subtilitate în aplicarea acestor politici a dus la reacții neașteptate. În 2002-2003, termenul cel mai căutat pe Google a fost „anti-americanism”, un efect secundar al strategiilor promovate de SUA. Aceste politici au avut un impact major asupra percepției globale, iar Donald Trump a fost unul dintre cei care au criticat explicit abordarea.
„Domnule, am aruncat peste lume cu miliarde și miliarde. Care e consecința? Care este eficacitatea imaginii Americii în lume? Pentru că toată această globalizare pe care noi am vrut-o, repet, plecând de la ipoteza că America este țara indispensabilă, toată lumea are nevoie de noi și toată lumea vrea să fie ca noi.”, menționează sociologul.
Donald Trump a atras atenția asupra unui alt aspect important: prin promovarea globalizării, SUA au contribuit la creșterea economică și politică a principalilor adversari geopolitici. Prin intervențiile externe și încercarea de a remodela alte națiuni, s-a alimentat naționalismul, iar percepția despre SUA s-a deteriorat.
„Trump a spus explicit: a crescut China, a crescut Rusia, deci dușmanii noștri, a stârnit naționalismul, pentru că noi ne-am dus peste tot ca să-i schimbăm, să le modificăm ălora profilul, a stârnit antiamericanismul și până la urmă ne-a secat de resurse, că ne-am dus toate investițiile în afara Americii.”, spune el.
Dan Dungaciu spune că este incoerent să ai curcubeul pe ambasadă în timp ce Donald Trump este președinte. Chiar dacă USAID va continua să fie folosit ca instrument de influență, profilul său va trebui ajustat. Se discută tot mai des despre finanțări ilegale sau deturnarea fondurilor, ceea ce pune în pericol însăși credibilitatea programului. În Republica Moldova, multe ONG-uri finanțate de SUA ar putea să-și piardă sprijinul, ceea ce va avea efecte politice semnificative.
„Uitați-vă în Republica Moldova, o să vedeți cum o să cadă o întreagă rețea de ONG-uri care au fost finanțate sau sunt finanțate de către bani americani, cu efecte politice poate semnificative.”, concluzionează Dan Dungaciu.