Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist abordează evoluțiile recente ale agenției USAID și impactul acestora asupra politicii externe americane, în contextul schimbărilor ideologice și financiare.
După încheierea Războiului Rece, multe instituții, inclusiv USAID, și-au adaptat agenda pentru a reflecta noile politici americane, promovând ideea că „lumea devine ca noi” Această agenție a fost creată pentru a coordona asistența externă și a devenit un instrument esențial în promovarea soft power-ului american.
„După ce războiul rece s-a încheiat, ca foarte multe instituții făcute pentru Războiul Rece au început să-și redeseneze agenda. Începând de la NATO până la USAID, dacă vreți. Și USAID a început să promoveze idei care erau consonante cu noua politica americană, adică un soi de noi devenim lumea, lumea devine ca noi”, afirmă Dan Dungaciu.
USAID a fost implicată în finanțarea unor ideologii care se aliniau cu administrațiile americane, având rolul de a modifica lumea conform viziunii acestora.
„Toată această ideologie de stânga finanțată numai de USAID și de alte tipuri de fundații, care trebuiau să modifice lumea după chipul și asemănarea unor administrații. Asta s-a întâmplat “, spune analistul.
Dungaciu compară abordările Statelor Unite cu cele ale Chinei și Rusiei, evidențiind că aceste strategii sunt parte integrantă a politicii externe globale.
„Toate statele mari încearcă, prin soft power, să se educe. Și cum fac asta? Se educă acolo, selectează oamenii, vorbesc, îi atrag. Alea care pot. Ar face asta și chinezii, ar face asta și rușii,” conchide Dan Dungaciu.
Un alt punct important este ruptura birocratică din cadrul administrației Trump, care nu a reușit să controleze complet procesul birocratic al agențiilor guvernamentale.
„Așa cum s-au întâmplat discrepanțele de pildă în timpul administrației Trump, când foarte multe proiecte finanțate de aceste tipuri de instituții veneau în opoziție cu administrația Trump sau cu ce spunea Donald Trump când era președinte. Donald Trump n-a controlat procesul birocratic. Deci pentru prima dată, și dacă vreți, ăsta e fenomenul aproape planetar, sau ruptura va fi enormă”, subliniază sociologul.