Arderile ilegale de deșeuri s-au întețit din nou la marginea Bucureștiului. Satul Sintești este permanent învăluit în fum extrem de nociv pentru sănătatea umană, care ajunge până în Capitală.
Localnicii sunt la capătul răbdărilor, din cauza aerului otrăvit și a autorităților care nu reușesc să pună capăt fenomenului. În acest timp, Garda de Mediu se acoperă cu un bilanț de peste 1.500 de controale făcute anul trecut și cu amenzi de 11 milioane de lei.
Fumul gros a fost filmat de echipa Știrilor TVR, după amiază, la marginea comunei Vidra din județul Ilfov.
Pe un câmp, care se află la o distanță de câteva zeci de metri de satul Sintești și la aproximativ 3 km față de cel mai apropiat cartier al Capitalei, se ard zilnic tone de deșeuri provenite din dezmembrări auto. Uneori, fumul este văzut de la o distanță de peste 10 km.
Localnicii spun că, de regulă, noaptea se dă foc la deșeuri, pe motiv că autoritățile sunt mai puțin vigilente. Oamenii din această zonă spun că nu mai suportă să tot inhaleze aer toxic și sunt îngrijorați pentru sănătatea lor.
Marius este printre puținii localnici din comuna Vidra, județul Ilfov, care nu se tem să stea de vorbă cu presa din cauza amenințărilor primite de la poluatori, persoane cunoscute și de polițiști, și de inspectorii de mediu.
„Fum toxic, pe care noi îl tragem în plămâni, îl simțim în toate căile aeriene, îl simțim chiar și în casele noastre. Adică nu poți deschide un geam, pentru că zici că ai dat foc în casă. Fumul se întinde până în următoarele sate vecine și chiar în oraș. Chiar acum 2 seri am fost în Sectorul 4 și 5 și era fum și acolo. Venea de aici”, spune Marius, pentru TVR.
Acest fapt este confirmat și de aparatele care monitorizează calitatea aerului.
Oana Neneciu, coordonator platformă de monitorizare a calităţii aerului: Avem valori cu 85% mai mari față de perioada de vară sau de primăvară a anului. Aici vorbim de trafic, de încălzire rezidențială, de arderile de deșeuri, care sunt din ce în ce mai semnalate.
Cu toate acestea, reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu spun că tot timpul sunt în priză pentru a-i prinde pe poluatori.
„Vorbim de sute de milioane în amenzi, vorbim de sute de confiscări, mai ales că, anul trecut, Gara de Mediu, a atins o bornă record, aproape 50 de mii de controale efectuate și amenzi aplicate în cuantum de 36 de milioane de euro. Aceste controale vor continua, cu siguranță, în 2025. Avem, sesizări penale și sintagma «dacă arzi deșeuri faci pușcărie» va fi pusă în aplicare și în decursul acestui an”, declară Andrei Corlan, comisar general, Garda Naţională de Mediu.
„În momentul de față, statul nu vrea să rezolve această problemă. Ea poate fi rezolvată în mai puțin de o lună, cu acțiuni în teren și mers la firmele care colectează aceste deșeuri și le vând și le exportă. Fără firmele astea nu mai ai cui să vinzi marfa”, spune și Octavian Berceanu, fost comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu.
Conform datelor oficiale, toxicitatea cea mai mare o are plasticul tip ABS din electrocasnice și electronice, care eliberează compuși cu o toxicitate de peste 4.000 de ori mai mare decât a lemnului.