Oamenii de știință au rezolvat în sfârșit unul dintre cele mai nedeslușite mistere ale spațiului, descoperind de ce asteroizii bogați în carbon — des întâlniți în Cosmos — aproape că nu ajung niciodată pe suprafața Pământului.
Descoperirea ar putea modifica semnificativ ceea ce știm despre formarea Sistemului Solar și despre modul în care elementele de bază ale vieții ar fi putut ajunge pe Pământ. De asemenea, are implicații importante pentru explorarea viitoare a asteroizilor și evaluările riscurilor de impact.
Sistemul Solar este plin de , întâlniți atât în centura principală de asteroizi, cât și mai aproape de Pământ. Oamenii de știință estimează că acești asteroizi reprezintă aproape jumătate dintre toți meteoriții care lovesc planeta noastră. Cu toate acestea, aceștia lcătuiesc doar aproximativ 4% dintre meteoriții recuperați. Acum, un nou studiu oferă o explicație convingătoare.
Conform rezultatelor, aceste roci spațiale s-ar putea dezintegra mult înainte de a ajunge în atmosferă, fiind erodate treptat de expuneri repetate la căldură intensă atunci când trec în apropierea Soarelui, scrie InterestingEngineering.
„De mult suspectăm că materialul bogat în carbon, nu supraviețuiește intrării în atmosferă,” a declarat dr. Hadrien Devillepoix, cercetător la School of Earth and Planetary Sciences din cadrul Curtin University și coautor al studiului, într‑un comunicat de presă.
„Ceea ce arată această cercetare este că mulți dintre acești meteoroizi nici măcar nu ajung atât de departe: se destramă fiind încălziți repetat în apropierea Soarelui.”
Cercetătorii au ajuns la această concluzie studiind 7.982 de traiectorii de meteoroizi și 540 de posibile căderi de meteoriți, folosind date de la 19 rețele de observație din 39 de țări. În timpul analizei, au descoperit că asteroizii bogați în carbon sunt mult mai susceptibili de a se dezintegra în spațiu, mai ales dacă trec de mai multe ori pe lângă Soare.
Acest lucru are implicații majore pentru înțelegerea originii vieții. Deși sunt rare pe Pământ, meteoriții bogați în carbon sunt chimic importante.
sunt unele dintre materialele cele mai primitive din punct de vedere chimic pe care le putem studia – conțin apă, molecule organice și chiar aminoacizi,” a spus dr. Patrick Shober, cercetător la Observatorul din Paris și autor principal al studiului.
„Totuși, avem atât de puține în colecțiile noastre de meteoriți, încât riscăm să avem o imagine incompletă a ceea ce există în spațiu și a modului în care elementele de bază ale vieții au ajuns pe Pământ.”
Cercetătorii au adăugat că înțelegerea a ceea ce este filtrat este crucială pentru asamblarea istoriei Sistemului Solar și a condițiilor care au făcut, în cele din urmă, viața posibilă pe Pământ.
Studiul a mai relevat că meteoroizii rezultați din perturbări de maree — evenimente în care după ce trec pe lângă planete — sunt deosebit de fragili și aproape niciodată nu ajung intacte prin atmosfera Pământului.
Studiul a fost realizat de o echipă internațională de oameni de știință de la School of Earth and Planetary Sciences, Curtin University, și de la International Center for Radio Astronomy (ICRAR), Paris. Alte instituții implicate au fost Institutul Astronomic al Academiei Române, Muzeul Național de Istorie Naturală și Universitatea Aix-Marseille.
Lucrarea a fost publicată în revista Nature Astronomy.