Oamenii de știință au aflat de ce asteroizii bogați în carbon nu lovesc Pământul

Oamenii de știință au aflat de ce asteroizii bogați în carbon nu lovesc Pământul
📅 2025-04-19

Oamenii de știință au rezolvat în sfârșit unul dintre cele mai nedeslușite mistere ale spațiului, descoperind de ce asteroizii bogați în carbon — des întâlniți în Cosmos — aproape că nu ajung niciodată pe suprafața Pământului.

Descoperirea ar putea modifica semnificativ ceea ce știm despre formarea Sistemului Solar și despre modul în care elementele de bază ale vieții ar fi putut ajunge pe Pământ. De asemenea, are implicații importante pentru explorarea viitoare a asteroizilor și evaluările riscurilor de impact.

Sistemul Solar este plin de , întâlniți atât în centura principală de asteroizi, cât și mai aproape de Pământ. Oamenii de știință estimează că acești asteroizi reprezintă aproape jumătate dintre toți meteoriții care lovesc planeta noastră. Cu toate acestea, aceștia lcătuiesc doar aproximativ 4% dintre meteoriții recuperați. Acum, un nou studiu oferă o explicație convingătoare.

Conform rezultatelor, aceste roci spațiale s-ar putea dezintegra mult înainte de a ajunge în atmosferă, fiind erodate treptat de expuneri repetate la căldură intensă atunci când trec în apropierea Soarelui, scrie InterestingEngineering.

„De mult suspectăm că materialul bogat în carbon, nu supraviețuiește intrării în atmosferă,” a declarat dr. Hadrien Devillepoix, cercetător la School of Earth and Planetary Sciences din cadrul Curtin University și coautor al studiului, într‑un comunicat de presă.

Implicații pentru originea vieții

„Ceea ce arată această cercetare este că mulți dintre acești meteoroizi nici măcar nu ajung atât de departe: se destramă fiind încălziți repetat în apropierea Soarelui.”

Cercetătorii au ajuns la această concluzie studiind 7.982 de traiectorii de meteoroizi și 540 de posibile căderi de meteoriți, folosind date de la 19 rețele de observație din 39 de țări. În timpul analizei, au descoperit că asteroizii bogați în carbon sunt mult mai susceptibili de a se dezintegra în spațiu, mai ales dacă trec de mai multe ori pe lângă Soare.

Acest lucru are implicații majore pentru înțelegerea originii vieții. Deși sunt rare pe Pământ, meteoriții bogați în carbon sunt chimic importante.

sunt unele dintre materialele cele mai primitive din punct de vedere chimic pe care le putem studia – conțin apă, molecule organice și chiar aminoacizi,” a spus dr. Patrick Shober, cercetător la Observatorul din Paris și autor principal al studiului.

„Totuși, avem atât de puține în colecțiile noastre de meteoriți, încât riscăm să avem o imagine incompletă a ceea ce există în spațiu și a modului în care elementele de bază ale vieții au ajuns pe Pământ.”

Reconstruirea istoriei Sistemului Solar

Cercetătorii au adăugat că înțelegerea a ceea ce este filtrat este crucială pentru asamblarea istoriei Sistemului Solar și a condițiilor care au făcut, în cele din urmă, viața posibilă pe Pământ.

Studiul a mai relevat că meteoroizii rezultați din perturbări de maree — evenimente în care după ce trec pe lângă planete — sunt deosebit de fragili și aproape niciodată nu ajung intacte prin atmosfera Pământului.

Studiul a fost realizat de o echipă internațională de oameni de știință de la School of Earth and Planetary Sciences, Curtin University, și de la International Center for Radio Astronomy (ICRAR), Paris. Alte instituții implicate au fost Institutul Astronomic al Academiei Române, Muzeul Național de Istorie Naturală și Universitatea Aix-Marseille.

Lucrarea a fost publicată în revista Nature Astronomy.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

Cercetătorii au readus la viață o genă dispărută la plante

Cercetătorii de la Northeastern University (SUA) au readus la viață o genă dispărută la plante, dând timpul înapoi în evoluție și deschizând calea pentru descoperirea și dezvoltarea unor noi medicamente. Mai precis, echipa condusă de […] Articolul Cercetătorii au readus la viață o genă disp...

Răzbunarea brutală a regelui Carol asupra reginei Maria

După ce a devenit suveranul României, la 8 iunie 1930, regele Carol al II-lea s-a răzbunat pe cei pe care i-a considerat „vinovați” pentru eliminarea lui din linia de succesiune dinastică întreprinsă în 1926, deși […] Articolul Răzbunarea brutală a regelui Carol asupra reginei Maria apare p...

Corpul își amintește trauma chiar și după ce mintea o uită, arată un studiu

Cum este corpul uman afectat de evenimentele traumatice? Un nou studiu a încercat să afle tocmai asta, iar astfel a analizat trei domenii importante: sistemul nervos autonom, sistemul imunitar inflamator și sistemul endocrin. Cercetarea a […] Articolul Corpul își amintește trauma chiar și d...

Roverul Curiosity a găsit primele dovezi pentru ciclul carbonului pe Planeta Roșie antică

O descoperire surprinzătoare în Craterul Gale a completat piesa lipsă din puzzle-ul legat de istoria climatică a planetei Marte: roverul Curiosity a găsit primele dovezi pentru ciclul carbonului pe Planeta Roșie antică. Într-o zonă de […] Articolul Roverul Curiosity a găsit primele dovezi p...

O nouă specie de fluturi a fost descoperită într-un loc neașteptat

În inima Munților Stâncoși ai Canadei, o nouă specie de fluturi a zburat ani la rând neobservată de știință. Cu o anvergură a aripilor de 2,5-4 cm și un colorit brun pe partea superioară și […] Articolul O nouă specie de fluturi a fost descoperită într-un loc neașteptat apare prima dată în ...

Ziua în care Ceaușescu a împușcat cei mai mari urși

Despre patima pentru vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu s-a scris mult, însă ce a atras atenția și mai mult a fost comportamentul său la partidele de vânătoare la care a participat. Nu respecta nicio regulă […] Articolul Ziua în care Ceaușescu a împușcat cei mai mari urși apare prima dată în...

Imhotep, primul architect egiptean, pionier al medicinei și zeitate venerată

În inima Egiptului antic, în mijlocul nisipurilor aurii și al misteriosului Nil, a trăit una dintre cele mai cunoscute figuri mistice ale perioadei care a dăinuit acum mai bine de 3000 de ani – Imoteph. […] Articolul Imhotep, primul architect egiptean, pionier al medicinei și zeitate ...

Cambyses al II-lea, Geniul Militar sau Tiranul Nebun?

Cambyses al II-lea, fiul lui Cyrus cel Mare, fondatorul Imperiului Persan Ahemenid, și al Cassandanei, s-a născut în Imperiul Ahemenid (cunoscut și sub numele de Primul Imperiu Persan, Ahemenid a fost vechiul imperiu iranian fondat […] Articolul Cambyses al II-lea, Geniul Militar sau Tiranu...

Se pare că nu doar urechile, ci și celulele pot auzi

Există o senzație pe care o experimentezi fie lângă un avion care decolează, fie în fața unei boxe la un concert, un sunet atât de intens încât îl simți în întregul corp. În astfel de […] Articolul Se pare că nu doar urechile, ci și celulele pot auzi apare prima dată în Descopera.

Care sunt originile Paştelui, cea mai importantă sărbătoare pentru creștinii din întreaga lume

Pentru mulţi, Paştele reprezintă începutul neoficial al primăverii; pentru creştinii din întreaga lume, este cea mai importantă sărbătoare a anului. Cu o tradiţie mai lungă de 2.000 de ani, Paştele comemorează evenimentul central din Biserica […] Articolul Care sunt originile Paştelui, cea ...

Good News

Only good and positive news.