Despre patima pentru vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu s-a scris mult, însă ce a atras atenția și mai mult a fost comportamentul său la partidele de vânătoare la care a participat. Nu respecta nicio regulă vânătorească și nicio lege. Trăgea în tot ceea ce mișca. Nu conta dacă era un pui de animal sau un animal protejat de lege. Toate animalele care se iveau în bătaia puștii mureau, mai ales că nu era tocmai un țintaș prost. Dar ce îi plăcea cel mai mult era să împuște animale cât mai mari, în special urși. În una dintre ultimele sale partide de vânătoare la care a participat, dictatorul a doborât cinci exemplare uriașe de urs în mai puțin de trei ore.
La începutul anului 1989, regimurile comuniste din Europa de Est dădeau semnale tot mai pronunțate că se află la un pas de implozie. Însă, chiar și în aceste condiții, nu a renunțat la pasiunea sa cea mai mare, vânătoarea. Îi plăcea să împuște urși.
Pe măsură ce a îmbătrânit, căuta să îi vâneze din observatoarele de vânătoare amplasate în apropierea locurilor unde erau hrăniți urșii de către personalul silvic.
La începutul lunii aprilie 1989, Nicolae Ceaușescu a participat la o în județele Covasna și Harghita. Deplasarea până la locul de vânătoare a făcut-o cu elicopterul, iar de acolo a fost preluat și transportat cu automobile de teren până la observatoarele de vânătoare.
„La invitația prim-secretarului de la Județeana de partid Covasna, în data de 7 aprilie 1989, Ceaușescu s-a deplasat cu elicopterul până în satul Bixad (la 6 km distanță de Băile Tușnad), pentru o vânătoare de urși din observator închis, amplasat la locul de hrănire.
La acest observator, urșii veneau la hrană în jurul orei 15:30, deci foarte devreme, în comparație cu orele la care apăreau la alte puncte de observatoare. Aici, după o așteptare destul de scurtă și în condiții de vizibilitate perfectă, Ceaușescu a împușcat, pe alese, trei dintre cei mai mari urși care au avut neșansa să se prezinte la `masa de seară` prea devreme și fără să știe ce îi așteaptă”, scria inginerul silvic Vasile Crișan, unul dintre silvicultorii care s-au ocupat vreme de mai multe decenii de organizarea partidelor de vânătoare la care a participat Nicolae Ceaușescu.
Nicolae Ceaușescu nu s-a mulțumit doar cu această vânătoare. La doar câteva minute după ce a împușcat cele trei exemplare de urși, dictatorul s-a suit în mașină și s-a deplasat către Lacul Sfânta Ana. Acolo de afla un alt domeniu de vânătoare ce adăpostea urși de mari dimensiuni. Bineînțeles, pe Ceaușescu îl interesau „recordurile” la urși mari.
„La ora 17:00, Ceaușescu era deja în mașina care îl ducea, doar 12 km, spre Lacul Sfânta Ana, în apropierea căruia exista un alt observator închis și punct de hrănire, frecventat de mulți urși mari. Şi aici, în observator, așteptarea a fost destul de scurtă.
Urșii au început să-și facă apariția, la orele cunoscute și consemnate în acel faimos carnet de observații păstrat în observator. Vânătoarea propriu-zisă era simplă şi decurgea conform tipicului bine cunoscut. Întâi veneau urșii mai mici, în care nu trăgea.
Ceaușescu nici nu se uita la ei. Stătea şi aștepta să i se spună care este ursul în care trebuie să tragă. Trăgea un foc sau două, ursul mare cădea, iar ceilalți fugeau în pădure. După un scurt timp de așteptare, veneau alți urși, alte focuri de armă, alte cadavre, alte `recorduri`.
Din acest observator, Ceaușescu a împușcat încă doi urși, tot așa de mari ca și ceilalți trei, într-un timp record, de numai o oră și un sfert. Aceasta a fost la urși, din observator închis, lângă punctul de hrănire a urșilor”, menționa Vasile Crișan.
Conform lui Vasile Crișan, Nicolae Ceaușescu „realizase o performață vânătorească” greu de egalat: „Rezultatul a fost, după umila mea părere, fantastic. Să împuști cinci urși uriași, în mai puțin de trei ore, cu certitudine constituie o `performanță vânătorească` de neegalat în Europa.
La evaluarea blănurilor, după formulele consacrate, a rezultat că doi urși aveau peste 600 puncte CIC (punctaj stabilit după formula de evaluare a Consiliului Internațional de Vânătoare, n.r.), iar ceilalți trei aveau peste 500 puncte CIC. La ora 18:30, elicopterul lui Ceaușescu a decolat din satul Bicsad, ducând în el un `vânător` super mulțumit de ceea ce a realizat”.
De altfel, toate blănurile mari de urs din colecția de trofee a lui lui Nicolae Ceaușescu provin de la urșii împuscați la punctele de hrănire.