O echipă de astronomi a descoperit ceea ce pare a fi o populație nedetectată anterior de galaxii ascunse care ar putea contesta modelele existente de evoluție galactică.
Dacă ar fi confirmate, aceste galaxii nu numai că ar contrazice înțelegerea științifică actuală cu privire la dezvoltarea și distribuția galaxiilor, dar ar putea, de asemenea, să rezolve un mister energetic prin contabilizarea radiației infraroșii lipsă în așa-numitul buget energetic al Universului, completând efectiv înțelegerea noastră cu privire la emisia de energie la lungimi de undă mai mari.
Cercetătorii, coordonați de de Science and Technology Facilities Council, Rutherford Appleton Laboratory și Imperial College London, au creat cea mai profundă imagine a Universului la lungimi de undă infraroșii îndepărtate.
Ei au folosit telescopul spațial Herschel pentru a descoperi posibile dovezi ale printre cele aproape 2 000 de galaxii îndepărtate detectate.
„Această lucrare a împins știința cu Herschel la limita sa absolută, sondând mult sub ceea ce putem vedea în mod normal și dezvăluind potențial o populație complet nouă de galaxii care contribuie la cea mai slabă lumină pe care o putem observa în univers”, a explicat Dr. Chris Pearson de la STFC RAL Space
Echipa a realizat această descoperire prin stivuirea a 141 de imagini de la instrumentul SPIRE de la bordul Observatorului spațial Herschel al Agenției Spațiale Europene, care a funcționat între 2009 și 2013.
Imaginea rezultată a fost cea mai profundă imagine a cerului în infraroșu îndepărtat produsă vreodată (de cinci ori mai profundă decât orice observație anterioară Herschel și de cel puțin două ori mai profundă decât orice altă zonă observată de telescop).
Această tehnică a permis astronomilor cele mai prăfuite, în care are loc predominant formarea de stele, permițându-le totodată să analizeze modul în care numărul galaxiilor variază în funcție de luminozitate.
Acest lucru le-a permis să calculeze la bugetul energetic total al Universului.
Adâncimea incredibilă a imaginii a făcut ca galaxiile să fuzioneze și să devină imposibil de distins, ceea ce l-a determinat pe Thomas Varnish, doctorand la MIT, să aplice tehnici de analiză statistică zonelor care erau cele mai neclare.
El a descoperit posibile dovezi ale unor galaxii slabe necunoscute anterior, ascunse în neclaritatea imaginii, pe care analiza convențională nu le-a putut detecta, scrie ScienceAlert.
Dacă ar fi confirmate, aceste galaxii ar contesta fundamental toate modelele existente privind numărul și evoluția galactică.