Cercetătorii au descoperit pentru prima dată în preistoria europeană o societate a femeilor

Cercetătorii au descoperit pentru prima dată în preistoria europeană o societate a femeilor
📅 2025-01-17

O echipă internațională de geneticieni, condusă de cercetători de la Trinity College Dublin (Irlanda), împreună cu arheologi de la Universitatea Bournemouth (Anglia), a găsit dovezi ale emancipării sociale și politice a femeilor într-o societate din Epoca Fierului.

Cercetătorii au avut ocazia rară de a secvenția ADN-ul a peste 50 de indivizi dintr-o comunitate, folosind probe prelevate din cimitire din Dorset, sudul Angliei, utilizate înainte și după cucerirea romană din anul 43 d.Hr. Rezultatele au arătat că această era centrată pe legături de descendență maternă.

Dr. Lara Cassidy, profesoară asistentă în Departamentul de Genetică de la Trinity, a condus studiul, publicat în revista Nature.

„Acesta era cimitirul unui grup familial extins. Am reconstituit un arbore genealogic cu multe ramuri diferite și am descoperit că majoritatea membrilor își trăgeau linia maternă de la o singură femeie care a trăit cu secole înainte. În contrast, relațiile pe linie paternă erau aproape inexistente”, a explicat dr. Cassidy.

Aceste constatări sugerează că soții se mutau în comunitățile soțiilor după căsătorie, iar terenurile erau probabil transmise pe linie maternă. Acest tip de organizare socială, denumit „matrilocalitate”, este documentat pentru prima dată în preistoria europeană și indică un rol important al femeilor în viața socială și politică.

Această societate din Epoca Fierului nu era unică

Descoperirile din Dorset nu sunt unice. Analiza datelor genetice din alte studii asupra cimitirelor din Epoca Fierului britanică a arătat modele similare. În Yorkshire, de exemplu, o linie maternă dominantă era deja bine stabilită înainte de anul 400 î.Hr.

„Am fost surprinși să vedem că acest fenomen avea rădăcini adânci pe insulă și era larg răspândit”, a comentat profesorul Dan Bradley, coautor al studiului.

din Dorset sunt o raritate în Marea Britanie, din cauza obiceiurilor funerare unice ale poporului local, numit „Durotriges” de către romani. Cercetările au vizat un sit din apropierea satului Winterborne Kingston, poreclit „Duropolis”, excavat de arheologii de la Universitatea Bournemouth începând cu 2009.

Studiile anterioare au arătat că mormintele mai bogat decorate le aparțineau femeilor.

„Comentariile scriitorilor greci și romani despre femeile britanice sunt remarcabile în lumina acestor descoperiri. Când romanii au ajuns, au fost uimiți să găsească femei în poziții de putere, cum ar fi reginele Boudica și Cartimandua, care conduceau armate”, a remarcat dr. Miles Russell, directorul săpăturilor și coautor al studiului.

Aceste constatări genetice sugerează că femeile aveau un rol influent în viața socială, politică și familială din Epoca Fierului, subliniază Phys.org.

Implicații antropologice

„Aceste rezultate ne oferă o nouă perspectivă asupra mormintelor descoperite. În loc să vedem doar un , putem reconstrui aspecte ascunse ale identității lor ca mame, soți, fiice”, a declarat dr. Martin Smith, specialist în osteologie.

Studiul a descoperit, de asemenea, urme de migrație în sudul Angliei în Epoca Fierului, ceea ce susține teoria conform căreia limbile celtice ar fi putut fi introduse în mai multe valuri migratorii.

„Este posibil ca limbile celtice să fi fost aduse în Britania în mai multe etape. Mobilitatea transcanal a fost semnificativă în această perioadă”, a adăugat dr. Cassidy.

Aceste descoperiri revoluționează modul în care înțelegem organizarea socială și influența femeilor în societățile din Epoca Fierului.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

Este Luna o bucată din Pământ? Iată ce spun cele mai noi cercetări!

O echipă de cercetare de la Universitatea din Göttingen și Institutul Max Planck pentru Cercetarea Sistemului Solar (MPS), din Germania, a descoperit un nou element în enigma formării Lunii și a prezenței apei pe Pământ. […] Articolul Este Luna o bucată din Pământ? Iată ce spun cele mai noi...

O fosilă a unui „monstru” marin, veche de 72 de milioane de ani, ar putea fi falsă, potrivit unui studiu

Un nou studiu susține că o fosilă considerată odată drept dovada unei specii unice de mosasaur, Xenodens calminechari, ar putea fi un fals. Fosila veche de 72 de milioane de ani, descrisă în 2021, include […] Articolul O fosilă a unui „monstru” marin, veche de 72 de milioane de ani, ar pute...

SUA au creat cel mai puternic material de armură de până acum

O echipă de cercetători condusă de Universitatea Northwestern (SUA) a dezvoltat cel mai puternic material de armură făcut vreodată. Acesta este primul material bidimensional mecanic interconectat, cu o mare flexibilitate și rezistență. Acest material ar […] Articolul SUA au creat cel mai pu...

Aurul arată așa cum îl știm datorită unui efect relativist

Aurul, deși considerat valoros de oameni, nu este un element foarte spectaculos din punct de vedere chimic, fiind destul de nereactiv cu majoritatea celorlalte elemente. De ce aurul arată așa cum îl știm? Totuși, oamenii […] Articolul Aurul arată așa cum îl știm datorită unui efect relativi...

Gabi Imre Sr. și Jr. – povestea lor în drift, la „Podcast cu Prioritate” #61 by ProMotor

Luni, 20 ianuarie 2025, ProMotor lansează un nou episod din seria „Podcast cu Prioritate”. Episodul beneficiază de sprijinul sponsorilor Defender și Bilbor. Ediția #61, disponibilă de la ora 12:00 pe canalul de YouTube ProMotor România, aduce […] Articolul Gabi Imre Sr. și Jr. – povestea lo...

De ce fluviul Amazon curge în sens invers?

Fluviul Amazon este cel mai mare sistem de drenaj din lume în ceea ce privește volumul de apă și bazinul său. Fluviul de 6.400 de kilometri curge din Munții Anzi din Peru, traversând America de […] Articolul De ce fluviul Amazon curge în sens invers? apare prima dată în Descopera.

Cercetătorii au descoperit pentru prima dată în preistoria europeană o societate a femeilor

O echipă internațională de geneticieni, condusă de cercetători de la Trinity College Dublin (Irlanda), împreună cu arheologi de la Universitatea Bournemouth (Anglia), a găsit dovezi ale emancipării sociale și politice a femeilor într-o societate din […] Articolul Cercetătorii au descoperit ...

John Newbery, părintele literaturii pentru copii

John Newbery (1713 – 1767) a fost un editor englez, în 1744 înființând la Londra o librărie și o editură care a devenit una dintre primele edituri ce a publicat cărți pentru copii, inclusiv cărțile […] Articolul John Newbery, părintele literaturii pentru copii apare prima dată în Desc...

(P) Superstițiile care se regăsesc în culturile din toată lumea și alte curiozități despre credințele populare străvechi

FotoSuperstițiile sunt o parte fascinantă a culturilor din întreaga lume, dezvăluind modul în care oamenii au încercat de-a lungul timpului să înțeleagă lumea și să atragă norocul. Unele dintre aceste credințe au rădăcini adânci în […] Articolul (P) Superstițiile care se regăsesc în culturi...

Jean de La Fontaine și regatul fabulelor. Unul dintre cei mai citiți poeți francezi ai secolului al XVII-lea

O fabulă a lui Jean de la Fontaine, unul dintre cei mai renumiți oameni de litere francezi și membru al Academiei naționale, și unul dintre cei mai citiți poeți francezi ai secolului al XVII-lea, cunoscut […] Articolul Jean de La Fontaine și regatul fabulelor. Unul dintre cei mai citiți poe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.