Un val de căldură a decimat o specie de păsări. Este cel mai mare astfel de dezastru din epoca modernă. Devastarea a început în 2014, a ținut doi ani, dar amploarea și cauzele au fost stabilite în prezent.
Guilemotele sunt păsări care . Cercetătorii au aflat că un val de căldură marin care a lovit Pacificul de nord-est între 2014 și 2016 a ucis aproximativ 4 milioane de păsări ale speciei. Populația nu și-a revenit încă, arată un nou studiu realizat de Heather Renner, un biolog din SUA.
Oamenii de știință susțin că este cea mai mare moarte în masă care afectează din epoca modernă, potrivit Live Science. Evenimentul a fost provocat de valul de căldură numit Blob.
Devastarea a început la sfârșitul anului 2014, atunci când Blob a ajuns în Pacificul de nord-est. Temperatura apei a crescut cu aproximativ 4 grade Celsius, perturbând întregul ecosistem. Fitoplanctonul, fundația rețelei trofice marine, s-a diminuat, ceea ce, la rândul său, a declanșat o prăbușire catastrofală a numărului de pești, sursa primară de hrană a guilemotelor.
În 2015 și 2016, foametea a cuprins populația de guilemote, iar pe plajele din Alaska până în California au fost descoperite numeroase păsări moarte. În unele zone, decesele au depășit de 1.000 de ori rata obișnuită, o cifră uluitoare care a sugerat amploarea crizei.
În Golful Alaska, dimensiunea coloniilor de păsări a scăzut cu 50%, în timp ce în estul Mării Bering, pierderile au ajuns la 75%, au aflat cercetătorii. Coloniile nu și-au revenit până în prezent și din cauza încălzirii globale care afectează ecosistemele, au precizat cercetătorii.