Conform istoricilor, primul furt de artă atestat în istorie a avut loc în anul 1473, atunci când pirații polonezi au jefuit o navă, luând „Judecata de Apoi” lui Hans Memling (1430 – 1494).
Hans Memling a fost un pictor proeminent al Renașterii nordice, născut la Seligenstadt, lângă Frankfurt, și cunoscut pentru lucrările sale religioase detaliate. Memling și-a făcut ucenicia la Mainz sau Köln, iar mai târziu a lucrat în Țările de Jos sub îndrumarea lui Rogier van der Weyden (c. 1455-1460) în Bruxelles, Ducatul Brabantului. A lucrat apoi la Bruges, comitatul Flandra, până în 1465. Picturile lui prezintă frecvent teme religioase, portrete și altare, una dintre tehnicile sale remarcabile fiind utilizarea luminii și a umbrei pentru a crea un efect tridimensional pe suprafețe plane, îmbunătățind calitatea reală a subiecților săi.
Hans Memling a fost unul dintre sud-olandezi ai școlii din Bruges în perioada de declin politic și comercial al orașului. Numărul imitatorilor și adepților săi atestă popularitatea sa în întreaga Flandră, scrie britannica.com. Ultima lui comandă, care a fost copiată pe scară largă, este un panou cu Crucificarea din tripticul Patimile (1491). Opera lui Memling a inspirat mulți artiști care i-au urmat, contribuind în mod semnificativ la evoluția portretului și a artei religioase în Europa de Nord.
„Judecata de Apoi”, creată între 1467 și 1471, și una dintre lucrările sale semnificative, înfățișează tema escatologică creștină a judecății finale de către Hristos, unde sufletele sunt judecate pentru soarta lor veșnică. Tripticul înfățișează Judecata de Apoi din timpul celei de-a doua veniri a lui Iisus Hristos, panoul central înfățișându-l pe Iisus stând la judecata lumii, în timp ce Sfântul Arhanghel Mihail cântărește sufletele și îi conduce pe cei condamnați spre iad (păcătosul din panoul din dreapta cântarului Sfântului Mihail este un portret al donatorului Tommaso Portinari). Panoul din stânga îi arată pe cei salvați fiind conduși în rai de Sfântul Petru și de îngeri; iar panoul din dreapta îi arată pe cei condamnați fiind târâți spre Iad.
Pictura ar fi fost comandată de Angelo Tani, fostul director al filialei din Bruges a Băncii Medici, acesta fondând la Fiesole, lângă Florența, o capelă dedicată Sfântului Mihail în ceea ce este acum Badia Fiesolana, patronată de Cosimo Medici și de alte persoane din familie. Tani a comandat Tripticul Judecata de Apoi pentru această capelă. În 1473, pe drumul său de la Bruges spre Italia, galionul San Matteo, care transporta tripticul, a fost jefuit de corsarii din Gdansk comandați de Paul Beneke și remorcat în portul Stade (care aparținea de Hamburg). În timp ce pirateria era răspândită în acea epocă, în special în regiuni precum Marea Baltică și , înregistrările specifice care detaliază acest eveniment sunt destule limitate, totuși ceea ce a mai fost consemnat include faptul că pe nava atacată de pirați se mai aflau inclusiv textile, piele, blănuri și materiale valoroase folosite pentru fixarea vopselelor.
După ce a fost luat de pe navă, tripticul a fost predat către trei patricieni din Gdańsk, proprietarii navei private a lui Beneke și membri ai Frăției Sfântului Gheorghe, Bisericii Sfânta Maria, pictura fiind atârnată pe un stâlp lângă Capela Sfântului Gheorghe, ca proprietate privată a Frăției.
Un proces îndelungat împotriva Ligii Hanseatice a cerut returnarea lucrării în Italia. Tripticul a fost așezat în Bazilica Adormirii Maicii Domnului, în timpul epocii napoleoniene, a fost apoi dus la , iar după căderea lui Napoleon, mutat la Berlin, pentru ca începând cu anul 1958, să poposească definitiv la Muzeul Național din Gdańsk, Polonia. Este unul dintre cele mai remarcabile și mai bine conservate exemple de pictură olandeză din lume.
Lucrarea a fost realizată într-o perioadă în care tehnica picturii a fost adusă la perfecțiune în Țările de Jos, scrie anart4life.com, aceasta fiind prima lucrare de asemenea prestigiu din opera lui Memling.
Surse:
https://www.anart4life.com/the-first-known-art-heist/
https://culture.pl/en/gallery/the-last-judgement-by-hans-memling-details-image-gallery
https://www.britannica.com/biography/Hans-Memling