Delfinii, vidrele, peștii și păsările din Regatul Unit conțin „substanțe chimice veșnice” toxice în țesuturile și organele lor, conform unei analize oficiale.
Substanțele artificiale numite PFAS, cunoscute sub denumirea de substanțe chimice veșnice deoarece nu se degradează, sunt utilizate într-o gamă largă de produse de consum și procese industriale, iar unele dintre acestea au fost asociate cu boli grave la oameni și animale, inclusiv cancer. S-a constatat, de asemenea, că PFAS poluează pe scară largă apele și solurile și se crede că se află în de pe planetă.
Watershed Investigations, Marine Conservation Society și The Guardian au obținut date oficiale privind mai mult de 1 000 de animale pentru a dezvălui contaminarea pe scară largă cu o serie de PFAS, în special PFOS și PFOA, care au fost studiate cel mai mult timp și s-au dovedit a fi toxice, fiind acum interzise. Cu toate acestea, există mai mult de 10.000 de tipuri de PFAS și se cunosc puține lucruri despre efectele toxice ale majorității acestora.
Standardul de calitate a mediului pentru aceste substanțe prevede că niciun pește nu ar trebui să aibă mai mult de 9 micrograme pe kilogram (9,1μg/kg) în țesuturile sale, însă 12% dintre peștii analizați depășesc pragul, unii dintre aceștia, cum ar fi plătica ajungând la 34μg/kg.
Dacă pragul ar fi aplicat tuturor speciilor, aproape jumătate verificate l-ar depăși. Limita este considerată prea ridicată de mulți, iar UE ia în considerare reducerea pragului la 0,077μg/kg. Dacă s-ar aplica această măsură, 92% dintre animale ar depăși nivelul. Datele arată și că au fost găsite vidre cu niveluri de până la 9 962μg/kg, și delfini cu până la 78μg/kg.
Printre principalele surse de se numără aeroporturile, siturile militare și fabricile de produse chimice. Un studiu realizat anul trecut de Universitatea Cardiff a arătat că au fost găsite concentrații la vidrele din jurul unei fabrici de produse chimice. Nivelurile au fost tot mai scăzute măsură ce vidra a fost găsită mai departe de fabrică.
Alte surse sunt stațiile de epurare a apelor uzate, stațiile de pompieri, companiile metalurgice, fabricile de celuloză și hârtie, producătorii de piele și textile, instalațiile energetice și industriale și depozitele de deșeuri.
„Aceste substanțe chimice există doar din anii 1950, dar au provocat deja daune grave vieții sălbatice din întreaga lume. Și acum putem vedea că unele dintre cele mai emblematice animale sălbatice din Regatul Unit, cum ar fi vidrele, sunt, de asemenea, poluate cu PFAS. Singura modalitate de a opri această poluare este de a opri sursa, motiv pentru care solicităm interzicerea întregului grup de substanțe chimice”, a spus dr. Francesca Ginley, manager de politici și advocacy.