Medicii nu reușesc să diagnosticheze femeile cu o afecțiune cardiacă potențial mortală deoarece testele se bazează pe studii învechite din anii 1970 și nu iau în considerare diferențele naturale de sex și dimensiune corporală.
Cardiomiopatia hipertrofică (HCM) este o afecțiune genetică în care peretele muscular al inimii devine îngroșat, ceea ce face mai dificilă pomparea sângelui în corp. Aceasta afectează una din 500 de persoane și poate provoca stop cardiac și moarte subită.
Cercetările finanțate de British Heart Foundation au arătat că ghidurile actuale pentru diagnosticarea afecțiunii sunt complet inadecvate. Două treimi dintre persoanele diagnosticate cu HCM sunt bărbați, dar cercetătorii au afirmat că de predispuse să aibă această afecțiune.
HCM este diagnosticată folosind o varietate de teste, cum ar fi măsurarea grosimii peretelui ventriculului stâng, principala cameră de pompare a inimii.
În ultimele cinci decenii, pragul pentru diagnosticarea HCM a fost de 15 mm . Dacă mușchiul este mai gros de atât, pacientul este considerat probabil să aibă HCM.
Cercetările au arătat că acest prag este inadecvat și nu ia în considerare diferențele naturale de sex și dimensiune corporală. Studiul a inclus 1.600 de pacienți cu HCM a căror afecțiune a fost examinată folosind o nouă metodă care ia în considerare vârsta, sexul și dimensiunea corporală.
Cercetătorii au descoperit că noua metodă, care include utilizarea inteligenței artificiale pentru analiza a mii de scanări cardiace, a fost deosebit de benefică pentru femei, crescând identificarea HCM cu 20 de puncte procentuale, potrivit The Guardian.
Testele suplimentare au fost efectuate pe date de la peste 43.000 de persoane din Marea Britanie. Atunci când au fost aplicate noile praguri personalizate, numărul total de persoane identificate cu HCM a fost mai mic, ceea ce sugerează mai puține diagnostice greșite.
De asemenea, a existat o distribuție mai echilibrată între bărbați și femei, femeile reprezentând 44% dintre cei identificați, reflectând convingerea că femeile nu corect.
Dr. Hunain Shiwani, cercetător la University College London, care a condus cercetarea, a declarat că pragul actual se bazează pe studii din anii 1970 și trebuie reconsiderat.
„Utilizarea aceluiași prag pentru toți, indiferent de vârstă, sex sau dimensiune, ignoră complet faptul că grosimea peretelui inimii este puternic influențată de acești factori. Cercetarea noastră oferă o actualizare mult așteptată, arătând că o abordare personalizată îmbunătățește acuratețea diagnosticului. Tratamente eficiente pentru HCM sunt utilizate pentru prima dată, ceea ce face mai important ca niciodată să putem identifica corect persoanele care au nevoie de ele”, spune specialistul.