Salina se află în bazinul munților Ghughiului, cuprinsă în Dealul Sării și formând triunghiul Praid - Ocna de Jos - Ocna de Sus. Adâncmea salinei este de 120 de metri și turiștii sunt transportați cu autobuzele, pe o distanță de 1250 de metri. Anul acesta, salina a trecut prin momente de cumpănă după ce a fost nevoită să își sisteze activitatea de producție și vizitare pentru că a fost inundată. Din fericire, a fost redeschisă și a reînceput să primească turiști, funcționând în parametri normali după lucrările efectuate de Apele Române.
Salina Praid este una dintre cele mai importante mine de sare din România și are o istorie de exploatare care se întinde pe mai multe secole. Zăcămintele de sare din Transilvania, inclusiv cele din Praid, au o vechime de aproximativ 13,5 milioane de ani. Aceste zăcăminte s-au format într-o mare cu adâncime redusă și sub un climat tropical, caracteristic miocenului mediu. Stratul de sare se întinde pe o suprafață vastă a subsolului Transilvaniei, iar grosimea sa medie ajunge la aproximativ 400 de metri.
De-a lungul vremii, acest strat s-a ridicat treptat la suprafață, formând masive de sare, dintre care cel de la Praid este cel mai mare corp de sare gemă din țară, cu o adâncime de 2,6 până la 2,8 kilometri.
Primele atestări documentare ale exploatării sării la Praid datează din jurul anului 1200, deși mineritul sarii în Transilvania este cunoscut încă din perioada romană. Romanii lucrau la suprafață, în gropi patrulatere, unde extrăgeau sarea până la adâncimi de aproximativ 15 metri. Sarea era scoasă cu ajutorul unor aparate simple și transportată pe punți alunecoase. În perioada romană, exploatările de sare din Ardeal erau protejate de fortificații romane, iar castrul Praetoria Augusta din apropiere de Inlăceni era responsabil pentru apărarea exploatărilor de la Praid.
În secolul XVIII, exploatarea intensivă a sării din Praid a început în 1700, iar la mijlocul secolului XIX, mineritul s-a extins considerabil. În 1762, a fost deschisă mina Iosif, una dintre primele mine subterane, unde sarea era extrasă manual și transportată la suprafață cu ajutorul unui crivac cu cai. De-a lungul decadelor, au fost deschise noi mine și galerii, iar în 1787, sarea din Praid a devenit proprietate de stat austriacă.
Baza de tratament subteran a fost deschisă în 1980, la o adâncime de 120 de metri și a fost amenajată special pentru turiști. Aici, temperatura este constant între 14-16 grade Celsius, iar umiditate este scăzută, lucru extrem de benefic pentru tratarea afecțiunilor respiratorii. De-a lungul anilor, Salina Praid a devenit o destinație populară, primind mai mult de 200.000 de turiști anual. Acum, vizitatorii au la dispoziție spații de recreere, locuri de joacă pentru copii, un restaurant, o capelă și un muzeu în care pot fi văzute diferitele metodele de extragere a sării de-a lungul timpului.
În salină se desfășoară tratamente speleo- și climatoterapeutice, care ajută la ameliorarea stării bolnavilor care suferă de afecțiuni respiratorii.
Situată în localitatea Praid, la doar 5 km de Sovata, Salina Praid este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Haghita.
Pentru luna noiembrie, programul de vizitare al Salinei Praid este următorul:
• 01 – 03 noiembrie: Zilnic, între orele 08:00 – 18:00, ultima intrare a autobuzului la ora 16:30.
• 04 – 30 noiembrie: Zilnic, între orele 08:00 – 16:00, ultima intrare a autobuzului la ora 14:30.
Tarifele de vizitare sunt aplicabile pe persoană, pentru o zi întreagă de vizită:
• Copii până în 3 ani: Gratuit (cu recomandare medicală sau pe răspunderea adultului însoțitor).
• Copii și elevi (3 - 18 ani): 35 lei.
• Studenți (până la 26 de ani): 35 lei.
• Adulți: 50 lei.
• Adulți cu dizabilități: 40 lei.
• Minori cu dizabilități: 28 lei.
• Însotitori persoane cu dizabilități: 40 lei.
• Bilet adult: 50 lei între orele 10:00 – 20:00.
• Bilet copii (3 - 18 ani) / elevi / studenți: 35 lei între orele 10:00 – 20:00.
• Bilet redus - adulți: 40 lei între orele 16:00 – 20:00.
• Bilet redus - copii (3 - 18 ani) / elevi / studenți: 25 lei între orele 16:00 – 20:00.
• Copii sub 3 ani: Gratuit.
Parcare: Tariful pentru parcare este 5 lei/ora.
Sălile din subteranul minei turistice pun la dispoziția tuiștilo terenuri de joacă pentru copii, restaurant, bufet, mese de biliard, terenuri de spărt, bănci pentru odihnă, o capelă, iar lângă salină se află un ștrand cu apă sărată. Turiștii pot vedea în cadrul muzeului cristale de sare, dar și instrumente și unelte folosite pentru a exploata și a transporta sarea.
În mina Unirea sunt amenajate terenuri pentru sporturi precum volei, handbal, tenis, minifotbal, spații de joacă pentru copii, carting și jocuri mecanice, dar și zone de relaxare cu paturi și mese destinate vizitatorilor cu afecțiuni respiratorii. Aici se organizează competiții sportive, concursuri și expoziții. În mina Mihai, aflată deasupra minei Unirea și separată de aceasta printr-un planșeu de 40 m, se desfășoară concursuri de aeromodelism naționale și internaționale, accesibile și turiștilor datorită climatului cu circulație minimă a aerului.
În mina turistică poți galeria vinurilor, care cuprinde o selecție din 25 de viniculturii din 6 țări europene. Un total de 275 de feluri de vin care pot fi degustate contra cost, dar și cumpărate. Tot aici se pot ține cursuri de inițiere în cultura vinului.
În apropierea salinei poți vizita Lacul Unu din Sovata, centrul de ceramică de la Corund, stațiunea balneo-climaterică Sovata și muntele de sare de la Praid. Totodată, în zonă se țin și o mulțime de evenimente, printre care: Festivalul Sarmalelor, Balul Strugurilor, Zilele Tineretului, Întâlnirea Motocicliştilor, Festivalul Narciselor, Sărbătoarea Păunului, Ziua celor 1000 de secuience, Târg de ceramică, Festival Muzical, Festivalul Berii, Jocurile Iernii, Târg de Sf. Ana, Festival de dansuri populare, Târg de Sf. Iosif, Târg de Sf. Lazăr, Târg de Sf. Tereza şi altele.