De ce avem nevoie de proteine și de colagen. Suplimentele nu sunt deloc eficiente, dar supa de oase e „premium”

De ce avem nevoie de proteine și de colagen. Suplimentele nu sunt deloc eficiente, dar supa de oase e „premium”
📅 2024-11-24

Gândiți-vă la propria mașină. Dacă o lăsați să zacă în garaj, își pierde repede... valoarea.
Găsim colagen peste tot: în vasele de sânge, în articulații ori în piele. Este structura care face țesuturile ferme.

Dar colagenul din suplimente alimentare, odată consumat, nu ajunge direct în structurile corespunzătoare din organism. Colagenul din suplimente, din șorici ori din supa de oase înseamnă fragmente de proteine. Organismul le folosește unde are nevoie. E singurul care decide dacă face din ele colagen sau alte structuri noi. Ca să demonstrăm aceste informații, avem nevoie de biochimia proteinelor.

Proteinele sunt alcătuite din cărămizi foarte mici: aminoacizi.
Organismul știe să facă un singur lucru când îi dăm o proteină: eliberează enzime care o sparg în aminoacizi, iar cu aceștia face ce are el nevoie.

Aminoacizii, adică aceste cărămizi, sunt de trei feluri: esențiali și neesențiali. Cei esențiali nu pot fi sintetizați de organism și îi luăm din hrană. Toți, fără excepție, se găsesc în hrana de origine animală. Îi găsim și pe bucăți în hrana vegetală, dar nu pe toți în același loc.

În momentul în care organismul vede o proteină, o fragmentează, iar din bucățelele acelea mici sintetizează tot ce are nevoie pentru buna lui funcționare.
Organismul se joacă cu aceste cărămizi în fiecare secundă. Pe lângă proteine, mai avem nevoie de minerale, apă și grăsime.
Colagenul este sintetizat de organism și atât. Noi putem să mâncăm colagen, dar nu ne folosește la nimic. Fiind o proteină, odată intrat în stomac, organismul îl vede ca pe o proteină și se comportă ca atare: îl fragmentează în aminoacizii corespunzători, iar mai departe face cu el ce are nevoie – poate să fie orice.

Colagenul din carne roșie, supa de oase sau din răcitura fierbinte, odată ajuns în organism, îi „spune” acestuia că are nevoie de colagen și să îl sintetizeze. Totuși, vorbim de cantități mici – nu trebuie să consumăm un litru de supă de oase. Odată ce consumăm colagen de origine naturală, organismul recunoaște tipul său, pentru că îl cunoaște.
Este o diferență mare între colagenul din suplimente și cel din hrană. Colagenul din supa de oase este de tip 1, iar organismul știe că este de tip 1 și ce să facă mai departe.
Colagenul este distrus de razele UV, poluare – atât externă, cât și internă – și de fumat. Acestea scad capacitatea de a sintetiza colagen.

Când fragmentează colagenul pe care i-l dăm, el ajunge în zonele unde informația genetică determină sinteza de colagen. Este vorba de o stimulare a sintezei de colagen, nu că acel colagen mâncat s-ar duce la piele sau articulații. Nu avem cale biochimică sau biologică pentru asta.
Dacă mănânci carne cât propria palmă, îi dai organismului proteine complete, ca și cum ai oferi mașinii combustibil și întreținere. Îi dai tot ce are nevoie pentru buna funcționare.
Odată ce mâncăm proteine complete din carne, pește, ouă și brânzeturi, organismul le transformă, în mod corect, în „cărămizi de construcție”. Cu ajutorul acestora, își reconstruiește propriile celule.
Proteinele complete din carne, ouă și brânzeturi au trei grupări structurale. Organismul scoate și el la înaintare trei grupări. Acestea se potrivesc. Dar nu se potrivesc... bine cu proteinele din vegetale. De aceea, celulele – inclusiv colagenul – nu vor fi reconstruite eficient.

Glicarea excesivă afectează multe proteine, inclusiv colagenul. Testul conjunctiv devine foarte lax și nu se mai structurează. Țesutul conjunctiv, care se găsește în jurul tuturor vaselor, își pierde rezistența.
Colagenul este o proteină foarte interesantă, ca o sfoară cu multe fibre împletite. Se găsește în toate țesuturile conjunctive, oferindu-le rezistență. Când glucoza se atașează de colagen, aceasta interferează cu punctele care permit răsucirea și asamblarea fibrei. Nu mai avem o fibră de colagen puternică, ci niște „sforicele” răspândite.

Excesul la copii și tineri vine predominant din alimentație. Aceasta atacă un organism sănătos, pe care îl îmbolnăvește.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

De ce avem nevoie de proteine și de colagen. Suplimentele nu sunt deloc eficiente, dar supa de oase e „premium”

Cum se reface organismul? Fiecare celulă nouă din organism are nevoie de proteine complete din hrană. Este singura materie primă... absolut corectă. Ca să funcționeze totul ca... uns, avem nevoie de mișcare.

Cum putem trăi chiar și cu 15 ani mai mult prin bio-hacking. Totul pornește de la inflamația cronică

Tehnicile de bio-hacking ne ajută să ne păstrăm sănătatea pe termen lung și să prevenim apariția bolilor cronice.

De ce îmbătrânirea se vede întotdeauna în zona gâtului. Nicio cremă nu funcționează, există o singură soluție

Toamna și iarna sunt anotimpurile perfecte pentru orice fel de intervenții la nivelul pielii. Explicația? Absența căldurii, care dilată vasele de sânge și îngreunează vindecarea.

Suplimentele proteice pentru sportul la sală forțează rinichii. Când sunt contraindicate

La vârsta adultă, nu începeți programul de pierdere ponderală direct cu sala de forță, dacă aveți grăsime abdominală. Și nici cu suplimente cu proteine sau cu aminoacizi.

Humus de casă – cum se prepară humusul libanez. Ce este și ce beneficii are

Humusul, originar din Orientul Mijlociu și regiunea Mediteranei, a devenit un preparat iubit în întreaga lume.  

Un polițist de frontieră din Giurgiu a fost găsit împușcat în cap, în mașină. Urma să asigure paza la o secție de votare

Un polițst de frontieră din județul Giurgiu a fost găsit cu o plagă împușcată în zona capului, în autoturismul proprietate personală, duminică dimineață. El a fost dus la spital inconștient, cu semne vitale.

Lacul Ursu din Sovata, un loc unic în lume. De ce se mai numește și Marea Moartă a Transilvaniei și ce fenomen are loc aici

Lacul Ursu din Sovata este cel mai mare lac helioterm din lume și un loc unic în Europa.

Efort supraomenesc într-o misiune de 20 de ore pentru salvarea unui caiacist blocat între stânci pe un râu din Tasmania

Salvatorii au amputat sâmbătă piciorul unui caiacist după ce acesta a rămas blocat într-o crevasă stâncoasă pe o porţiune periculoasă de râu din Tasmania, relatează lefigaro.fr.

Zodia Săgetător - caracteristici, perioadă, piatră norocoasă, culoare și compatibilități. Totul despre această zodie

Zodia Săgetător, al nouălea semn al zodiacului, este un semn de foc guvernat de Jupiter, planeta expansiunii și a abundenței.

Preşedintele Recep Erdogan va discuta despre războiul din Ucraina cu şeful NATO luni, la Ankara

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, va discuta luni ultimele evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în timpul vizitei sale la Ankara, a declarat, duminică, un oficial turc, citat de Reuters.  

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.