Potrivit legii, mica recalculare, așa cum este numită de oficiali, trebuie să fie gata până în primăvară. Surse din Ministerul Muncii transmit însă că majorările nu vor fi mari.
”Le-am depus acum 10 minute! Spor de noapte, spor de conducere, ore suplimentare și al 13-lea salariu și astea sunt sporurile. Mi-au zis că în termen de 30 de zile va trimite acasă sau vin eu la ghișeu și iau rezultatul”.
Soții Conțeanu și-au depus amândoi adeverințele cu veniturile nepermanente pe care le-au obținut de-a lungul anilor de muncă. Au lucrat în administrație publică mai bine de 4 decenii, însă nu sunt încrezători că vor obține o creștere prea mare în urma recalculării.
”Reporter: Vă așteptați la o creștere mare?
Niculae Conțeanu, pensionar: Aproximativă, acolo, și așa pensie e așa mică - nu putem să supraviețum cu ea - ar trebui să dea toate sporurile pe care le-am muncit pe perioada vieții noastre. Rămâne de văzut, așteptăm, să vedem ce zic ei”.
Cea de a doua etapă de recalcularea a pensiilor se adresează celor care au lucrat si au primit prime, sporuri sau alte venituri, inclusiv premii până în aprilie 2021. Sunt vizați cei care au lucrat în industrie, minerit și în sistemul de stat, cum sunt profesorii plătiți cu ora. Pensionarii trebuie să meargă la casele teritoriale de pensii să depună adeverințe pe care le obțin de la angajator sau de firmele de arhivare.
Responsabilii de la Casa de Pensii vă sfătuiesc să le cereți angajatorilor să compleze veniturile conform modelului de adeverință din Anexa 6 a Legii Pensiilor, document pe care îl găsiți pe site-ul instituției.
Recalcularea dosarelor nu îi privește și pe cei care au dat statul român în judecată pentru că au primit bani mai puțini la pensie și au avut câștig de cauză. Potrivit datelor de la Casa de Pensii, sunt în jur de 16.000 de procese pentru sporuri nepermanente.
În total, cel mult un milion de pensionari vor avea dosare recalculate din oficiu. Totuși, pensiile vor crește doar cu câteva procente.
De exemplu, pentru cei care au avut al 13-lea salariu, majorarea va fi de câțiva lei, în timp ce câștiguri de 300 poate chiar 400 de lei vor fi acordate celor care au beneficiat de acord global permanent - cum sunt angajații din proiectări sau industrie și mai puțin cei din construcții, care lucrau doar în anumite luni ale anului.
Pensionar: ”Puțin, cam 4,5 la sută la pensia existentă, cam atât”.
Conform legii, recalcularea ar trebui să fie gata până în primăvară. Dar softul abia reușește să soluționeze dosarele noi de pensii, adică ale celor care s-au pensionat recent.
Pensionar: ”Din septembrie - și nu a venit nici acum. Aseară au spus că s-au rezolvat toate dosarele din septembrie și aici se spune că softul nu merge”.
În decembrie, potrivit datelor de la Casa de Pensii, statul a plătit aproximativ 12,9 miliarde de lei pentru plata pensiilor celor 4,7 milioane de vârstnici. Pensia medie în România este de 2.748 de lei.