Ideea de acum este a social-democraților, care anunță deocamdată că vor elabora un proiect de lege în următoarele 6 luni.
Premierul spune ca va fi creat cadrul legal pentru ca România să fie reorganizată administrativ teritorial cât mai repede.
Marcel Ciolacu, președintele PSD: ”Am făcut o comisie. Președintele Camerei Deputaților cu viitorul președinte UCJ, viitorul președinte AMR, cu câte doi reprezentanți de la consiile județene, cu primarii din municipiile reședințe de județ, de la comune, de la doi membri de la comisiile din Parlament”.
Potrivit unor surse politice, România ar putea fi împărțită în regiuni. Astfel, județele vor fi comasate, iar localitățile sub 3.000 de locuitori vor fi alipite municipiilor din apropiere. Social-democrații au fost însă zgârciți cu detaliile.
Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD: ”Există nevoia de consolidare a unor comunităţi locale, există nevoia de a consolida serviciile publice şi serviciile statului din comunităţile respective. Sunt foarte multe lucruri care intră aici, inclusiv partea de educaţie, învăţământ, sănătate, acces la sănătate şi infrastructură şi aşa mai departe. Nu există principiul desfiinţării, există principiul comasării, probabil şi acest lucru se va lua în discuţie”.
Când va fi gata proiectul celor de la PSD va fi negociat în coaliția de guvernare și trimis apoi în Parlament pentru vot. Cei din PNL susțin toate măsurile care ar putea reduce din cheltuielile statului.
Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL: ”Orice proiect care face ca administrația din România să fie mai eficientă, inclusiv administrația publică locală, care duce decizia mai aproape de cetățeni, pentru descentralizare, prin trecerea de competențe de la ministere la serviciile deconcentrate va fi susținut de PNL. Aici nu e vorba despre paternitatea unor soluții, aici e vorba să lucrăm, să luăm niște decizii corecte care să aibă, într-adevăr, un rezultat bun, și să le punem în aplicare”.
În ultimii 14 ani au fost depuse mai multe proiecte legislative pentru reorganizarea administrativ-teritorială a țării, însă niciunul nu a primit girul Parlamentului.
Attila Cseke, ministrul Dezvoltării: ”Într-adevăr, ultimele 3 reorganizări au fost un eșec. Și dacă ne uităm de ce au fost un eșec, atunci cred că trebuie să înțelegem importanța acestor posturi administrative despre care vă spuneam. Fără a întreba cetățenii români și fără a întreba locuitorii localităților respective, este greu să faci organizarea administrativ teritorială”.
Cel mai recent proiect de acest fel a fost depus în octombrie de cei de la USR. Documentul făcea referire la reducerea numărului de județe și localități, dar și la reorganizarea Bucureștiului. Inițiatorii cereau un stat cu mai puține instituții și cheltuieli publice raționale.