Programul STOP FUMAT nu mai funcționează, iar oamenilor le este greu să lupte singuri cu viciul care provoacă boli grave.
Un eurobarometru recent arată că doar 3 popoare sunt înaintea noastră când vine vorba de fumat. Îngrijorător este și că tot mai mulți adolescenți sunt dependenți de țigări.
Conform datelor din eurobarometru cei mai mulți fumători sunt în Bulgaria, Grecia și Croația. La polul opus avem Danemarca, Țările de Jos și Suedia. România figurează cu 34 la sută.
Comisia Europeană a recomandat împlementarea unor măsuri care să reducă fumatul, dar în România programul finanțat de Ministerul Sănătății, prin care adulți erau ajutați gratuit să renunțe la acest viciu, nu mai funcționează. Pe Mihai l-am găsit la ușa cabinetului de la Marius Nasta.
Mihai Oliviu: ''Nu este psiholog și nu prea mai este niciun ajutor”.
Reporter: Singur nu reușiți?
Mihai: ”Nu, din păcate. Nu. Problemele din viața de zi cu zi..refugiul este în fumat. Am încercat. m-am lăsat 6 luni, duipă 6 luni..Sper ca totuși să se reia programul''.
Ioana Munteanu, coordonator program STOP FUMAT: ''Nu există medicamente pe piața românească. Unele firme retregându-se de tot. Iar un alt medicament având o restricție pentru că în compoziția sa s-au găsit anumite substanțe cu pontețial cancerigen. În 31 aprilie se va reevalua acest medicament''.
'Nici telefonul pentru consiliere nu funcționează în acest moment. În decembrie psihologul care se ocupa de program și-a dat demisia, iar acum postul trebuie scos iar la concurs. Angajările la stat sunt blocate și se pot face doar prin memorandum aprobat de Guvern, ceea ce înseamnă că va dura câteva luni pând când un specialist va putea răspunde la întrebările celor care doresc să se lase de fumat.
Bărbații sunt mai înclinaţi să folosească produse din tutun decât femeile și cel mai mult fumează persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 39 de ani.
Iar potrivit unui studiu recent publicat de Ministerul Educației, un licean din 7 recunoaşte că fumează zilnic sau aproape zilnic. Tendința de a aparține grupului pare să fie motivul principal.
Fumatul este factor de risc pentru cancer, boli cardiovasculare, diabet și boli respiratorii.