Tratăm acest subiect extrem de grav într-o nouă campanie a Știrilor PRO TV, intitulată „Bătaia e ruptă din iad”.
Numărul copiilor bătuți ori abuzați este mult mai mare și pentru că martorii se feresc să anunțe poliția, mai ales atunci când agresorii sunt chiar părinții sau tutorii legali ai celor mici. Tocmai de aceea, campania Știrilor PRO TV „Bătaia e ruptă din iad” își propune să atragă atenția persoanelor responsabile de creșterea copiilor și să mobilizeze autoritățile pentru a reduce drastic violența asupra copiilor.
O carte a fost motivul pentru care o fetiță de 12 ani din județul Ilfov a fost bătută cu bestialitate de părinții adoptivi. Era luna decembrie 2021 când copila a luat din biblioteca familiei cartea pe care voia să o ofere colegului de bancă de Crăciun.
La școală, Maria era un copil silitor, avea bursă de merit și nimeni nu bănuia că acasă este bătută sistematic. Într-o zi, la ora de matematică, diriginta copilei a observat că fata era abătută. Pentru că nu putea să stea jos de durere din cauza vânătăilor, femeia a întrerupt cursul și a luat-o deoparte, să vorbească.
FOSTA DIRIGINTĂ A FETEI: Am mers la doamna director și am zis "Maria, față de noi, nu trebuie să ai nici o reținere. Ce s-a întâmplat? De ce nu poți să stai jos? M-au bătut părinții. Dar nu doar pe mine și pe frate. Și mi-a arătat. De la mijloc era vânătă până aproape de genunchi."
Din acel moment, cei de la școală au anunțat asistența socială, iar pe fir au intrat și polițiștii. Seara, copiii nu au mai înnoptat acasă.
ALEXANDRU BĂLAN, ADJUNCT INSPECTOR ȘEF IPJ ILFOV: "Din păcate, colegii mei au aflat, cu ocazia audierilor, că agresiunea fizică nu a fost una singulară. Cei doi copii au fost agresați fizic, bătuți, în mod sistematic de aproape două luni de zile, au fost agresați fizic cu o bătă de aproximativ un metru 30."
LENUȚA GUDU, PROFESOR DE MATEMATICĂ, FOSTA DIRIGINTĂ A FETEI: "Povestea a fost groaznică. Ne-a povestit cum era bătută. Stătea pe canapea aplecată și cu bâta de baseball. Și pe ea și pe frate. Nu conta. Erau amândoi pedepsiți. Și copilul mi-a povestit. Doamna, dacă deschideam frigiderul și luam ceva de mâncare fără știrea lor, primeam bătaie.
Ultima dată, Maria a fost bătută pentru cartea pe care voia să i-o dăruiască unui coleg.
LENUȚA GUDU, PROFESOR DE MATEMATICĂ, FOSTA DIRIGINTĂ A FETEI: "Pentru o carte Maria? Da, dar am vrut să i-o dau colegului de bancă. Să o citească. Ei își împrumutau cărți între ei. Așa socializau. Era un lucru foarte frumos. Erau bătăi acumulate în timp iar atunci probabil cu cartea a pus punctul pe I."
Maria și fratele ei au fost duși de urgență într-un centru de asistență socială unde au stat timp de șase luni, până când o fundație i-a putut prelua definitiv. Diriginta copilei a vizitat-o aproape zilnic.
GINA GHEORGHE, COORDONATORUL CENTRULUI DE PRIMIRI ÎN REGIM DE URGENȚĂ SĂFTICA: "Erau foarte liniștiți. Fata citea. Din prima seară de când a venit știu că a cerut o carte să citească și băiatului îi plăcea să scrie foarte mult. Știu că erau buni la școală."
Următorul Crăciun l-au sărbătorit alături de copiii din centru și de angajații de la DGASPC Ilfov.
COORDONATORUL CENTRULUI DE PRIMIRI ÎN REGIM DE URGENȚĂ: "S-au integrat foarte bine. Amândoi au fost consiliați de psiholog. Au mers la școală. Au prins sărbătorile de Crăciun. Crăciunul. Cadourile."
Maria este acum în clasa a opta și învață la un liceu din Giurgiu. Locuiește în plasament la o fundație privată alături de fratele ei. Între timp, părinții copiilor au fost anchetați și arestați pentru violență în familie.
Dar cazul Mariei si al fratelui ei nu este deloc singular. Numai în primele nouă luni ale lui 2024, în acelasi județ, polițiștii au emis 27 de ordine de protecție provizorii pentru minorii agresați acasă.
Iar un studiu recent realizat de organizația "Salvați Copiii" arată că foarte mulți părinți din România încă își pedepsesc copiii cu bătaia. Unul din zece minori este încă victimă a violenței domestice.
MIHAELA DINU, PSIHOLOG AL ORGANIZAȚIEI "SALVAȚI COPIII": "Da, de la tras de urechi, tras de păr, bătaie fizică, palmă, uneori și cu alte obiecte."Întrebarea este: de ce? Dintr-o lipsă mare de educație a părinților și din lipsa metodelor de educație pozitivă de parenting pozitiv pe care părinții să le aplice. Sunt părinți care au fost la rândul lor abuzați, părinți care sunt depășiți de situație. Din punct de vedere emoțional sunt într-un dezechilibru major, se supără foarte tare pe copii, nu își pot controla propriile emoții, propriile trăiri. Sunt 20 de ani, 30 de ani diferență între generații. Dacă stăm să ne gândim, ne trebuie alte două-trei generații să schimbăm aceste concepte de educație."
Lanțul violenței în familie trebuie rupt între generații, așadar prin educație, dar și prin luarea unor măsuri drastice în astfel de cazuri. Recent, un judecător din Cluj l-a trimis după gratii pe un bărbat care și-a bătut cu cureaua fiul vitreg în vârstă de nouă ani, iar băiețelul a avut nevoie de nouă zile de îngrijiri medicale. Magistratul a motivat condamnarea de un an de închisoare cu executare avertizând că - „Minorii care au crescut într-o familie sau o comunitate violentă au tendinţa de a internaliza violenţa ca o metodă de soluţionare a disputei, repetând modelul de abuz şi violenţă asupra propriilor copii.”