Legea, votată de Parlament, care mai trebuie să fie și promulgată de președinte, va fi aplicată pe o perioadă limitată de timp, până în iulie anul 2025 și vine în contextul în care statul are acum în derulare și o amnistie fiscală pentru populație și firme.
Specialiștii spun că măsura ar putea aduce bani la buget, dacă banii din criptomonede vor fi folosiți ulterior în economie.
Câștigurile din criptomonede vor fi scutite de impozitul pe venit de 10%, pe o perioadă limitată, până la 31 iulie 2025 inclusiv, potrivit unui amendament la legea amnistiei, votat în Parlament.
Scutirea se referă la persoanele fizice, „pentru veniturile rezultate din diferența dintre veniturile din investiția în monedele virtuale cumpărate în scopul revânzării și veniturile încasate în monede virtuale".
Conform inițiatorului, măsura ar face ca investitorii în criptomonede să-și transfere banii câștigați în mediul virtual în băncile clasice și ar crește transparența acestui sector.
Estimările specialiștilor arată că zeci de mii sau chiar sute de mii de români ar avea conturi deschise pe diferite platforme de criptomonede, unde s-ar tranzactiona miliarde de dolari.
Ar putea fi scoși astfel la suprafață și bani care acum scapă de ochii ANAF. Autoritățile nu știu exact câți români fac bani din aceste tranzacții și câți bani scapă acum de impozitul de 10% și de contribuția la sănătate, tot de 10%, în anumite cazuri.
De exemplu, Fiscul a descoperit un prejudiciu de 10 milioane de lei la o firmă din domeniul criptomonedelor care a omis să declare venituri de peste 100 de milioane de lei.
Profiturile din monede virtuale pot fi uriașe, spun specialiștii, dar la fel și pierderile. Proiectul de lege ar putea să-i încurajeze pe cei care au câștiguri importante să vândă, pentru a marca profiturile.
Claudiu Cazacu, specialist piețe internaționale: ”Este un context deosebit de entuziast, deosebit de euforic și știm că piața este foarte volatilă așa că cumva legea îi încurajează să fie mai prudenți, să pună deoparte, să transforme în bani clasici, în dolari inițial, poate ulterior în lei sumele obținute din criptomonede. Mai bine să obții câte ceva prin taxarea ulterior - vii și aduci bani în România, vei cumpăra poate bunuri sau active cu TVA vei plăti cumva diverse taxe.”
Ca să intre in vigoare, legea votată mai are nevoie să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.