În aceste condiții doctrina nucleară actualizată a Federației Ruse semnată marți de Putin prevede că „Rusia ar putea lua în considerare utilizarea armelor nucleare, dacă ar fi supusă unui atac cu rachete convenționale, sprijinit de o putere nucleară".
Ucrainenii au lovit, noaptea trecută, un depozit de muniţie din regiunea rusă Briansk la 130 de km de graniţa cu Ucraina.
Potrivit presei oficiale ruse care citează ministerul apărării, armata ucraineană a lansat șase rachete cu rază lungă de acțiune americane, de tip ATAC-MS.
Președintele Biden a dat undă verde forțelor Kievului pentru astfel de lovituri. Iar răspunsul lui Vladimir Putin a venit marți. Președintele rus a semnat decizia de a modifica doctrina nucleară oficială a Rusiei, care era în proces de evaluare, de câteva luni.
Peskov: „De ce era necesar? A fost necesar să aducem Fundamentele noastre (în domeniul descurajării nucleare) în acord cu situația actuală”.
Avertismentul Kremlinului este înfricoșător - utilizarea de către Ucraina a rachetelor furnizate de Occident împotriva Rusiei ar putea declanșa un răspuns nuclear.
Peskov: „Agresiunea împotriva Federației Ruse de către orice stat non-nuclear, cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, este considerată un atac comun al celor două state (împotriva Rusiei). Este un paragraf foarte important (al doctrinei)”.
Sergey Markov, consilier al lui Putin: „Dacă Statele Unite și Marea Britanie participă acum direct la un război împotriva Rusiei, acest lucru înseamnă că toate forțele militare ale SUA și Marii Britanii devin ținte legitime pentru armata rusă”.
Armand Goșu, istoric: „Chiar dacă Putin a schimbat doctrina militară, tipul ăsta de amenințare militară datează mai demult și să nu credeți că Putin se împiedică, lipsea documentul, d-asta Putin nu a atacat, nu. Putin în momentul ăsta își pregătește victorii care să-l apropie de granița celor 4 regiuni pe care le-a inclus în constituția rusiei ca făcând parte din teritoriul federației ruse și care după 3 ani de război vedem că n-a reușit să le ocupe în integralitatea lor deci el se pregătește de o pace, de o negociere cu folosirea contextul venirii la putere a lui Trump la Washington, asta nu înseamnă că ăsta e un context favorabil pentru el să lanseze rachete cu încărcătură nucleară fie tactică, fie rachete de putere mare”.
Președintele Biden, care mai are două luni de mandat, a decis să permită Kievului să lovească cu rachete americane ATAC-MS, adânc pe teritoriul Rusiei, după ce efective numeroase de sodații nord-coreeni au fost trimise să lupte alături de ruși. Asta în încercarea de a recupera o mică porțiune de teritoriu rusesc deținută de forțele ucrainene, în regiunea KursK.
Zelenski: ”Putin a adus 11.000 de soldați nord-coreeni la granița cu Ucraina. Acest contingent ar putea crește la 100.000”.
Pe lângă soldaţi, Rusia mai primeşte şi arme și cantități masive de muniție de la Phenian.