Dacă e strecurat și ambalat cum trebuie, uleiul poate fi transformat în săpunuri, lumânări sau biocombustibil.
La noi, cel mai mult ulei reciclat provine de la agenții economici.
O ordonanţă de urgenţă din 2021 obligă primăriile să aibă o reţea de pubele pentru a colecta uleiul folosit în gospodării. În Oradea, primăria montează zilele acestea 100 de pubele speciale de colectare a uleiului folosit în bucătărie.
Locatar: "Îl țineam într-un flacon de 5 litri și mai erau firme care veneau și reciclau, dar dura..."
Şi in Timişoara oamenii au deja la dispoziţie aceste pubele, în principalele cartiere din oraş.
Suzana Tiutiu - șefa unei asociații de proprietari: ”Exact. Sau sunt care, am înțeles, aruncă și în vasul de veceu."
Reporter: "Unde aruncă oamenii, de obicei, la chiuvetă?”
Însă prin astfel de metode, uleiul uzat ajunge, în cele din urmă, în natură, unde este extrem de nociv.
Dorina Radoveț - Agenția de Protecție a Mediului Bihor: "Un litru de ulei uzat, ajuns în natură, în apă, poate compromite un milion de litri de apă."
În România, cantitatea de ulei alimentar colectat a crescut treptat în ultimii ani, potrivit Agenţiei Naţionale de Mediu. Este vorba insa de uleiul folosit de operatorii economici, pentru că de la populaţie, se colectează in prezent prea puţin.
Uleiul colectat la noi ajunge si la export. În ţară, el se transformă în săpun sau este folosit la producerea de biocombustibil.
Ionuț Popșea - manager operațional firmă de colectare: "În viitorul foarte apropiat, se va duce către producția de combustibil pentru avioanele de linie. Comisia Europeană dorește ca, în următorii ani, acesta să ia locul combustibilului fosil."
Biocombustibilul obținut din uleiul alimentar are, prin ardere, cea mai mică amprentă de carbon, deci este prietenos cu mediul.