Zelenski a avut un discurs și în parlamentul de la Kiev, promițând că Ucraina nu își va ceda suveranitatea și nu va renunța la dreptul asupra teritoriilor sale. Liderul ucrainean a prezentat și planuri pentru o creștere masivă a producției de arme de atac.
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: „O mie de zile de teroare, suferință și pierderi de neimaginat. O mie de zile de curaj, reziliență și un spirit de neînvins.”
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Putin nu concepe altceva decât câștigarea acestui război. Nu se va opri de unul singur. Este evident că, fără anumiți factori-cheie, Rusiei îi va lipsi motivația reală de a se angaja în negocieri semnificative.”
Armand Goșu, analist politic și istoric: „Cred că pacea se va putea realiza abia atunci când Putin sau Rusia va înțelege că trebuie să renunțe la cererile maximale ori ca Rusia să renunțe la cererile maximale va trebui ca Rusia să fie obligată să renunțe la cererile maximale. Cum poți s-o obligi să renunțe la cererile maximale? Păi, învingând-o și atunci aștept ca Trump să realizeze că proiectul lui de pace a eșuat și să înțeleagă că singura soluție de a ajunge la pace e să suții necondiționat Ucraina.”
După o mie de zile ale celui mai sângeros conflict din Europa de după cel de-al doilea război mondial, Ucraina rezistă eroic dar cu aproape 20% din suprafața totală a țării, ocupată de ruși. Trupele federației ruse au asaltat iniţial nordul, estul şi sudul Ucrainei, la începutul anului 2022, ajungând la periferia Kievului în nord şi traversând râul Nipru în sud. Ucrainenii au respins o parte din ofensiva forţelor ruse pe parcursul primului an de război, însă Rusia a păstrat în continuare porţiuni de teritoriu în sud şi în est.
Moscova a cucerit acum aproape întreaga regiune Donbas din estul Ucrainei şi întreaga coastă a Mării Azov din sud. O mie de zile de război au adus pierderi masive de ambele părți deși niciunul dintre beligeranți nu vrea să le recunoască oficial. Organizațiile civice independente raportează că în Ucraina ar fi fost uciși peste 12,000 de civili iar UNICEF spune că 2,400 dintre aceștia au fost copii.
Stuard Ramsay, Sky News: „Cred că, pentru ucraineni, această zi are o semnificație. Numai că, mâine, va fi ziua 1001 și războiul va continua.”
Băiat: „Pentru mine, o zi trăită în Ucraina înseamnă, desigur, raiduri aeriene (alarme) care sună constant în fiecare zi. Eu nu sunt din Kiev, dar studiez aici. Sunt din Zaporijia, așa că fiecare zi atât în Kiev, cât și în Zaporijia este un coșmar. Noi explozii, în fiecare zi sunt victime civile, lovituri constante asupra infrastructurii civile și clădirilor rezidențiale...”
Fată: „Viața noastră e foarte agitată. Trăim pe fugă dintr-un loc în altul. În spital, din fericire, avem adăposturi subterane."
Femeie: „Am rămas fără nimic, doar cu un steag și o sacoșă. (Soldații ruși) mi-au luat casa, mi-au luat pământul, mi-au luat totul din casă.”
La Harkov, pentru câteva mii de elevi de clase primare, cea de a 1.000-a zi de război, este o nouă zi de școală în subteran. Învață în șase școli amenajate în stații de metrou.
Stuard Ramsay, Sky News: „Copiii urcă la suprafață. Priviți în jur, clădirea aceasta monumentală a fost lovită de rachetele rusești. Copii sunt luați de autobuze pentru a fi duși acasă, traversând un oraș aflat mai mereu sub amenințarea unui alt atac cu rachete.”
Marți, de la miezul nopții, PRO TV va difuza documentarul „20 de zile în Mariupol”, lungmetrajul distins cu Oscar, filmat în interiorul orașului cucerit de ruși în 2022.