Ce mesaj a transmis Ilie Bolojan din Polonia, țara din NATO cu cele mai mari cheltuieli în apărare: ”O perioadă complicată”

Ce mesaj a transmis Ilie Bolojan din Polonia, țara din NATO cu cele mai mari cheltuieli în apărare: ”O perioadă complica
📅 2025-04-29

În discursul pe care l-a susținut acolo, Bolojan a anunțat că România a reuşit, în colaborare cu companii din mediul privat, să dezvolte proiecte importante în domeniul energiei.

În acest sens, a amintit că planul de construire a reactoarelor 3 şi 4 la centrala nucleară de la Cernavodă face paşi importanţi, iar în domeniul exploatării gazelor naturale din Marea Neagră, proiectul strategic 'Neptun Deep' continuă, fiind esenţial pentru securitatea energetică regională, cu o estimare a începerii producţiei în 2027.

"Este esenţial să dezvoltăm coridoare energetice pe cât mai multe axe şi să ne creştem securitatea energetică, iar pe coridoarele de transport al gazului la nivel regional, România îşi valorifică poziţionarea strategică", a punctat Bolojan, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Preşedintele interimar a afirmat că gazoductul Iaşi-Chişinău şi celelalte proiecte aflate în curs de realizare pentru asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova permit alimentarea acesteia cu energie electrică şi gaze naturale în mare parte din România.

Proiecte de infrastructură rutieră şi feroviară prioritare pentru România

Coridoarele de transport nord-sud rămân "insuficient dezvoltate", a remarcat Bolojan, evidenţiind că pentru România rămân prioritare proiectele de infrastructură rutieră şi feroviară Via Carpathia şi Rail-2-Sea.

Preşedintele a spus că, în afară de tronsoanele de autostradă realizate deja, "întregul proiect Via Carpathia de pe teritoriul României este în faza de contractare a lucrărilor, pe o lungime de aproape 200 de kilometri".

Ilie Bolojan a mai afirmat că "maritim, Constanţa, cel mai mare port de la Marea Neagră, îşi confirmă poziţia strategică, ca nod important al Coridorului Internaţional de Transport Europa-Caucaz-Asia".

Bolojan anunță noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina

Astfel, a apreciat el, în contextul războiului din Ucraina şi al aderării României la spaţiul Schengen, importanţa portului român continuă să crească.

Totodată, a amintit că România şi Republica Moldova au proiecte de poduri rutiere noi peste Prut, în aceste zile începând construcţia unui nou pod la Ungheni.

"În ceea ce priveşte Ucraina, avem în vedere deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei şi creşterea capacităţii de tranzit a celor deja existente", a completat acesta.

Preşedintele interimar a făcut referire şi la provocările actuale de securitate.

"Traversăm o perioadă complicată, în care noile realităţi afectează ţările noastre, iar peisajul economic se reconfigurează constant, ceea ce ne obligă să ne adaptăm continuu. Deciziile şi măsurile pe care le luăm în această etapă vor determina nu doar viitorul Iniţiativei celor Trei Mări, ci şi viitorul Europei. Reconfigurarea forţelor politice şi economice la nivel global impune consolidarea parteneriatelor cu toate ţările interesate de stabilitatea şi prosperitatea regiunii noastre", a mai spus Bolojan.

În aceste circumstanţe, a arătat el, Iniţiativa celor Trei Mări "dobândeşte o relevanţă sporită".

"Conectivitatea reprezintă esenţa acesteia, iar potenţialul regiunii noastre este imens. România, prin poziţia sa geografică şi capacitatea sa economică, joacă un rol important în această ecuaţie", a adăugat preşedintele interimar.

În acest sens, a susţinut că România poate avea "o contribuţie semnificativă" în sectorul IT.

"Este esenţial să înţelegem că succesul acestei Iniţiative depinde de capacitatea noastră de a valorifica şi capitalul companiilor private. Statul nu poate şi nu trebuie să fie singurul motor al dezvoltării. Companiile private aduc nu doar resurse financiare, ci şi inovaţie şi eficienţă", a concluzionat preşedintele interimar.

Stimulată de invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, Polonia a devenit ţara din NATO care cheltuit cel mai mare procent din PIB pentru apărare. Varşovia a anunțat că va cheltui 4,1 % din produsul intern brut pentru apărare în 2024, cu un angajament de a creşte acest procent la 4,7 % în 2025.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Cel mai așteptat artist care va concerta la „Beach, Please!”. Cine va fi cap de afiș la ediția din 2025

Organizatorii festivalului de la malul mării „Beach, Please!” au anunțat cel mai așteptat artist care va concerta în vară la Costinești.

Gala Gopo 2025, transmisă în direct pe VOYO. Care sunt peliculele favorite

Este seara celui mai important eveniment din cinematografia românească. Premiile Gopo 2025 își desemnează câștigătorii la Teatrul Național din București, într-o ceremonie impresionantă, găzduită de actorul Claudiu Teohari, și transmisă în direct pe VOYO.

Concluzia profesorilor după simularea examenului de bacalaureat: Liceenii chinuiesc limba română și nu știu să gândească

După două decenii în care au folosit ca pe o cârjă zeci de comentarii, învățate cuvânt cu cuvânt, liceenii români nu mai știu să gândească.

Gările din Neptun și Costinești vor fi dărâmate și reconstruite. În vacanța de 1 Mai, călătorii coboară în câmp

După zeci de ani de chin pentru călători, gările din Neptun și Costinești vor fi complet dărâmate și înlocuite cu spații moderne de așteptare.

În ce stadiu se află Autostrada Unirii, care va tăia Carpații și va uni Moldova cu Transilvania. A8, traseu montan lung

Autostrada Unirii, care va tăia Carpații și va uni Moldova cu Transilvania, prinde contur. Un nou contract a fost semnat marți, iar drumul de mare viteză va avea cel mai lung traseu montan din țara noastră, prin zone și arii protejate.

Produsul care a dispărut rapid de pe rafturile magazinelor din Spania, după apariția penei de curent majore

Criza de energie din Spania și Portugalia a pus zeci de milioane de oameni în situații excepționale, pentru care cei mai mulți nu erau pregătiți.

Ce au căutat cu disperare spaniolii în magazine în timpul penei de curent: „Cine mai are așa ceva?”

Cea mai mare pană de curent, din istoria recentă, care paralizat, luni, Spania, și parțial Portugalia, nu a provocat doar haos în trafic și panică, ci și pagube economice, care ar putea însuma 4 miliarde și jumătate de euro.

Mesajul transmis de ambasada SUA pe contul oficial de facebook cu doar câteva zile înainte de turul I al alegerilor

Ambasada SUA în România a postat pe pagina sa oficială de Facebook un citat din discursul pe care vicepreşedintele JD Vance l-a rostit în februarie la Conferinţa de Securitate de la Munchen, când a criticat anularea alegerilor prezidenţiale din România.

Zeci de persoane și-au pierdut viața, după ce un incendiu a izbucnit într-un restaurant din China. VIDEO

Un incendiu izbucnit într-un restaurant din oraşul Liaoyang, din nord-estul Chinei, a ucis marţi 22 de persoane, a anunţat agenţia oficială de ştiri Xinhua.

Cel mai longeviv veteran de război din lume este român. Ilie Ciocan va împlini 112 ani. Ce a cadou a primit

Cel mai longeviv veteran de război din lume, Ilie Ciocan, din comuna Galicea, a fost propus să devină cetăţean de onoare al judeţului Vâlcea, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război.

Good News

Only good and positive news.